TV TIPY 1.8. - 5.8. 2018

TV TIPY 1.8. - 5.8. 2018

článok



Streda

14:30 Božský (Il divo) Taliansko/Francúzsko, 2008, Životopisný/Dráma/Historický (Film Europe Channel)
Štylisticky vycibrený portrét muža, ktorý vstúpil na politickú scénu Talianska v roku 1946 a nikdy z nej celkom neodišiel. Giulo Andreotti, kresťanský demokrat, bývalý sedemnásobný predseda vlády, minister zahraničných vecí a doživotný senátor sa nevyhol obvineniam z korupcie a kontaktov s mafiou. V roku 2002 bol odsúdený za podiel na vražde Mina Pecorelliho, novinára, ktorý poukazoval na Andreottiho kontakty s mafiou a väzby na únos a vraždu bývalého talianskeho premiéra a Andreottiho straníckeho kolegu Alda Mora. Na základe premlčania zločinu však bol napokon oslobodený. Prezývku Il Divo získal vďaka častému prirovnávaniu ku Gaiovi Iuliovi Caesarovi.

20:00 Krstný otec (The Godfather) USA, 1972, Dráma/Kriminálny (Cinemax)
Krstný otec je príbehom newyorskej mafiánskej rodiny Corleonovcov, na čele ktorej stojí vážený don Vito. Snímka popisuje prostredie organizovaného zločinu v Amerike po druhej svetovej vojne, na príklade hierarchicky organizovanej talianskej mafie začlenenej do vtedajšej spoločnosti. Sledujeme tu boj o moc, rodinné hádky a odovzdávanie pomyselného žezla synovi. V epických obrazoch vidíme prudký rozmach mafie, ktorá svoj blahobyt založila na hazarde, prostitúcii, vydieraní a zastrašovaní.

21:00 THX 1138 (THX 1138) USA, 1971, Sci-fi/Dráma/Psychologický (Dvojka)
Celovečerný debut Georga Lucasa prináša temnú víziu budúcnosti, v ktorej je človek zbavený svojej individuality a premenený na biologický stroj. V podzemnom labyrinte žijú uniformovaní obyvatelia, ktorým ich holohlavé lebky dodávajú odľudštenú vizáž. Ich životy sa riadia presným stereotypom a príkazmi "zhora", celé ich životné snaženie je nasmerované výlučne na zvyšovanie produktivity. Hlavný hrdina je jedným z mnohých nádenníkov v tomto ohromnom ľudskom mravenisku a jeho osobnosť je symbolicky zredukovaná do mena THX 1138. V tomto svete bez individuálnych ľudských životov, emócií a vášní nie je priestor pre nepredvídané a nevypočítateľné. Preto sú všetci obyvatelia povinní užívať denné dávky sedatív, utlmujúcich akékoľvek spontánne ľudské prejavy i lásku. Za ich nepovolené vysadenie hrozí prísny trest.

22:00 Život Adéle (La Vie d'Adèle - Chapitres 1 et 2) Francúzsko/Tunisko/Belgicko/Španielsko, 2013, Dráma/Romantický/Erotický (Film Europe Channel)
Ešte ako pätnásťročná nemá Adèle nijaké pochybnosti – dievčatá chodia s chlapcami. Jej život sa však navždy zmení, keď stretne Emmu – mladú ženu s modrými vlasmi, ktorá jej umožní objaviť túžbu, samú seba a presadiť sa. Pred očami ostatných sa Adèle mení, hľadá a objavuje. Snímka je zaujímavá predovšetkým spôsobom snímania, kedy sa kamera neustále drží, prostredníctvom detailov a polodetailov, pri svojich hlavných hrdinkách. Práve táto intimita vplýva na značnú emocionálnu naliehavosť väčšiny scén.

