TV TIPY 29.5. - 3.6. 2018

TV TIPY 29.5. - 3.6. 2018

článok



Utorok

15:05 Cézar musí zomrieť (Cesare deve morire) Taliansko, 2012, Dráma (Film Europe Channel)
Bratia Tavianovci patria do kategórie tvorcov, ktorí radi experimentujú a hľadajú nové formy rozprávania i štylizácie. Cézar musí zomrieť je jedným z takýchto filmov, keďže tvorivo rozpúšťa hranicu medzi dokumentom a fikciou a zároveň nastoľuje zásadné otázky morálky. Dvojica sa zamerala na moc umenia a na možnosť nápravy prostredníctvom umenia. Kameru vzali do väznice a objektom ich námetu sa stali zlodeji, vrahovia, recidivisti, nad ktorými už spoločnosť zlomila palicu. Dokudráma im však dáva šancu. Ako sa dokáže skupina z periférie spoločnosti popasovať s hereckou interpretáciou divadelnej hry Williama Shakespearea Julius Caesar?

21:15 Strom na dreváky (L'albero degli zoccoli) Taliansko/Francúzsko, 1978, Historický/Dráma (ČT art)
V dobe uvedenia išlo o pomerne anachronický film. Ermanno Olmi využíva neorealistické postupy v historickom filme, v snahe ukázať náročný život bezzemkov na talianskom vidieku koncom 19. storočia. Olmi vychádzal zo spomienok svojej prababičky a s absolútnou pokorou pristúpil k životu ľudí zviazaných pevným putom s prírodou. Ich odovzdanosť, fatalizmus, vášnivá viera, ale aj neustávajúci boj a radosť z maličkostí ukazuje úplne odlišný život, než aký prežívame dnes. Olmi tento život neglorifikuje, ani nemoralizuje. Nepoukazuje na to, že sa nám vtedy žilo lepšie ako dnes a práve z toho vychádza zázračná schopnosť tohto filmu. Že ukázal niečo, na čo sme už zabudli. V každom geste postáv sa skrýva niečo starobylé, nádherné, múdre a zároveň tak trochu kruté a obmedzené.

23:20 Elle (Elle) Francúzsko/Nemecko/Belgicko, 2016, Kriminálny/Komédia/Dráma (HBO)
Michele Leblanc je úspešná, rozvedená podnikateľka, ktorá žije sama v luxusnej vile so svojím kocúrom. Dusí v sebe nenávisť voči otcovi, jej 74-ročná matka Irene, s ktorou vedie sústavné sarkastické diskusie, zažíva svoju druhú mladosť. Zároveň zisťuje, že jediného syna Vincenta vlastne ani nepozná. Jedného dňa sa stane obeťou brutálneho znásilnenia a namiesto toho, aby celú vec oznámila na polícii, rozhodne sa po tom, ako odhalí totožnosť tajomného násilníka, že si s ním zahrá hru na mačku a myš. Čierna a cynická variácia na rape and revenge filmy plná manipulatívnych postáv a zvrátených medziľudských vzťahov.

Streda

16:40 Láska z Khon Kaen (Rak ti Khon Kaen) Thaj./VB/Fra./Juž. Kór./ Mex./Nem./USA/Nór./ Malaj., 2015, Dráma (Film Europe Channel)
V bývalej škole vznikla nemocnica pre vojakov trpiacich tajomnou spavou chorobou. Lekári skúšajú rôzne spôsoby vrátane terapie farebným svetlom, aby mužom uľavili od ich nočných môr. Do nemocnice prichádza aj Jenjira, žena v domácnosti a dobrovoľníčka, a dozerá na Itta, mladého vojaka, za ktorým nechodia žiadni príbuzní. Jenjira objaví Ittov zápisník, plný zvláštnych poznámok a náčrtkov. Existuje nejaké spojenie medzi záhadným syndrómom, ktorým muži trpia, a mýtickým starodávnym miestom, na ktorom nemocnica stojí? Mágia, uzdravovanie, ľúbostná romanca a sny sú súčasťou Jenjirinej nenásilnej cesty za hlbším poznaním seba samej i sveta, ktorý ju obklopuje. Filmy Apichatponga Weerasethakula patria medzi mimoriadne netradičné zážitky. Na nepripraveného človeka môžu pôsobiť ospanlivým dojmom, avšak pokiaľ sa človek filmu otvorí a nechá sa unášať jeho meditatívnou atmosférou získa spirituálny zážitok, v ktorom sa božstvá a mýty sprítomňujú absolútne netradičným spôsobom.

