TV TIPY 15.5. - 20.5. 2018

TV TIPY 15.5. - 20.5. 2018

článok



Utorok

18:30 Dvanásť opíc (Twelve Monkeys) USA, 1995, Sci-fi/Thriller/Mysteriózny (Film+)
V roku 1996 neznámy smrtiaci vírus takmer vyhladil ľudstvo. Posledná skupinka ľudí sa presťahovala pod zem, pretože zemský povrch sa stal naveky kontaminovaným. V roku 2035 vyberú vodcovia preživších väzňa Jamesa Colea pre účasť v dôležitej misii. Má sa vrátiť v čase do roku 1996 a zistiť čo najviac informácií o mystickej skupine s názvom "Armáda 12 opíc", ktorá je pravdepodobným strojcom vírusu. Cole sa však kvôli chybe vracia až do roku 1990, kde ho zavrú na psychiatrickú kliniku. Jeho doktorka Kathryn Raillová mu spočiatku neverí, ale keď sa Cole vráti zo zavretej cely postrelený projektilom z 1. svetovej vojny, začína prehodnocovať svoje postoje. Ďalšia podmanivá vízia legendárneho Terryho Gilliama očarí predovšetkým svojou opulentnou až nadrealisticky pôsobiacou mizanscénou.

21:15 Peklo v Pacifiku (Hell in the Pacific) USA, 1968, Vojnový/Dráma (ČT art)
Na pustom ostrovčeku, ležiacom kdesi uprostred Tichého oceánu, sa na sklonku druhej svetovej vojny stretávajú dvaja stroskotanci - americký pilot a japonský námorný kapitán. Sú príslušníkmi znepriatelených armád a navyše medzi nimi stojí jazyková bariéra. Od prvého okamihu myslia na jediné: ako čo najrýchlejšie zlikvidovať svojho protivníka. Tvárou v tvár krutosti prírody sa však musia aspoň na istý čas naučiť kooperovať. Naturalistický film Johna Boormana rozpráva o napínavej súkromnej vojne, ktorá smeruje k samozrejmému, krutému koncu.

21:45 Hlboký spánok (The Big Sleep) USA, 1946, Film-noir/Kriminálny/Romantický (ČT art)
Súkromný losangeleský detektív, Philip Marlowe, prijíma prípad vydierania a sleduje stopu, ktorá ho privedie medzi vrahov, autorov pornografie, skazených zbohatlíkov a ďalšie pochybné existencie. Chandlerov legendárny hrdina všetko vyrieši so svojim nesentimentálnym a hrubým štýlom. Snímka sa vyznačuje mimoriadne komplikovanou zápletkou, ale aj, na Hawksa, neobvykle výrazným štýlom, charizmatickým a cynickým detektívom, erotický dusnom a mnohými ikonickými scénami. Zároveň dodnes provokuje svojim protichodným žánrovým zaradením. Je totiž vnímaná ako film noir, ale aj ako romantický film.

TV tipy 15.5. - 20.5. 2018 TV tipy 15.5. - 20.5. 2018 TV tipy 15.5. - 20.5. 2018

Streda

11:55 Diabolská brigáda (The Devil's Brigade) USA, 1968, Vojnový (Film+)
V Írsku vznikne výcvikové stredisko špeciálnej zmiešanej americko-kanadskej jednotky. Veliteľ tábora je postavený pred ťažkú úlohu - pomocou profesionálnej kanadskej jednotky má z amerických dezertérov a bitkárov vytvoriť elitnú americkú bojovú jednotku, neskôr známu ako zelené barety. Napriek prvotným rozporom vznikne medzi Kanaďanmi a Američanmi pevné priateľské puto. Už pri svojej prvej bojovej akcii jednotka bez jediného výstrelu odzbrojí celú nemeckú posádku.

20:30 Krstný otec 2 (The Godfather: Part II) USA, 1974, Kriminálny (Jednotka)
Mimoriadny úspech Krstného otca viedol autora pôvodnej predlohy Maria Puza a režiséra Francisa Forda Coppolu k vytvoreniu pokračovania. Snímka rozvíja dve dejové línie. Jedna sleduje ďalšie osudy nového krstného otca Michaela Corleoneho a druhá sa vracia do minulosti, kde sa zameriava na začiatky mladého Vita Corleoneho v New Yorku v dvadsiatych rokoch. V snímke ocenenej 6 Oscarmi si spoločne zahrala dvojica dnes už legendárnych hercov - Al Pacino a Robert De Niro. Druhá časť Krstného otca je podľa mnohých jedným zo žiarivých príkladoch pokračovaní, ktoré prekonávajú svojich predchodcov.

Štvrtok

20:00 Sněženky a machři, Československo, 1982, Komédia (Prima MAX)
Povinný lyžiarsky výcvik je výbornou príležitosťou na lepšie zoznámenie sa. Slávny mládežnícky film je sledom humorných scénok, kde príchod študentov a "horského učiteľského zboru" na horskú chatu odštartuje nové a nečakané vzťahy medzi študentmi a ich pedagógmi. "Snežienky" - slečny sa chcú páčiť a "Machri" - chlapci sa predvádzajú v žartíkoch, ale aj v ukážkach viac či menej brilantného lyžovania a to iba kvôli jednej jedinej veci: "snežienkam". Cítia sa byť dospelí a prísny režim im pripadá nedôstojný. Veď aj preto pripravujú drobné vzbury.

