TV TIPY 13.3. - 18.3. 2018

TV TIPY 13.3. - 18.3. 2018

článok



Utorok

11:55 New York, New York (New York, New York) USA, 1977, Muzikál/Dráma (Film+)
Začínajúca speváčka Francine Evansová a excentrický saxofonista Jimmy Doyle sa stretli v deň osláv konca 2. svetovej vojny. Ich láska nabrala od začiatku prudký spád. V atmosfére plnej eufórie a skvelej hudby sa zdalo, že nič nie je nemožné. Ale úspech v šoubiznise si vyberá svoju daň aj na láske. Hoci Francine znáša Jimmyho egocentrizmus i rôzne excesy a obdivuje jeho muzikantský talent, on sa nedokáže vyrovnať s jej stúpajúcou slávou. Narodenie dieťaťa je smutným koncom ich vzťahu. Nebolo im súdené byť spolu, ale aj tak si dokázali zachovať vlastnú tvár a priznať si, že tadiaľto cesta nevedie. Nostalgický retromuzikál s množstvom skvelých hudobných výstupov a nezabudnuteľnými výkonmi Lizy Minelliovej a Roberta de Nira predstavoval v kariére režiséra Martina Scorseseho pokus nadviazať na úspech predošlého filmu Taxikár v úplne odlišnom a odľahčenejšom žánri.

21:40 Cudzí obed (Dabba) India/Francúzsko/Nemecko/USA, 2013, Romantický/Dráma (ČT art)
Už viac ako sto rokov posielajú ženy v Bombaji svojim manželom do práce jedlo v obedároch prostredníctvom pozoruhodne fungujúcej siete poslíčkov. Na nesprávnu adresu údajne doputuje len jeden z milióna obedov. Práve tento jeden obed však spojí osudy dvoch ľudí - Ily, ktorá sa márne uchádza o manželovu pozornosť a osamelého úradníka Saajana. Prívetivý film o tom, ako môže jedna banálna chyba zmeniť celý život.

23:05 13 zabijakov (Jsan-nin no shikaku) Japonsko, 2010, Akčný/Dobrodružný (Dajto)
Slávny nonkomformný japonský režisér Takashi Miike sa preslávil svojimi žánrovými filmami, ktorým vtláča autorskú pečať štýlovou neviazanosťou a nápaditým naplňovaním schém. 13 zabijakov je jeho príspevok do žánru chambara – samurajských filmov postavených na súbojoch. Jeho výpravný remake rovnomenného filmu z roku 1963 sa sústredí na aktualizáciu klasického štýlu a prináša krvou nasiaknutý príbeh trinástich samurajov, ktorí na seba vezmú úlohu zabiť zlovoľné knieža. Film napokon vrcholí v epickej bitke, kde sa hrdinovia postavia proti dvom stovkám protivníkov.

Streda

12:55 Malcolm X (Malcolm X) USA/Japonsko, 1992, Životopisný/Historický (Film+)
Snímka zobrazuje životný príbeh Malcolma X, černošského vodcu a hovorcu náboženskej organizácie Národa islamského, ktorá v 60. rokoch 20. storočia verejne vyjadrila nespokojnosť Afroameričanov so svojou pozíciou v spoločnosti, respektíve skôr mimo spoločnosti. Akoby černošskí obyvatelia ani neboli Američania. Ambivalentný portrét jednej z najvplyvnejších osobností 20. storočia.

22:00 Protektor, Česko, 2009, Dráma/Romantický/Vojnový (ČT2)
Rozhlasový reportér Emil Vrbata a herečka Hana sú manželia. Hana slávi prvé úspechy vo filme a keďže má veľa ctiteľov, Emil začína žiarliť. Nemecká okupácia a začiatok vojny však ich životy absolútne zmení. Hana má problémy kvôli svojmu židovskému pôvodu a jej rozbehnutá kariéra sa znenazdajky končí. Emil využije šancu na záchranu, ale aj ovládnutie Haninho života. Odmietne rozvod, „v záujme“ Haninej ochrany zotrvá v rasovo zmiešanom manželstve a stane sa hlasom nemeckej propagandy. Emilova sebaúcta sa však rúca a láska k Hane sa mení v systematický dozor. Na úteku od milenky ukradne cudzí bicykel, a z rozhlasu sa šíri poplašná správa: "V Prahe bol spáchaný atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Heydricha, jeden z páchateľov ušiel z miesta činu na bicykli …" Formálne brilantný obraz podľahnutia ideológii, motivovaného dobrými úmyslami.