20:30 1945 (1945) Maďarsko, 2017, Dráma (Cinemax 2)
Rok 1945, horúci augustový deň. Na stanici čaká pohonič na zákazníkov. Z vlaku vystúpia dvaja muži v čiernych oblekoch. Otec a syn, ktorí prežili holokaust. Na voz vyložia dve debny a mlčky vykročia na cestu do vzdialenej dediny. Tam sa pripravuje svadba syna bohatého majiteľa drogistického obchodu. Chýr o príchode dvoch cudzincov sa rýchlo šíri. Dedinčania sú znepokojení. Kto sú tí dvaja? Sú príbuznými bývalého židovského majiteľa obchodu, ktorého najskôr udali a potom deportovali do koncentráku? A čo nesú v tých debnách? Náhly strach opanuje miestnu komunitu a obnaží rany nedávnej minulosti, ktoré mali zostať nadobro zabudnuté. Sugestívna impresia vzájomného prepojenia medzi zločinom a trestom, zobrazená v ostro kontúrovanom čiernobielom obraze.

23:30 Aguirre, hnev boži (Aguirre, der Zorn Gottes) NSR, 1972, Dobrodružný/Dráma/Historický (Cinemax 2)
Dnes už kultový film Wernera Herzoga, sleduje zdanlivo dokumentárnym spôsobom plahočenie sa španielskej expedície v peruánskom dažďovom pralese. Do mimoriadne pomalého rozprávania, ktorému dominujú skôr zábery prírody, sa prostredníctvom kontemplatívnej hudby dostáva čosi nadpozemské. Herzog v tomto prípade postupuje podobne ako romantickí maliari. Príroda a okolité prostredie plnia jednak dôležitú úlohu v sujete, ale súčasne zobrazujú aj vnútorné rozpoloženie svojich postáv, tzn. ide o akési vnútorné obrazy krajín. Tie sa menia spoločne s narastajúcim šialenstvom postáv, predovšetkým démonického Aguirra, a vrcholia v slávnej surrealistickej „opičej“ scéne.

Štvrtok

18:25 Lurdy (Lourdes) Rakúsko/Francúzsko/Nemecko, 2009, Dráma (Film Europe Channel)
Christine je takmer po celý svoj život pripútaná na invalidný vozík. Vydáva sa na výlet do Lúrd, ikonického mesta pútnikov v Pyrenejskom pohorí. Chorí ľudia z celého sveta prichádzajú na toto posvätné miesto s vierou, že získajú späť svoje zdravie, pretože Lurdy sú považované za miesto zázrakov, nádeje a uzdravenia. Niečo podobné sa prihodí aj Christine - jedného rána sa prebudí zdanlivo vyliečená. Lurdy nie sú len výpoveďou o skrytej materiálnosti pútnických miest, ale aj o odcudzení sa telu, o túžbe človeka po transcendencii a súčasnej snahe osvetliť realitu svojim rozumom, aby sa ten mohol cítiť v bezpečí známeho a pochopiteľného. Snímka je tak predovšetkým príbehom o nemožnosti prijatia zázraku a spirituality v súčasnej spoločnosti.

22:00 Leviatan (Leviafan) Rusko, 2014, Dráma (Film Europe Channel)
Na skalnatom brehu stojí usadlosť, kde žije Kolja so svojou druhou ženou a synčekom z prvého manželstva. Spor so starostom neďalekého mesta, ktorý chce dom aj pozemok kúpiť, má Koljovi pomôcť vyriešiť právnik z Moskvy a zároveň jeho niekdajšej kamarát. Koljovo odhodlanie brániť sa nátlaku špekulanta prinesie tragické dôsledky. Deprimujúce obraz nadvlády mocných v dnešnom Rusku ústia v beznádej a bezvýchodiskovosť aj v osobnom živote postáv. Ich osud ako by bol prepojený s troskami lodí a z vody vyčnievajúcou kostrou veľryby - Leviathanom.