Štvrtok

20:10 Ťažká duša, Slovensko, 2017, Dokumentárny (Dvojka)
Dokumentárny film Ťažká duša je sondou do sveta tradičnej rómskej hudby. Autori filmu sa v troch príbehoch snažia sledovať, akým spôsobom sa autentické žalostné piesne prenášajú z generácie na generáciu, respektíve, ako zanikajú. Odráža sa v nich vzťah detí a ich rodičov, či prarodičov, pretože práve pre rómsku rodinu je hudba dôležitým emocionálnym katalyzátorom. Tragikomické situácie dopĺňajú dokumentačné intermezzá, ktoré vznikli počas výskumných ciest etnomuzikologičky Jany Belišovej a jej tímu.

21:20 Za slnkom (Abril Despedaçado) Brazília/Francúzsko/Švajčiarsko, 2001, Dráma (Dvojka)
Hlavnými hrdinami filmu sú dve rodiny obývajúce protiľahlé brehy rieky na brazílskom vidieku. Medzi týmito dvoma rodmi od nepamäti panuje nenávisť kvôli starému sporu o pozemky. A od nepamäti pestujú oba rody tradíciu pomsty: syn jednej rodiny zavraždí syna druhej a keď krv na košeli zavraždeného vyvesenej na slnku i daždi zožltne, je čas na odvetu. Dvadsaťročný mladík čelí dileme. Má vykonať pomstu, keď na neho príde rad, dodržať rodinnú tradíciu a zachovať česť rodu, keď chce zachrániť svojho mladšieho brata pred smrťou? Slknom vyprahnuté priestranstvá brazílskej pustiny sú kulisou pre zápas medzi nezmyslenou túžbou po pomste a pýchou na jednej strane a túžbou po vymanení sa z determinácie osudu a úniku do iného sveta na strane druhej.

21:55 Mečiar, Slovensko/Česko, 2017, Dokumentárny (HBO)
Film Mečiar je spoveďou mladej režisérky Terezy Nvotovej, ktorá sa zamýšľa nad Vladimírom Mečiarom a jeho vplyvom na slovenskú spoločnosť. Keď v roku 1989 padol v Československu totalitný komunistický režim, mala Tereza jeden rok. Lídri Nežnej revolúcie sa vtedy rozhodli usporiadať konkurz na ministra vnútra, do ktorého sa prihlásil Vladimír Mečiar, v tom čase neznámy podnikový právnik zo slovenského vidieka. Vladimír Mečiar sa po úspechu v konkurze dostáva až na politický vrchol. Na pozadí udalostí, akými sú rozdelenie Česko-Slovenska či únos syna prezidenta Slovenskej republiky, Tereza a jej rovesníci prežívajú svoje detstvo.

Piatok

19:50 Smrť čaká všade (The Hurt Locker) USA, 2008, Vojnový/Triler/Dráma (Film+)
Snímka je napínavým príbehom elitných vojakov, ktorí majú jedno z najnebezpečnejších povolaní sveta - uprostred prebiehajúcich bojov deaktivujú bomby. Keď sa nový seržant James ujme špičkového pyrotechnického tímu, prekvapí svojich podriadených tým, že ich vtiahne do smrteľne nebezpečných bojov v meste. James sa správa tak, akoby mu bolo absolútne jedno či zomrie alebo prežije a tak sa ho musia Sanborn a Eldridge snažiť udržať pod kontrolou. Všade okolo nich však nastáva chaos a smrť pod vedením takto naladeného človeka čaká skutočne všade. Dokumentárny spôsob snímania vnáša do filmu pocit všadeprítomného ohrozenia a má za následok elimináciu heroizmu i prílišného pátosu.

21:10 Scény z manželského života (Scener ur ett äktenskap) Švédsko, 1973, Dráma (Dvojka)
Scény z manželského života predstavujú šesť epizód z príbehu dvadsaťročného manželstva. Rozprávajú o tom, ako neprejavené city a tiché výčitky vedú k vzájomnému odcudzeniu a rozvodu, ale aj o tom, že tento rozvod môže otvoriť cestu pochopeniu, komunikácii a priateľstvu. Marianne a Johan žijú v zdanlivo ideálnom manželstve s dvoma krásnymi dcérami. Darí sa im zladiť vzájomnú lásku s pracovnými povinnosťami a navyše udržiavať vrelé vzťahy s celou rodinou. Pod týmto ideálnym povrchom však číhajú problémy, ktoré jedného dňa prelomia krehkú škrupinu dlhoročného vzťahu. Rozpad manželstva znamená ďalšie búrlivé stretávanie a vzďaľovanie sa dvoch ľudí, ktorí nevedia žiť spolu ani bez seba... Jeden z najúprimnejších milostných príbehov v dejinách kinematografie je analýzou partnerských vzťahov a problémov, ktoré spolužitie dvoch ľudí zákonite sprevádza.

