TV TIPY 15.10. - 21.10. 2018

TV TIPY 15.10. - 21.10. 2018

článok



PONDELOK 15.10.

Ťah pešiakom (Pawn Sacrifice, 2014, USA, Edward Zwick), JOJ Cinema, 20.15
Aj fenomenálny mozog šachistu Bobbyho Fischera sa dočkal svojho životopisného filmu. Šach síce nepatrí medzi vizuálne príťažlivé športy, a tak sa s ním na plátnach kín nestretávame často, ale Bobby Fischer hrával počas studenej vojny a jeden z jeho súperom bol aj sovietsky majster sveta Jurij Spasskij. Ich vzájomný duel tak bol zároveň symbolickým súbojom o to, kto je v studenej vojne tou chytrejšou krajinou. V hlavných úlohách filmu skúseného Edwarda Zwicka sa predstavili Tobey Maguire a Liev Schreiber.

Reportér (The Paperboy, 2012, USA, Lee Daniels), ČT2, 21.50
Nicole Kidman, Mathew McConaughey, Zac Efron a John Cusack v prekvapivo drsnom a dusivom retro noir thrilleri z prostredia floridských močiarov. Lovec aligáorov Van Wetter sedí v cele smrti po vražde šerifa napriek tomu, že dôkazy proti nemu neboli presvedčivé. O prípad sa zaujíma novinár Ward Jansen, jeho mladší brat Jack a sexuálne dusno vytvára Wetterova milenka Charlotte. Reportér je na hollywoodske pomery nekonvenčným filmom, ktorý sa nebojí smerom k rozuzleniu byť stále viac divácky nekomfortným.

Pekné dediny pekne horia (Lepa sera lepo gore, 1996, Fed. Re. Juhoslávie, Srdan Dragojevič), Dvojka, 22.30
Kinematografia krajín bývalej Juhoslávie, to je predovšetkým krvavá občianska vojna po rozpadnutí federácie začiatkom devätdesiatych rokov. O to je ale cennejšie naraziť na film, ktorý vznikal za horúca, ešte počas konfliktu a nemal tak výhodu časového odstupu po čiastočnom vychladnutí emócií. Skupina srbských vojakov uviazne v opustenom tuneli v obkolesení Moslimami z Bosny. Film Srdana Dragojeviča je, ako je na Balkáne zvykom aj pri takto závažných témach, kombináciou zobrazenia vojnových hrôz, ľudskej drámy a komédie a vracia sa v retrospektívach aj do doby „Titovej“ Juhoslávie.

TV tipy 15.10. - 21.10. 2018 TV tipy 15.10. - 21.10. 2018 TV tipy 15.10. - 21.10. 2018

UTOROK 16.10.

Božská Florence (Florence Foster Jenkins, 2016, VB, Stephen Frears), JOJ Cinema, 20.15
Niektorí ľudia majú natoľko veľké sebavedomie, že nedokážu správne odhadnúť svoje schopnosti a talent. Milionárka Florence Foster Jenkins má sen ohúriť návštevníkov Carnegie Hall svojim okuzľujúcim hlasom a nikto v jej okolí nemá odvahu jej s citom oznámiť, že o to nikto nemá záujem. Florencin hlas je totiž skôr biologickou zbraňou. Hlavnú postavu si ale zamilujete, pretože ju stvárňuje Meryl Streep a v koži jej manažéra v podaní Hugha Granta by ste sa rozhodne ocitnúť nechceli.

Sexuálne praktiky pozemšťanov (The Mating Habits of the Earthbound Human, 1999, USA, Jeff Abugov), Dajto, 22.20
Jedna z najkultovejších a najoriginálnejších romantických komédií deväťdesiatych rokov. Mimozemšťania po celý sujet filmu komentujú priebeh vzťahu Billyho a Jenny. Nestačia sa čudovať baliacim technikám pozemšťanov, nepraktickosti orálneho sexu a vynúteným rodinným návštevám (v tom nie sú sami). Komédia, ktorá sa síce nehrá na prvú ligu, ale mnohých, omnoho drahších konkurentov v žánri poráža na celej čiare. Možno aj vďaka Carmen Electre v úlohe Jenny.