23:55 Tlaková vlna (Chai dan zhuan jia) Hong Kong/Čína, 2017, Akčný/Triler (Film+)
Bývalý šéf gangu Peng Hong sa po rokoch ukrývania vracia do Hong Kongu, aby vyslobodil svojho brata z väzenia. S kumpánmi obsadí podvodný tunel a vyhráža sa, že ak jeho požiadavky nebudú splnené, vyhodí ho aj s rukojemníkmi do povetria. Jediný, kto sa mu dokáže postaviť, je šéf pyrotechnikov J. S. Cheung. Spektakulárny akčný film plný choreograficky prepracovaných súbojov sa snaží vyhýbať klišé.

TV tipy 15.5. - 20.5. 2018 TV tipy 15.5. - 20.5. 2018 TV tipy 15.5. - 20.5. 2018

Piatok

20:00 Muž v tieni (The Ghost Writer), Fran./Nemecko/Veľká Británia, 2010, Thriller/Mysteriózny (Film+)
Napínavý príbeh spisovateľa, ktorého najmú, aby spísal pamäte britského premiéra. Nie je však prvým autorom, ktorý sa podieľa na tomto literárnom projekte. Potom, čo more na opustenú pláž vyplaví telo jeho predchodcu, situácia začína naberať nebezpečné obrátky. Polanski v snímke neustále porušuje žánrové schémy a sarkasticky ich využíva k narušovaniu kontinuity diela, čím trilerovú „mustru“ zaujímavo ozvláštňuje.

20:00 Noc a zmätok (Le Désordre et la nuit) Francúzsko, 1958, Kriminálny/Triler (Prima MAX)
Albert Simoni, brat známeho senátora, je majiteľom nočného klubu Vajíčko, v ktorom sa schádzajú mladé prostitútky. Na klub dohliada jeho priateľ Marquis. Jedného dňa však Simoniho na prechádzke s prostitútkou a zároveň jeho milenkou Lucky zastrelí neznámy vrah. Vyšetrovaním je poverený inšpektor Vallois, ktorý Simoniho a jeho priateľov dobre pozná. Všetky stopy vyšetrovania nasvedčujú, že vrahom je Lucky, a preto chce o nej zistiť viac informácií. Lucky ho však zvedie a napokon spolu strávia noc. Vallois sa čoraz viac ponára do ohavného sveta drog a korupcie. Po vážnom zranení a sérii nepríjemných udalostí sa rozhodne skončiť v policajnom zbore a pátrať po vrahovi na vlastnú päsť.

Sobota

13:20 Dvanásť skúšok pre Asterixa (Les Douze travaux d'Astérix) Francúzsko, 1976, Animovaný/Dobrodružný/Komédia (ČT:D)
Dlhé roky sa Caesarove vojská snažia dobyť poslednú odolávajúcu Galskú dedinu, ale bezvýsledne. Caesarovi vojaci už začínajú považovať Galov za neporaziteľných Bohov a tak je Caesar donútený riešiť konflikty „diplomatickou“ cestou. Uzavrie teda s Galmi dohodu, že ak zvládnu vykonať dvanásť úloh, stanú sa vládcami celého Ríma. Pokiaľ sa im nepodarí splniť čo i len jednu z nich, podrobí sa celá dedina Caesarovi.

15:25 Tažní ptáci, Československo, 1983, Dráma (ČT1)
Voľné pokračovanie filmu Ikarův pád sa venuje ďalším osudom pianistu Karya, ktorý sa rozhodol bojovať s alkoholizmom. S podporou rodiny nastupuje do protialkoholickej liečebne. V liečebni si postupne zvyká na nové prostredie a tvrdý denný režim. Zoznámi sa tiež s niekoľkými pacientmi, asi najbližšie spozná alkoholika Fendrycha. Začína sa zápas o nadobudnutie novej sebaúcty a obnovu narušených vzťahov. Snímka pochádza z dôb, kedy aj napriek silnému politickému tlaku, vznikali v našich televíziách diela, o akých sa dnešným českým i slovenským tvorcom môže iba snívať.

22:25 Pravda (Truth) USA, 2015, Dráma/Životopisný (Jednotka)
Príbeh škandálu, ktorý vypukol, keď sa televízia CBS rozhodla dva mesiace pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2004 odvysielať materiály, ktoré mali dokazovať, ako sa George W. Bush vďaka otcovým politickým kontaktom vyhol vojne vo Vietname. Následky pre všetkých zúčastnených na seba nenechali dlho čakať... Snímka ukazuje žurnalistiku ako mravenčiu prácu, sleduje obrovskú motiváciu novinárov pri pátraní po pravde, dôležitosť detailov, ale aj vplyv médií na formovanie verejnej mienky. Pravda patrí medzi snímky, ktoré najpresnejšie ukazujú podstatu žurnalistickej práce, moc aj "nemoc" novinárov.

