TV TIPY 30.10. - 4.11. 2018

TV TIPY 30.10. - 4.11. 2018

článok



UTOROK 30.10.

Líbánky (2013, Česko, Jan Hřebejk), CS Film, 16.00
Tereza a Radim sú na prvý pohľad šťastný, dobre situovaný a pohľadný pár, tešiaci sa na svoj deň D. Obaja majú za sebou stroskotané vzťahy, Radim dokonca z prvého manželstva aj dieťa. Svadba prebieha dokonale, až kým sa na scéne neobjaví záhadný mladík Jan Benda. Ten si postupne získava srdcia svatobčanov, ale jeho návšteva sviatočnej udalosti má svoju tragickú príčinu. Jan Hřebejk sa v Líbankách vzdáva svojho obľúbeného „hořkokomického“ prístupu a temnejšie tóny mu sadnú, ako sme boli svedkami už pri filme Nevinnost.

Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu (Hacksaw Ridge, 2016, USA, Austr., Mel Gibson), JOJ Cinema, 20.15
Desmond Doss bol 23-ročný mladík, ktorý sa rozhodol počas druhej svetovej vojny „bojovať“ bez pomoci strelnej zbrane. Príliš pochopenia v jeho okolí to nevyvolalo, ale ako zdravotník si našiel uplatnenie. Nakoniec sa však dostal aj do prvej bojovej línie, kde stále bojoval neozbrojený. Hacksaw Ridge je veľkým návratom „strateného syna“ Mela Gibsona medzi hollywoodsku režisérsku elitu. Okrem technických Oscarov si snímka vyslúžila nomináciu za najlepší film, najlepšiu réžiu a najlepšieho herca v hlavnej úlohe pre Andrewa Garfielda.

Superman sa vracia (Superman Returns, 2006, USA, Bryan Singer), AMC, 20.30
Neslávne známy Supermanov návrat si v štúdiu pred vyše dekádou vybojoval nezlomný Bryan Singer a výsledkom boli síce solídne tržby a slušná zábava v kine, ale pri prehnanom rozpočte takmer 300 miliónov dolárov šlo o finančné sklamanie a Superman sa vrátil až v roku 2013 v Snyderovej réžii a v úplne odlišnom šate. Singer prisúpil k látke s pokorou k originálnej filmovej sérii s Christopherom Reevom, ktorému je nakoniec podobný aj jeho predstaviteľ Brandon Routh.

TV tipy 30.10. - 4.11. 2018 TV tipy 30.10. - 4.11. 2018 TV tipy 30.10. - 4.11. 2018

STREDA 31.10.

Mongol- Čingischán (2007, Kazachstan, Mongolsko, Nemecko, Sergej Bodrov), Jednotka, 20.30
Čingischán patrí medzi najvýznamnejších dobyvateľov histórie ľudstva a naposledy sa mu dostalo veľkolepého spracovania v koprodukčnom veľkofilme Sergeja Bodrova. Jeho scenár sa venuje panovníkovi od detsva v dedine, cez boj o moc až po významné bitky. Nakrúcalo sa na mogolských a kazašských stepiach a v čínskych mestách. K žánru patrí krvavé násilie, utrpenie, patetické preslovy, hrdinstvo, osudová láska alebo rivalita a nič z toho v Čingischánovi pochopiteľne nechýba.

Akumulátor 1 (1994, Česko, Jan Svěrák)
Netradičný a originálny námet, vysoký rozpočet s výbornými trikmi, vážnejšie poňatá sci-fi tématika, ale stále s dávkou humoru, alternatívna realita. To neznie ako klasický český divácky film. Napriek tomu sa Janovi Svěrákovi podarilo v roku 1994 nakrútiť chytrý a divácky vďačný „český blockbuster“. Olda je nesmelý samotár, ktorý trpí záhadnou stratou energie. Príčinou sa zdá byť televízne vysielanie a jeho zbraňou proti netradičnému nepriateľovi sa stáva televízny ovládač a... stromy.

West Side Story (1961, USA, Robert Wise, Jerome Robins), Film+, 14.05
Tryskáči a Žraloci sú dva znepriatelené gangy mladíkov, pôsobiacich v Newyorskom West Side. Tonny sa stáva členom Tryskáčov, ale zamiluje sa do krásnej Márie, sestry vodcu Žralokov. Nasleduje konfrontácia oboch gangov, ktoré nemôžu takéto porušenie statusu quo tolerovať. A keďže ide o adaptáciu nesmierne úspešného broadwayského muzikálu, bude sa pri vzájomných bitkách aj tancovať a spievať. Nezabudnuteľné melódie Leonarda Bernsteina urobili z West Side Story možno najobľúbenejší filmový muzikál histórie.