Nostalgia (Nostalghia, 1983, ZSSR/Taliansko, Andrej Tarkovskij), ČT Art, 21.15
Jeden z tých ťažšie uchopiteľných filmov perfekcionistu Andreja Tarkovského. Nostalgia je príbehom ruského bádateľa, prichádzajúceho do Talianska preskúmať život a dielo svojho krajana, hudobného skladateľa z 18. storočia. Nostalgia je plná metafor, symbolov, precízne skomponovaných záberov a rozhodne nepôsobí ako reklama cestovnej kancelárie na dovolenku v Taliansku. Voda vs oheň, história vs prítomnosť, domov vs cudzina, hudba vs maliarstvo, realita vs predstava... Tarkovskij tu pokračuje v štýle legendárneho Zrkadla.

STREDA 17.10.

Pirko (2016, Slovensko/Česko, Lucia Klein Svoboda, Petr Klein Svoboda), ČT2, 22.00
Nie je žiadnym prekvapivým faktom, že posledné roky sme svedkami menšej slovenskej a českej vlny sociálnej drámy. Tvorcovia sa venujú buď obyčajným ľuďom (Dom) alebo skrachovaným existenciám (Poupata). Ale ešte nikto sa neodvážil zájsť tak ďaleko, ako sa to podarilo duu Lucia a Petr Klein Svoboda. Nútená prostitúcie mladistvých je téma, do ktorej sa pustia len tí najodvážnejší a film Pirko sa nebojí byť explicitný aj v zobrazenom násilí. Pokiaľ máte radi kultovú snímku Lilja Forever, budete mať s čím porovnávať.

V dráhe strely (In the Line of fire, 1993, USA, Wolfgang Petersen), Jednotka, 20.30
Zápletka krimi thrilleru Wolfganga Petersena znie síce veľmi ošúchane, napriek tomu sa V dráhe strely radí medzi najlepšie filmy o bodyguardovi/agentovi tajnej služby, ktorý v minulosti neochránil przidenta/iného štátnika a v súčasnosti dostáva druhú šancu. Dôvodom je určite casting, pretože Clint Eastwood nemôže v takejto kladnej úlohe sklamať a John Malkovich je ako profesionálny zabiják nenahraditeľný. Petersenova réžia je veľmi napínavá, ide o skvelý tip na oddychový večer pred televíziou.

Američan (The American, 2010, USA/VB, Anton Corbijn), AMC, 22.00
Nájomný zabiják figuruje aj v ďalšom našom tipe na stredajší večer, tentokrát ale vo veľmi odlišnom režijnom prístupe. Jack (George Clooney) si odchádza po fuške oddýchnuť na taliansky vidiek, napriek tomu neodolá a zoberie aj tu ďalšiu nezvyčajnú zakázku. Medzitým sa stihne zamilovať do miestnej krásky Kláry. Anton Corbijn sa preslávil videoklipmi pre U2 alebo Depeche Mode, v neskoršom veku sa ale vrhol aj na réžiu celovečerných snímok. Jeho debutom bol biografický Control o Ianovi Curtisovi z Joy Division, Američan je jeho druhý celovečerný režijný počin.

TV tipy 15.10. - 21.10. 2018 TV tipy 15.10. - 21.10. 2018 TV tipy 15.10. - 21.10. 2018

ŠTVRTOK 18.10.

Modrá oceľ (Blue Steel, 1989, USA, Kathryn Bigelow), Filmbox, 21.00
Eroticky ladený thriller Modrá oceľ slúži najmä ako predmet skúmania celej tvorby neskoršie nesmierne úspešnej režisérky Kathryn Bigelow. Ide o mysteriózne krimi o policajtke Megan (Jamie Lee Curtis) z Manhattanu, ktorá v sebaobrane zastrelí zlodeja počas krádeže. Postupne sa zoznamuje s charizmatickým maklérom Eugenom Huntom a zaplieta sa do nebezpečnej psychologickej hry. Modrá oceľ predznamenala skvelý thriller Bod zlomu z roku 1989, ako aj zameranie režisérky na policajnú tématiku v jej rôznych formách.