TV tipy 15.5. - 20.5. 2018 TV tipy 15.5. - 20.5. 2018 TV tipy 15.5. - 20.5. 2018

Nedeľa

09:25 Tintin a jazero žralokov (Tintin et le lac aux requins) Belgicko/Francúzsko, 1972, Animovaný/Dobrodružný/Rodinný (ČT :D)
Príbeh sa odohráva v neexistujúcej Ruritánii, kde profesor Sunflower vymyslel trojrozmernú kopírku schopnú reprodukovať akýkoľvek objekt. Zlovestný Rastapopoulos, známy pod pseudonymom "Veľký žralok", sa ju snaží ukradnúť, aby sa pomocou falzifikátov umeleckých diel ukradnutých z múzeí podvodne dostal k peniazom. Tintin a jeho pes sa mu v tom snažia zabrániť. Adaptácia ďalších príbehov slávnej belgickej komiksovej série, ktorej autorom je výtvarník Hergé, opäť kreatívne obohacuje detektívny žáner o prvky sci-fi a humorný podtón.

21:25 Zamilovaný Shakespeare (Shakespeare in Love) USA/Veľká Británia, 1998, Romantický/Dráma/Komédia (ČT2)
Londýnsky dramatik William Shakespeare má napísať novú hru, ale chýba mu inšpirácia. Nečakané stretnutie s pôvabnou Lady Violou, ktorá miluje divadlo až do tej miery, že sa vydáva za muža, aby v ňom mohla hrať, ho však nadchne a okrem lásky na prvý pohľad, mu prinesie aj vytúženú inšpiráciu. Z celého tohto prípadu, do ktorého sa zapletie aj samotná kráľovná Alžbeta I., vzniká hra Rómeo a Júlia, ktorá má obrovský úspech. Tom Stoppard a Marc Norman, výborne pracujú s nejasnosťami v živote najväčšieho anglického dramatika. Snímka je fascinujúca tým, že si ju užijú i laici a v omnoho väčšej miere aj znalci Shakespearovho života a princípov alžbetínskeho divadla.

21:45 Zbohom, moja láska (Murder, My Sweet) USA, 1944, Kriminálny/Film-noir/Dráma (ČT art)
Súkromného detektíva Phila Marlowa si najme neznámy muž ako svedka pri odovzdaní výkupného za ukradnutý šperk. Zdanlivo rutinný prípad sa však nečakane skomplikuje, keď sa ukáže, že prišiel na dohodnuté miesto neskoro. Muž, ktorý tu na neho mal čakať, bol niekým zavraždený. Pri pátraní po vrahovi Marlowe narazí na množstvo zdanlivo nesúvisiacich okolností. Adaptácia jedného z najlepších románov Raymonda Chandlera je zaujímavá svojou komplikovanou zápletkou, ale aj typicky temným noirovým štýlom s viacerými mimoriadne atmosférickými zábermi.

22:25 Zmiznutie (Prisoners) USA, 2013, Thriller/Kriminálny/Psychologický (Prima MAX)
Keller Dover čelí asi najhoršej nočnej more každého rodiča, jeho šesťročná dcéra Anna a jej kamarátka Joy jedného dňa zmiznú. Do objektu záujmu sa pri pátraní dostane schátraný karavan, ktorý parkoval pred ich domom a pri ktorom sa dievčatá naposledy hrali. Na prípad je nasadený detektív Lok, ktorý zatýka vodiča karavanu, retardovaného Alexa Jonesa. Pre nedostatok dôkazov je však Jones po nejakej dobe prepustený. Oficiálne pátranie síce stále pokračuje, ale Dover sa cíti bezradný. Berie spravodlivosť do svojich rúk a bez ohľadu na následky sa rozhodne vypočuť jediného podozrivého. Morálne ambivalentné postavy, hustý dážď, využívanie ruchov namiesto nediegetickej hudby a plýživé napätie vytvárajú z filmu výborný thriller, ktorý v niektorých chvíľach pripomenie Fincherovo Sedem.

22:30 Jasmínine slzy (Blue Jasmine) USA, 2013, Dráma/Komédia (Dvojka)
Jasmine je elegantná a rozmaznaná žena, ktorej idylické manželstvo s bohatým podnikateľom Haleom a bezstarostný život sa v jediný okamih rozpadne na kúsky. Presťahuje k svojej sestre Ginger, ktorá má byt v San Franciscu, avšak útek z rozprávkového stereotypu nie je vôbec jednoduchý. Jasmine s nechuťou prijíma prácu recepčnej v zubnej ordinácii, kde priťahuje nechcenú pozornosť svojho šéfa. Aj napriek tomu sa snaží zachovať si „uhladené spôsoby“, avšak pod povrchom sa skrýva kombinácia antidepresív a alkoholu. Keď stretáva šarmantného diplomata Dwighta, ktorý je uchvátený jej krásou, má dojem, že nachádza novú životnú cestu…


autor Marcel Šedo 15.5.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.