22:35 B. B. King (BB King: The Life of Riley) Veľká Británia, 2012, Dokumentárny/Hudobný/Životopisný (ČT art)
Komplexný portrét kráľa elektrického bluesu, B. B. Kinga. Riley King vystupoval v detskom veku v gospelovom kvartete. Jeho kariéra sa však aj napriek tomu zdala byť jasná - mal pracovať ako farmársky robotník. Riley sa však rozhodol pre kariéru speváka. Najskôr pôsobil na ulici, avšak po vojne mu renomovaný bluesman Sony Boy Williamson sprostredkoval spoluprácu s rozhlasom a vymyslel iniciály B. B. (Blues Boy). V dvadsiatich štyroch rokoch nahral prvú platňu a započal svoju cestu za úspechom a uznaním. Jeden renomovaný časopis ho ocenil slovami: „Každý bluesový a rockový gitarista, ktorý neuznáva jeho vplyv, je buď neznámy alebo klamár.“

Štvrtok

11:05 Vzdialený most (A Bridge Too Far) USA/Veľká Británia, 1977, Vojnový/Akčný/Historický (Film+)
V auguste 1944 bol Spojencami oslobodený Paríž, avšak armáde chýbalo dostatočné zásobovanie. Generál Montgomery vymyslel plán menom Market Garden. Hlavnou úlohou bolo vybojovať a udržať tri mosty cez Rýn, nachádzajúce sa v Holandsku. Celú akciu komplikujú terénne možnosti obmedzujúce pristávanie dopravných lietadiel. Vojaci musia zoskakovať s padákmi a premiestniť sa do Arnhemu vzdialeného 12 km po vlastných nohách. Pozemné sily v Nijmegene potrebujú ovládnuť obe strany mosta, ale na druhú stranu rieky sa môžu dostať iba pomocou člnov, ktoré sú pod paľbou nemeckých obrancov. Celková situácia sa nevyvíja dobre. Megalomanský film s obrovským množstvom komparzistov, vojenskej techniky a hereckých hviezd je predovšetkým veľkolepým akčným filmom.

22:00 Mesto (The Town) USA, 2010, Kriminálny/Thriller (Dajto)
V Bostone sa ročne stane asi tristo lúpeží. Väčšina zlodejov žije v malej štvrti Charlestown. Jedným z nich je aj Doug MacRay, ktorý sa však od typických miestnych kriminálnikov líši. Na rozdiel od nich mal šancu na úspech, no sám si vybral cestu bankového lupiča a jeho kumpáni sú mu jedinou rodinou. Pri poslednej akcii vezmú ako rukojemníčku vedúcu banky, ktorá zhodou okolností žije v Charlestowne. Doug sa do nej zamiluje a chce začať žiť nový život. S federálnou políciou v pätách, však nebude jednoduché všetko len tak opustiť. Prelínanie sa melancholickej poézie mestskej krajiny so žánrovou dynamikou na spôsob Michaela Manna je trefným stvárnením témy o láske ako ceste k spáse.

Piatok

20:00 Cincinnati Kid (The Cincinnati Kid) USA, 1965, Dráma (Prima MAX)
Nádejný hráč pokeru z New Orleans vyzve na súboj dlhoročného majstra tejto hry. Eric Stoner alias Cincinnati Kid má slušne rozbehnutú hazardnú kariéru, úspech u žien a dokonca aj pár priateľov. Situácia priam stvorená na to, aby sa pokašľala. V stávke nie je len veľký „balík“ peňazí, ale aj reputácia najlepšieho hráča na svete. Avšak rozdávajúceho vydierajú, aby hru sfalšoval.

22:35 Kalifornia (Kalifornia) USA, 1993, Kriminálny/Dráma/Road Movie (Jednotka)
Novinár Brian Kessler, ktorý sa zaoberá problematikou sériových vrahov, a jeho priateľka, fotografka Carrie, cestujú naprieč krajinou, aby nazbierali informácie pre svoju novú knihu. Spoločnosť im robia ich noví známi - Early a jeho priateľka Adele. Čoskoro sa ukáže, že za informáciami o vrahoch a ich zločinoch nebudú musieť cestovať tak ďaleko, ako si pôvodne mysleli. Temný triler je pôsobivou a uveriteľnou sondou do duše sériového vraha.