Pravidlá boja (Spartan, 2004, USA/Nemecko, David Mamet), Film+, 20.15
Komplikovaný thriller nás zavedie do prostredia vysokej politiky a tajných služieb. Ranger Scott (Val Kilmer) začne pátrať po únoscoch dcéry známeho politika a časom začnú pribúdať mŕtvoly. Pátranie zavedie vyšetrovateľa až na blízky východ za priekupníkmi s bielym mäsom. Málo známy thriller režiséra a scenáristu Davida Mameta s Valom Kilmerom v hlavnej úlohe je skôr komorným filmom, vyžaduje si sústredenú divácku pozornosť a odmeňuje sa mu inteligentným scenárom.

Red Rock West (1992, USA, John Dahl), JOJ Plus, 23.15
Podobne ako Pravidlá boja ostáva nespravodlivo v tieni slávnejších thrillerov po rokoch aj Red Rock West Johna Dahla s Nicolasom Cageom v hlavnej úlohe. Ide o neo-noir v štýle Stoneovho U-Turn a počtom prekvapivých dejových zvratov ho aj prekonáva. Red Rock West je veľmi kvalitná žánrovka s kultovým potenciálom a skvelým castingom. Cage tu bude „vydrbávať“ s Dennisom Hopperom, J.T. Walschom a Larou Flynn Boyleovou a oni s ním možno ešte viac. Hodina a pol v tejto spoločnosti vám ubehne ako voda.

TV tipy 15.10. - 21.10. 2018 TV tipy 15.10. - 21.10. 2018 TV tipy 15.10. - 21.10. 2018

PIATOK 19.10.

Zlodej (Thief, 1981, USA, Michael Mann), ČT 2, 23.25
Frank (James Ccann) patrí vo svojom obore k špičke. Je profesionálnym zlodejom šperkov, čo by ale u daňovákov neprešlo a tak prevádzkuje reštauráciu a predajňu áut. Problémy nastanú potom, čo Frank prijme ponuku od miestneho kmotra. Celovečerný kino-debut legendárneho Michaela Manna patrí aj po rokoch do zlatého fondu amerického gangsterského filmu, i keď sa mu nedostáva takej pozornosti, akú by si zaslúžil. Príbeh je síce pomerne priamočiary, ale Mann už tu ukazuje svoju najsilnejšiu stránku, totiž že všetko a všetci sú dokonale cool.

Cez kosti mŕtvych (Pokot, 2017, Poľsko/Česko/Nemecko/Slovensko, Agnieszka Holland), Dvojka, 22.00
Zatiaľ posledný film poľskej absolventky FAMU a režisérky Jánošíka: Pravdivej histórie Agnieszky Holland si vyslúžil veľmi kontroverzné reakcie. Janina Dušejková je staršia učiteľka angličtiny na dedine na poľsko-českom pohraničí. Miestnych obyvateľov zasiahne séria nevysvetliteľných vrážd počas loveckej sezóny a učiteľka si postupne začne dávať záhadné udalosti do súvislostí. V hlavných úlohách sa predstavia Agnieszka Mandat a český herec Miroslav Krobot.

Prekliaty ostrov (Shuttered Island, USA, 2010, Martin Scorsese), Jednotka, 22.30
Martin Scorsese si vyskúšal dovtedy nevyskúšaný žáner mysteriózneho thrilleru s veľkou pointou a popritom vzdal hold starým hororom štúdia Universal alebo Hammer. Prekliaty ostrov, príbeh vyšetrovania záhadného zmiznutia väzenkyne z monštrózneho ostrovného komplexu psychiatrickej liečebne párom vyšetrovateľov, je klasické žánrové béčko v kombinácii s umeleckým filmom v jednom dokonalom balení. Leonarda di Capria a divákov čaká pri vyšetrovaní viacero šokujúcich prekvapení.

TV tipy 15.10. - 21.10. 2018 TV tipy 15.10. - 21.10. 2018 TV tipy 15.10. - 21.10. 2018

SOBOTA 20.10.