Piatok

20:30 Kráľ rybár (The Fisher King) USA, 1991, Dráma/Komédia (Cinemax 2)
Arogantný a sebecký Jack začína trpieť depresiou, keď sa dozvie, že nepriamo zavinil smrť niekoľkých ľudí. Keď premýšľa nad samovraždou, zachráni ho Parry, bývalý profesor, ktorý živorí na okraji spoločnosti a správa sa ako blázon. V jeho predstavách ho ohrozuje Červený rytier a tak sa snaží presvedčiť Jacka, aby získal Svätý grál, ktorý sa nachádza v dome miliardára Carmichaela.

21:50 Dve tváre Very Drake (Vera Drake) Veľká Británia/Francúzsko, 2004, Dráma (Dvojka)
Veronika Drake pochádza z robotníckej triedy a tak jej život v povojnovom Anglicku rozhodne nie je prechádzka ružovou záhradou. Postaršia, nenápadná a večne usmievavá pani pracuje ako slúžka v „lepších“ domoch a obetavo sa stará o svojich blízkych – o svojho manžela Stana, dve dospelé deti a nemohúcu matku. Párkrát do mesiaca pomôže zadarmo chudobnému dievčaťu, ktoré si nemôže dovoliť mať dieťa. Podľa zákona je však vyvolávanie potratov zločinom... Mike Leigh sa opätovne zameriava na osudy najchudobnejších a prináša sociálnu reflexiu Anglicka, v ktorom to pre veľkú časť obyvateľstva nikdy nebolo tak úplne jednoduché. Snaží sa však nemoralizovať a nesúdiť a necháva na divákovi, aby si sám utvoril názor.

00:00 Preč od minulosti (Out of the Past) USA, 1947, Film-noir/Kriminálny/Thriller (ČT art)
Jeff Bailey je majiteľ pumpy v malom mestečku v Kalifornii, kde sa pokúša viesť pokojný život. Jedného dňa však k nemu príde hazardný hráč Whit Sterling a Jeff sa začne obávať o svoj život. Ešte pred rokom bol totižto súkromným detektívom, ktorého si práve Sterling najal na sledovanie svojej milenky Kathie Moffatovej. Tá zmizla niekde v Acapulcu s jeho 40 000 dolármi. Jeffov život sa začal komplikovať práve v okamihu, keď Kathie spoznal. Suché, briskné dialógy, komplikovaná zápletka, kombinácia rôznych spôsobov rozprávania, ambivalentné postavy, expresívna kamera… Ďalší z mnohých kultových amerických filmov patriacich do žánru film-noir.

Sobota

17:55 Dobrodružstvá baróna Prášila (The Adventures of Baron Munchausen) Veľká Británia/Západné Nemecko, 1988, Dobrodružný/Fantasy/Komédia/Dráma (Cinemax 2)
Film, inšpirovaný satirickou knihou Rudolpha Ericha Raspeho, sa začína v malom mestečku, kde herci pre potešenie ministra vojny a jeho priateľov hrajú predstavenie o neuveriteľných dobrodružstvách baróna Prášila. V tom však do miestnosti vstúpi starý vojak, ktorý tvrdí, že je skutočný barón Prášil a začne skutočnosti, spomínané v predstavení, uvádzať na správnu mieru. Režisér Terry Gilliam vytvoril, po spoločných projektoch s ostatnými členmi Monty Python's a kafkovskom filme Brazil, ďalšie veľkolepé dobrodružstvo hýriace pestrosťou, fantáziou, absurdnom a fascinujúcou mizanscénou, v ktorej nie je núdza o komické ani dobrodružné prvky.