23:30 Zúriaci býk (Raging Bull) USA, 1980, Športový/Životopisný (ČT2)
Biografia boxerského šampióna v strednej váhe Jakea LaMottu stvárňuje muža, ktorý celú svoju kariéru bojuje so súpermi v ringu, neuvedomujúc si, že jeho najväčším súperom je on sám. Postupne začína ničiť život sebe i všetkým naokolo. Scorsese tu opäť variuje svoje obľúbené motívy: prienik do taliansko-americkej duše, falošná dobrosrdečnosť mafie, spáchanie násilia a následná horúčkovitá snaha o vykúpenie. Zobrazuje androcentrickú spoločnosť, kde sú ženy akurát obeťami zneužívania, násilia a slovných útokov. Realizmus filmu nám však zabraňuje vnímať násilie nenúteným spôsobom, ako pri sledovaní bežných hororov.

Sobota

18:40 Horšie to už nebude (Stranger Than Fiction) USA, 2006, Komédia/Fantasy/Romantický (Film+)
Po desiatich rokoch usilovnej práce je spisovateľka Karen Eiffel takmer na konci svojej poslednej a možno najlepšej knihy. Jej jedinou úlohou zostáva vymyslieť, ako zabiť svoju hlavnú postavu, Harolda Cricka. Karen však nemá ani tušenie, že Harold Crick z nevysvetliteľných dôvodov žije v skutočnom svete. Fikcia a realita sa stretnú, keď zmätený Harold počuje, čo si ona myslí, a zistí, že musí nájsť spôsob, ako zmeniť svoj koniec. Horšie to už nebude je nevšednou komédiou o tom, ako vziať svoj doterajší život do rúk a urobiť si ho taký, aký ho chcete mať. Zaujímavosť filmu tkvie nielen v originálnom spôsobe rozprávania, ale aj v sebareflexívnej práci s romantickým žánrom a v kladení otázok o predestinácii a slobodnej vôli.

21:15 Mária, kráľovná škótska (Mary, Queen of Scots) Veľká Británia, 1971, Historický/Životopisný (ČT1)
Dej tejto historickej drámy zobrazuje obdobie, kedy Mária Stuartová po smrti svojho manžela odchádza naspäť do Škótska. Tam si nárokuje právo na trón, pričom oň musí tvrdo bojovať so svojou sesternicou, kráľovnou Alžbetou I. Po svadbe so škótskym lordom sa im narodí syn, avšak tieto krátke okamihy šťastia opäť vystrieda neúnavná snaha získať trón. Mária tu totiž nebojuje len za seba, ale aj za svojho syna. Okrem toho však musí zvádzať boj aj so svojim bratom Jamesom a protestantmi, ktorí zavraždili jej manžela. Klasické spracovanie krvavej, ale aj mimoriadne dôležitej časti anglických dejín je plné výnimočných anglických hercov a silných emócií.

21:30 Lisztománia (Lisztomania) Veľká Británia, 1975, Muzikál/Fantasy/Komédia (ČT art)
Erotický a elektrizujúci pohľad na život a dielo skladateľa Ferenca Liszta završuje voľnú trilógiu Russellových biografií hudobných velikánov. Preslávený režisérsky búrlivák a provokatér poňal postavu Liszta ako obdobu glamrockovej hviezdy, bojujúcej s vnútornými démonmi, s divoko rozháraným osobným životom a v neposlednom rade s odvekým hudobným rivalom Richardom Wagnerom. Do titulnej úlohy Russell obsadil Rogera Daltreyho, frontmana britskej rockovej skupiny The Who, vo vedľajšej úlohe sa objavuje Ringo Starr a tiež Rick Wakeman zo skupiny Yes, ktorý je zároveň autorom soundtracku. Postmoderná snímka plná alúzií a referencií výrazne čerpá z „pokleslej“ kultúry.