Rodina Addamsovcov (Addams Family, 1991, USA, Barry Sonnenfeld), Jednotka, 16.10
Rodina Addamsovcov bol veľmi populárny čiernobiely seriál zo 60. rokov a rozhodne nebolo ľahkou úlohou preniesť jeho ducha do celovečerného filmu v 90. rokoch. Barrymu Sonnenfeldovi sa však podarilo nakrútiť veľmi vtipnú komédiu s nádychom gotického hororu, nie nepodobnú kúskom Tima Burtona. Rodina Addamsovcov funguje výborne aj na úrovni obhajoby akejkoľvek inakosti v spoločnosti a tento dôležitý aspekt oboch dielov v Sonnenfeldovej réžii nie je publikom stále dostatočne docenený.

Čata (Platoon, 1986, VB/USA, Oliver Stone), Jednotka, 22.25
Čata patrí medzi najlepšie filmy pojednávajúce o konflikte vo Vietname, ktorý začal v šesťdesiatych rokoch minulého storočia a zároveň patrí medzi najlepšie snímky Olivera Stonea, keď sa ešte jeho ľavičiarske postoje držali v medziach zdravého rozumu. V nich sa ale nedokážu udržať samotní aktéri bojov, pričom Čata je najmä príbehom mladíka v podaní Charlieho Sheena, balancujúceho medzi rozdielnym prístupom dvoch svojich nadriadených. Stane sa z neho vraždiaca mašina, alebo sa vráti z vojny ako lepší človek?

Nylonový mesiac (1965, Československo, Eduard Grečner), Dvojka, 20.35
Jeden z najdôležitejších filmov tzv. slovenskej novej vlny nakrútil opäť Eduard Grečner, autor rovnako nie ľahko uchopiteľného intelektuálneho diela Každý týždeň sedem dní. Nylonový mesiac je vo svojej podstate milostný príbeh a ukazuje snahu o premenu prístupu k láske mladého architekta Andreja. Ten s azamiluje do krásnej Vandy. Grečner podobne, ako v spomínanom filme precízne pracuje s atmosférou starej Bratislavy a jej zákutí. Čo vyvažuje aj niekedy hercami iba mechanicky replikované dialógy scenára.



NEDEĽA 21.10.

Poviedka o policajtovi (Flic Story, 1975, Francúzsko/Taliansko, Jacques Deray), ČT 2, 20.00
Dlhodobí filmoví partneri, režisér Jacques Deray a herec Alain Delon nakrútili spoločne množstvo filmov, Poviedka o policajtovi patrí medzi ich najlegendárnejšie kúsky. Delon hraje policajného komisára Rogera Bornicha, ktorý je posadnutý dolapením zabijáka Emilla Buisona v podaní Jeana-Louisa Trintignata. Film sa venuje hre na kočku a myš týchto dvoch machrov vo svojich oboroch a smeruje k nevyhnuteľnej konfrontácii. Románovú predlohu napísal sám Roger Bornich.

Klub poslednej nádeje (Dallas Buyers Club, 2013, USA, Jean-Marc Vallée), ČT 2, 23.05
Film, v ktorom možno ani nespoznáte svojich obľúbených hrecov Matthewa McConaugheyho a Jareda Leta. Prvý menovaný sa predstavuje v úlohe elektrikára a jazdca rodea Rona, milujúceho nezáväzný sex a keďže sme v osemdesiatych rokoch, tak sa nakazí vírusom HIV. Ron sa s diagnózou nedokáže zmieriť a postupne sa zaplieta do nelegálneho obchodu s alternatívnymi liekmi. Parťáka v tomto biznise nájde v rovnako chorom transexuálovi Ryanovi v Letovom nezabudnuteľnom podaní. Obaja si vyslúžili za svoje výkony Oscara.

Bílá nemoc (1937, Československo, Hugo Haas), CS Film, 22.00
Dystopické sci-fi z obdobia tesne pred začiatkom druhej svetovej vojny, to neveští nič dobré pre jeho tvorcov. Našťastie si Bílú nemoc na motívy predlohy Karla Čapka môžeme dnes vychutnať už „za studena“, bez hrozby nástupu Tretej ríše, na ktorý fikčný svet Bílej nemoci odkazuje. Krajina pod nadvládou diktátora je sužovaná epidémiou neliečiteľnej formy malomocenstva, až kým istý lekár menom Galén nevynájde na chorobu liek. Režisér Hugo Haas spolupracoval na scenári s Karlom Čapkom.


autor Erik Binder 15.10.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.