18:35 Dva dni, jedna noc (Deux jours, une nuit) Belgicko/Taliansko/Francúzsko, 2014, Dráma (Film Europe Channel)
Sandra pracuje v miestnej solárnej elektrárni a práve sa zotavuje z depresií, ktoré boli dôvodom jej častej absencie v práci. Vedenie spoločnosti nemá záujem o takýchto zamestnancov, no nechce vystupovať v zlom svetle. Finálne rozhodnutie o Sandrinom osude tak necháva na jej kolegoch, ktorí majú určiť, či Sandra o prácu príde alebo nie. Ak áno, budú si môcť ponechať svoje ročné bonusy vo výške 1000 Eur, a ak nie, tak o ne prídu. Sandra sa nevzdáva a počas dvoch dní a jednej noci sa zo všetkých síl snaží presvedčiť kolegov, aby sa rozhodli v jej prospech. Sandrina prosba je jednoduchá: "Neľutujte ma! Len sa skúste vžiť do mojej situácie. Vynikajúca reflexia súčasného kapitalizmu, ktorý prenášaním zodpovednosti na samotných zamestnancov oslabuje kolektívne vzťahy a vytvára armádu vyhorených individualistov, bojujúcich medzi sebou o kus chleba.

20:40 Panelstory aneb Jak se rodí sídliště, Československo, 1979, Komédia (Dvojka)
Dlhé roky zakazovaná satira sa odohráva na rozbahnenom veľkomestskom sídlisku. V ňom sa pechorí skupinka smiešne sebeckých a egomaniackych postáv, ktoré sú ľahostajné k okolitému svetu. Len stratený dedinský dedo prináša závan naozajstného záujmu a súcitu. Snímka o marazme v spoločnosti počas normalizácie, o "králikárňach" a plnení plánu.

Nedeľa

12:40 Sladký život (La Dolce Vita) Taliansko/Francúzsko, 1960, Dráma/Podobenstvo (Cinemax 2)
Sladký život je nadčasovou alegóriou o pustatine, ktorá sa skrýva za maskou nepretržitého karnevalu a nočným denníkom postavy, ktorá stojí na rázcestí medzi odporom a zaľúbením k nej. Jednotlivé epizódy predstavujú rôzne cesty ku zmiereniu sa so svetom i so sebou samým. Tieto cesty sú však pred Marcellom zatarasené, keďže ten je hluchý. Fellini však, na rozdiel od vtedajšej tvorby svojho súputníka Antonioniho, nerozpráva o rozpade všetkých hodnôt a vyzýva na sebareflexiu. Fellini si vo svojej láske k ľuďom uvedomuje, že všetky súdy sú do značnej miery relatívne a môžu byť ľahko vyvrátené. To všetko dopĺňa monumentalita veľkých celkov „večného“ Ríma a majstrovská práca Nina Rotu, ktorého hudobný doprovod fantasticky skĺbil atmosféru starobylého Ríma a modernú predstavu o zábave. Sladký život vyniká najmä schopnosťou vystihnúť „večné“ problémy ľudskej existencie a veľkým vplyvom na spoločnosť (napr. zavedenie termínov „paparazzi“ a „sladký život“ do hovorového jazyka) a kinematografiu.

21:45 Krížový výsluch (Crossfire) USA, 1947, Kriminálny/Film-Noir/Mysteriózny (ČT art)
Kapitán Finlay z policajného oddelenia vrážd vo Washingtone vyšetruje vraždu Josepha Samuelsa, ktorého telo bolo objavené v hotelovej izbe. Nájdené stopy vedú ku skupine demobilizovaných veteránov Leroya, Montgomeryho, Floyda a Mitchella, s ktorými sa Joseph naposledy stretol. Najväčšie podozrenie vzbudzuje nenápadný Mitchella, ale aký by mal motív? Film-noir so všetkým, čo k tomu patrí odohrávajúci sa tesne po druhej svetovej vojne, reflektuje nálady v americkej spoločnosti. Výsledné protirasistické posolstvo je azda až príliš prvoplánové a didaktické, avšak spoločnosť tej doby bola mimoriadne šokovaná zo záberov z koncentračných táborov.

22:10 Pat Garrett a Billy the Kid (Pat Garrett and Billy the Kid) USA, 1973, Životopisný/Western (Dvojka)
Pôsobivý, baladicky ladený western režiséra Sama Peckinpaha zaujme príbehom s radom drsných, surových i básnivých scén, neúctou k ženám, rovnako ako napätou atmosférou a hereckými výkonmi. Film pritom neprináša príliš lichotivý pohľad na obe známe legendy divokého Západu.


autor Marcel Šedo 29.5.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.