22:15 Snowpiercer (Seolgug yeolcha) USA/Južná Kórea/Francúzsko/Česko, 2013, Sci-Fi/Dráma/Thriller/Akčný (JOJ Cinema)
Po zemeguli zničenej globálnym otepľovaním jazdí už 17 rokov bez zastavenia 650-metrový rýchlovlak, v ktorom sa tiesni pár stovák ľudí, ktorí prežili. Vlak je rozdelený podľa sociálnych vrstiev, pričom vpredu sedia bohatí a vzadu chudobní. Teror a krutosť s akou „vedenie“ vlaku pristupuje k posledným vozňom však vyplynie do otvorenej revolúcie, pri ktorej sa chudobní rozhodnú dobyť vagóny vyšších tried. Klaustrofobický priestor a neustále ohrozenie číhajúce na hrdinov vo vlaku i mimo vlaku vytvárajú z filmu vynikajúcu žánrovku, ktorá je alegóriou na súčasný politický systém.

Sobota

20:20 2001: Vesmírna Odysea (2001: A Space Odyssey) Veľká Británia/USA, 1968, Sci-fi (ČT art)
Za zvukov Straussovej poémy Also Sprach Zarathustra sa nám odkrýva úsvit ľudstva, do ktorého záhadným spôsobom zasiahol tajomný čierny monolit. Prostredníctvom jedného z najslávnejších strihov v dejinách filmu sa následne presúvame do budúcnosti, do éry dobývania vesmíru, v ktorej hrá opäť dôležitú rolu monolit. Popritom sledujeme vesmírne lode pomaly sa vznášajúce v nekonečnom kozme, boj človeka s umelou inteligenciou, ale aj psychedelickú cestu do neznáma. Filozofická esej a zároveň najdôležitejší zástupca žánru sci-fi pátra po samotných základoch ľudstva a vedomia.

20:50 66 sezón, Slovensko/Česko, 2003, Dokumentárny (Dvojka)
Dokument, ktorý prostredníctvom zachytenia spomienky zobrazuje Mestskú plaváreň - ktorá ovplyvnila život multinárodnej spoločnosti v Košiciach. Bolo to miesto, kde sa stierali nielen národnostné, ale i majetkové rozdiely. Stará plaváreň v istom zmysle zosobnila demokraciu. Dokument bude nielen sentimentálnym obrazom starej plavárne, ale aj vlastnou výpoveďou režiséra o príslušnosti k miestu a ľuďom. Film je poskladaný z niekoľkých príbehov odohrávajúcich sa na košickej Starej plavárni v období rokov 1936 až 2002.

22:00 Veľká nádhera (La grande bellezza) Taliansko/Francúzsko, 2013, Dráma (Film Europe Channel)
Komediálne ladená dráma o hľadaní zmyslu existencie a zmierení sa plynutím času rozpráva príbeh starnúceho spisovateľa a novinára Jepa. Sorrentino jeho príbeh zasadil do prostredia vysokej smotánky „večného“ Ríma, ktoré mu slúži ako príklad povrchnej a ľahostajnej spoločnosť. Zúfalý Babylon zbohatlíkov, politikov, zločincov, filmových hviezd, umelcov, intelektuálov a ich nestálych vzťahov ožíva v starovekých budovách Ríma. Veľká nádhera býva kritikmi často prirovnávaná k Felliniho slávnemu opusu Sladký život.