ŠTVRTOK 1.11.

Obyčajní ľudia (Ordinary People, 1980, USA, Robert Redford), Jednotka, 22.20
Režijný debut „Brada Pitta“ našich mám, Roberta Redforda, s názvom Obyčajní ľudia bol ovenčený hneď štyrmi Oscarmi. Ide o komornú, civilnú a psychologicky prepracovanú drámu jednej rodiny, ktorej členovia akosi stratili schopnosť navzájom si rozumieť. Situáciu musia riešiť napríklad aj u psychiatra. Redford adaptoval román Judith Guestovej a do hlavných úloh členov rodiny obsadil Donalda Sutherlanda, Mary Taylor Moore a Timothyho Huttona. Psychiatra si zahral Judd Hirsch.

Imigranti (Crossing Over, 2009, USA, Wayne Kramer), AMC, 22.55
To, že náš civilizovaný aj necivilizovaný svet je jeden veľký Babylon, vieme napríklad z Innarituovej snímky Babel. O niečo menšej pozornosti, a neprávom, sa dostalo Imigrantom, paralelne sledujúcim osudy viacerých skupín postáv v Los Angeles. Hrdinami sú viacerí imigranti z rôznych kútov sveta a jeden policajt s tvárou Harrisona Forda. Tomu herecky asistujú Ashley Judd, Jim Sturgess alebo Ray Liotta. Menej patetické ako Crash a súdržnejšie puzzle ako Babel.

Nebožtíci žičia láske (Avanti!, 1972, USA, Taliansko, Billy Wilder), Film+, 11.05
Ďalšia z milovaných romantických klasík filmovej histórie a opäť v réžii Billyho Wildera. Ten nakrúcal dokonalé komédie aj na sklonku svojej kariéry a podobne, ako v Byte, obsadil do hlavnej úlohy hrdiny hľadajúceho lásku Jacka Lemmona. Ten odchádza do Talianska pre telo svojho mŕtveho otca a zisťuje, že skrýval pred rodinou jedno dôležité tajomstvo. Zopakuje syn hriechy svojho otca? Lemmonovou partnerkou tu je Juliet Mills. Film pôsobí po stránke morálky značne ambivalentne, čo je len ďalším dôvodom si ho pozrieť.

TV tipy 30.10. - 4.11. 2018 TV tipy 30.10. - 4.11. 2018 TV tipy 30.10. - 4.11. 2018

PIATOK 2.11.

Duch (The Ghost, 1990, USA, Jerry Zucker), Doma, 20.30
Romantika na plátne môže byť rôznorodá, napríklad môže zobrazovať vzťah živého človeka a ducha. A dá sa skombinovať aj s detektívno-hororovým príbehom vyšetrovania vraždy a navyše aj s komédiou. A niekedy to môže dokonca aj skvele fungovať, ako napríklad v klasike romantického žánru Duch. V hlavných úlohách zamilovaného páru sa predstavili Patrick Swayze a Demi Moore, ale „show“ si pre seba ukradla, a dostala za to aj Oscara, Whoopi Goldberg.

Prebytočný človek (L´uomo in piú, 2001, Taliansko, Paolo Sorrentino), Dvojka, 22.00
Prebytočný človek je skvelým debutom v súčasnosti veľmi vychyteného talianskeho režiséra Paola Sorrentina. Už v ňom započal svoju spoluprácu s hereckým chameleónom Tonim Servillom. Ten stvárnil úlohu postaršieho speváka populárnej hudby Tonyho, ktorý zistí, že má v meste menovca, novú hviezdu miestneho futbalového klubu. Obidve postavy sú diametrálne odlišné a ich osudy sa pretnú v zaujímavom finále. Sorrentino bol v Prebytočnom človeku ešte verný civilizmu, tak vzdialenému jeho súčasnej manieristickej tvorbe.

Kráľovstvo nebeské (Kingdom of Heaven, 2005, VB, USA, Nemecko, Špan., Ridley Scott), JOJ Plus, 22.30
Jeden z najmonumentálnejších veľkofilmov megalomana Ridleyho Scotta nás presúva do dôb stredovekých križiackych výprav do mesta Jeruzalem. Na začiatku spoznávame mladého rytiera Baliana, žijúceho v Európe, ktorý ide do Svätej zeme naplniť ideál vlastného „kráľovstva nebeského“. Balian vedie kresťanské vojsko proti presile Saladinovej saracénskej armády, väčšieho nepriateľa však nachdáza vo vlastných radoch. Hlavnú úlohu rytiera stvárnil Orlando Bloom, ktorému asistujú Liam Neeson, Eva Green alebo Jeremy Irons.