21:50 Baader Meinhof Komplex (Der Baader Meinhof Komplex) Nemecko/Francúzsko/Česko, 2008, Kriminálny/Thriller/Historický/Dráma (ČT2)
Masové protesty a narastajúca politická uvedomelosť mladých ľudí v šesťdesiatych rokoch vyústili na začiatku nasledujúceho desaťročia do radikalizácie nemeckých študentov. Tí sa chceli vymedziť voči nacizmu, za ktorý bola spoluzodpovedná generácia ich rodičov. Zároveň sa snažili o boj proti pokračovaniu nacistickej politiky - americkému imperializmu, podporovanému nemeckou vládou, ktorej členovia mali nacistickú minulosť. Ich úsilie postupne prerástlo do ozbrojeného zápasu so štátom, v ktorom ani jedna z bojujúcich strán nebrala na nič ohľad. Film mapuje osudy radikálnej ľavice s dokumentárnou vernosťou, dôslednosťou a odstupom.

Nedeľa

20:25 Ďakujeme, že fajčíte (Thank You for Smoking) USA, 2005, Komédia/Dráma (Film+)
Nick Naylor je zamestnancom veľkej tabakovej spoločnosti, v ktorej má na starosti lobovanie a velebenie fajčenia pred verejnosťou a médiami. Vďaka svojej pohotovosti a cynickým vtipom má na to všetky predpoklady. Spolu so svojim dvomi najlepšími priateľmi pracujúcimi pre spoločnosti vyrábajúce alkohol a zbrane, tvoria skupinku známu ako Obchodníci so smrťou. Čoraz častejšie sa však na verejnosť dostávajú výskumy a správy ohľadom účinkov cigariet na zdravie a zároveň by chcel byť vzorom pre svojho dvanásťročného syna Joeyho. Čierna komédia, ktorá je satirou na americký spôsob podnikania, manipulácie s verejnou mienkou a politickú korektnosť, je jednou z najvydarenejších amerických filmov prvej dekády 21. storočia.

21:30 Kramerová verzus Kramer (Kramerová vs. Kramer) USA, 1979, Dráma (Jednotka)
Joanna už nedokáže ďalej žiť s karieristickým Tedom. Opúšťa ho a necháva mu na starosť prácu v domácnosti a ich malého syna Billyho. Keď Ted ukončí svoju sľubne rozbehnutú kariéru, naučí sa viesť domácnosť a utuží svoj vzťah so synom, objaví sa Joanna a chce Billyho získať pre seba. A tak sa rozohráva emotívny a napínavý súdny proces. Dráma osamelého otca, ktorý v mene svojho syna rezignoval na svoju kariéru a (na filmových plátnach netradičnej) materskej lži, ľútosti a vydierania.

22:00 Snowpiercer (Seolgug yeolcha) USA/Južná Kórea/Francúzsko/Česko, 2013, Sci-Fi/Dráma/Thriller/Akčný (Kino Barrandov)
Po zemeguli zničenej globálnym otepľovaním jazdí už 17 rokov bez zastavenia 650-metrový rýchlovlak, v ktorom sa tiesni pár stovák ľudí, ktorí prežili. Vlak je rozdelený podľa sociálnych vrstiev, pričom vpredu sedia bohatí a vzadu chudobní. Teror a krutosť s akou „vedenie“ vlaku pristupuje k posledným vozňom však vyplynie do otvorenej revolúcie, pri ktorej sa chudobní rozhodnú dobyť vagóny vyšších tried. Klaustrofobický priestor a neustále ohrozenie číhajúce na hrdinov vo vlaku i mimo vlaku vytvárajú z filmu vynikajúcu žánrovku, ktorá je alegóriou na súčasný politický systém.

22:30 Normal, Česko/Macedónsko/Veľká Británia, 2009, Thriller/Dráma (ČT1)
Sériový vrah Petr Kurten zabil v priebehu dvoch rokov 8 ľudí a množstvo ďalších napadol. Teraz sa však sám vzdal polícii. Jeho obhajoby sa ujíma ambiciózny mladý právnik, ktorý je presvedčený o tom, že Kurten je psychicky vyšinutý. Rozhodne sa preto preskúmať jeho minulosť a spoznať tak pozadie, ktoré spôsobilo Kurtenove besnenie. V priebehu pátrania stretáva Kurtenovu manželku a postupne sa ukazuje, že vrah ešte nepovedal posledné slovo. Obhajca zisťuje, že bude musieť bojovať o svoj vlastný život, keďže geniálny vrah rozohráva z väzenia ďalšiu smrtiacu hru. Príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami vyniká napätím, temnou a dobovo vernou atmosférou a noirovým štýlom.


autor Marcel Šedo 13.3.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.