Nedeľa

14:30 Prázdniny v Ríme (Roman Holiday) USA/Taliansko, 1953, Romantický/Komédia (Jednotka)
Mladá princezná Anna, následníčka trónu nemenovanej krajiny, cestuje po Európe. Štátnické povinnosti ju však prestávajú baviť. Pri návšteve Ríma sa preto rozhodne aspoň na chvíľku utiecť od náročného života kráľovskej dcéry. Na svojej dobrodružnej ceste spoznáva veľa ľudí, vrátane amerického novinára Joea Bradleyho. Ten sa spočiatku ženie len za senzáciou v podobe princeznej na úteku. Postupne sa však do mladučkej princeznej zamiluje. Jeden z najslávnejších hollywoodskych romantických filmov dodnes nezostarol a predstavuje šarmantné, inteligentné a horkosladké dobrodružstvo.

20:30 Zrno (Buğday) Turecko/Nemecko/Francúzsko/Švédsko/Katar, 2017, Podobenstvo (Cinemax2)
V nedefinovanej blízkej budúcnosti žije profesor Erol Erin v komunite, ohraničenej magnetickými stenami, ktoré ju majú za úlohu ochrániť pred multietnickými imigrantmi. Komunitné farmy z neznámych dôvodov spustošila genetická kríza. Erol sa dozvedá o genetikovi Cemilovi Akmanovi, ktorý napísal vedeckú prácu o možnej kríze, ohrozujúcej geneticky modifikované semená, a tak sa za ním vydáva na cestu, ktorá zmení všetko, čo dosiaľ Erol poznal. Táto filozofická sci-fi snímka, inšpirovaná kapitolou z Koránu a nakrútená v Spojených štátoch, Nemecku a Turecku, rozpráva post-apokalyptický príbeh, zasadený vo svete, kde sú tí, ktorým sa podarilo prežiť, rozdelení medzi pozostatkami miest, ovládaných korporáciami a obývaných elitou, a oblasťami takzvanej Mŕtvej pôdy, kde geneticky nekompatibilných prisťahovalcov sužuje sucho a epidémie.

21:00 Hodiny zúfalstva (The Desperate Hours) USA, 1955, Film-Noir/Thriller (ČT art)
Dan Hillard je hlavou idylickej rodiny z Indianapolisu. Do ich raja jedného dňa vstúpi trojica utečencov z väzenia pod vedením tvrdého Glenna Griffina. Ten sa u nich rozhodne počkať na peniaze, ktoré mu majú pomôcť pri úteku. Daniel Hillard sa rozhodne urobiť všetko preto, aby svoju rodinu ochránil. Omnoho viac ako kriminálna línia je však snímka fascinujúca zobrazením vzťahov vo vnútri rodiny a spoločenským konfliktom. Pokým Dan sa vydal „správnou“, konvenčnou a konformnou cestou, Glenn sa so svojou dobrodružnou a nezávislou povahou nedokáže tak dobre začleniť do spoločnosti. Na druhú stranu však Glenn dokáže prejaviť omnoho viac porozumenia pre niektoré aspekty pováh členov rodiny, ako otec a manžel.

21:40 Mimo zákona (Down by Law) USA/NSR, 1986, Kriminálny/Komédia/Dráma (Dvojka)
Hlavnými protagonistami filmu sú skrachovaný DJ Zack, pasák Jack a urozprávaný Talian Roberto, ktorý v sebaobrane náhodou zabil človeka. Roberto inšpirovaný americkými filmami podnieti v oboch svojich spoluväzňoch myšlienku na útek z väzenia a pri následnom blúdení neworleanskými močarinami im svojim naivným optimizmom lezie neustále na nervy. Po ceste sa zamiluje do svojej krajanky Nicoletty, majiteľky malej krčmičky, a rozhodne sa s ňou zostať. Obaja Američania medzitým trpia, kvôli neustálym hádkam a pocitu vykorenenosti. Kým oni sú cudzincami vo svojom vlastnom svete, komerčnými filmami a reklamami ovplyvnený imigrant Roberto žije svoj americký sen. Jarmuschova absurdná tragikomédia obchádza všetky zaužívané schémy žánru a prináša smutno-vtipný minimalistický film s existenciálnymi presahmi.


autor Marcel Šedo 1.8.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.