SOBOTA 3.11.

Bounty (The Bounty, 1984, VB, USA, Roger Donaldson), ČT 2, 21.55
3. celovečerná verzia slávneho príbehu ponúka trochu odlišný pohľad na udalosti vzbury na lodi Bounty. Zatiaľ čo verzie z rokov 1935 a 1964 celkom jasne rozdelili postavy na vinníkov a obete, tak Donaldsonov film sa pozerá na celú záležitosť o niečo ambivalentnejšie. Bounty verzia 1984 zaujme plejádou legendárnych hereckých mien, ako Anthony Hopkins, Laurence Olivier alebo Edward Fox, z mladšej generácie tu figurujú Mel Gibson ako vzbúrenec Fletcher, Daniel Day- Lewis a Liam Neeson. Nemožno opomenúť ani Vangelisovu hudbu.

Princezné (Princesas, 2005, Španielsko, Fernando León de Aranoa), JOJ Cinema, 23.35
Sociálna dráma zo súčasného Španielska. Caya a Zulema sú dve kamarátky zarábajúce si ako prostitútky na uliciach Madrida. Jedna z nich je miestna, druhá je prisťahovaľkyňou z Dominikánskej republiky a chcela by niečo ušetriť aj pre svoju rodinu doma. Ide o látku ako stvorenú pre Pedra Almodóvara, ale de Aranoa k nej pristupuje civilnejším, menej štylizovaným spôsobom. Princezné vznikli v dobe, kedy nás ešte len čakal nástup festivaloviek o imigračnej kríze a nie je od veci si porovnať veci súčasné s príspevkom z roku 2005.

Monštrum (Hwayi, 2013, Južná Kórea, Joon-Hwan Jang), Film+, 23.50
Štyria kvázi podnikatelia v obore záhradníctva využívajú túto profesiu ako zásterku pre nelegálnu činnosť. Ich adoptívnym synom je Hwayi, ktorého v roku 1998 uniesli pri jednej z mnohých lúpeží gangu. Osvojili si ho, ale dieťa odvtedy trpí vidinami akéhosi monštra. Neortodoxná mladosť strávená medzi zločincami si však vyberá svoju daň, Hwayi si uvedomuje rozdiel medzi sebou a životom normálnych teenagerov. Zároveň ho „rodina“ pripravuje na jeho prvú veľkú akciu.

TV tipy 30.10. - 4.11. 2018 TV tipy 30.10. - 4.11. 2018 TV tipy 30.10. - 4.11. 2018

NEDEĽA 4.11.

Lawrence z Arábie (Lawrence of Arabia,1962, USA,VB, David Lean), Jednotka, 14.20
Britskému dôstojníkovi Lawrencovi sa počas prvej svetovej vojny podarilo zjednotiť arabské kmene v boji proti Turkom. Režisérovi Davidovi Leanovi sa podarilo o jeho osudoch nakrútiť jeden z najvýpravnejších historických filmov kinematografie. V hlavných úlohách sa predstavili vtedajšie herecké špičky, ako Peter O´Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn alebo Omar Sharif. Film bol ocenený siedmimi Oscarmi, napríklad aj za najlepší film, najlepšiu réžiu, kameru a hudbu, bohužiaľ ale herci vyšli naprázdno.

Pink Floyd: The Wall (1982, VB, Alan Parker), Dvojka 21.00
Akýsi vizualizovaný soundtrack k hudbe Pink Floyd a ich legendárnemu albumu The Wall nakrútil v roku 1982 Alan Parker. Kombinácia muzikálu, animácie, fantasy a osobnej ľudskej drámy rockovej hviezdy menom Pink pôsobí stále nadčasovo, na druhej strane aj značne halucinogénne a nie každý divák dokáže na prvýkrát vstrebať všetko to, čo sa na neho počas 95 minút z plátna valí. Scenár napísal člen kapely Roger Waters a filmu predchádzala rovnomenná divadelná hra.

Přežil jsem svou smrt (1960, Československo, Vojtech Jasný), CS Film, 18.00
Pomerne netradičný pohľad na život v koncentračnom tábore počas druhej svetovej vojny ponúkol divákom v roku 1960 režisér Vojtech Jasný. Ide o príbeh Tondu Majera, boxera, ktorý sa dostal do tábora smrti vďaka bitke s gestapákom. Značnú časť filmu tvoria sekvencie z tvrdej práce väzňov v lomoch za asistencie a týrania zo strany nacistov. Objavuje sa tu mnoho známych tvárí v netradičných úlohách, napríklad Václav Lohninský, Jiří Sovák alebo Vlastimil Brodský.


autor Erik Binder 30.10.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.