TV TIPY 7.1. - 13.1. 2019

TV TIPY 7.1. - 13.1. 2019

VOD recenzia



PONDELOK 7.1.

Hellboy (2004, USA, Guillermo Del Toro), Dajto, 20.15
Hellboy je Ron Perlman a Ron Perlman je Hellboy. Povie si asi každý, kto si pozrie snímku rovnomenného názvu vizionára Guillerma Del Tora (Faunov labyrint). Predlohou mu bol komiks Mikeho Mignolu. Ide o príbeh nekonvenčného hrdinu s rohmi a začína v roku 1944, čiže v období, v ktorom vládne v Európe nacizmus. Rasputina, záporného hrdinu, vynikajúco stvárnil Karel Roden. Ako dospelý žije Hellboy na Úrade pre výskum paranormálnych javov spoločne so žabím mužom menom Sapien.

Sloní muž (The Elephant Man, 1980, USA, David Lynch), ČT 2, 22.00
Jeden z tých „normálnejších“ filmov Davida Lyncha je pomerne krotký maximálne pre jeho verných priaznivcov. Čiernobiela snímka o sile humanizmu nám predstavuje muža so silne znetvorenou tvárou a telom Johna Merricka, ale s dobrou dušou a srdcom a jeho strastiplnú cestu životom. Príbeh sa odohráva na prelome 19. a 20. Storočia a Lynch sa primárne zameral na vykreslenie tajuplnej atmosféry doby s veľkou dávkou štylizácie. V úlohe slonieho muža sa predstavil John Hurt, jeho lekára hrá Anthony Hopkins.

Mliečna dráha (1969, Francúzsko, Nemecko, Luis Buňuel), Dvojka, 22.25
Typicky buňuelovský, rozumej satirický a značne surrealistický pohľad na úlohu cirkvi v spoločnosti. Dvaja pútnici sa vydávajú na cestu z Paríža do Santiaga de Compostela. Na tejto ceste stretávajú zvláštnych ľudí a sú svedkami rôznych zvláštnych udalostí. A pochopiteľne sa tu objaví aj Ježiš Kristus, čo tam potom, že sa príbeh odohráva v súčasnosti. Buňuel sa kriticky k cirkvi vyjadroval aj v snímkach Viridiana, Nazarin alebo Šimon na púšti.

UTOROK 8.1.

Pupendo (2003, Česko, Jan Hřebějk), ČT 1, 20.00
O niečo vážnejšie a menej ľudové nové „Pelíšky“ Jana Hřebejka takmer zopakovali úspech jeho filmu z roku 1999. Pupendo vzniklo na motívy knihy Petra Šabacha a rozprávajú príbeh akademického sochára Bedřicha Máru, jeho ženy, keramičky Aleny a ich dvoch synov. Umelec sa dostal na prefirériu záujmu širšej verejnosti a dlhšie už iba živorí. Ocitáme sa v roku 1984, kedy síce už nie je najtvrdšia normalizácia, ale do novembra 1989 je ešte ďaleko. Hřebejk kombinuje vážne sekvencie s komickými, aby ulahodil každému divákovi.

Columbo - To je vražda, povedalo portské (1973, USA, Leo Penn), ČT 1, 22.05
Náš výber padol opäť na ďalšiu epizódu seriálu Columbo a dôvod je prostý. Vraha totiž stvárnil vynikajúci americký herec Donald Pleasance a jeho prípad dá poručíkovi poriadne zabrať. Zároveň si spoločne s divákom vytára k vrahovi s pochopiteľnými motiváciami sympatie. Obaja sú totiž rovnako inteligentní, puntičkárski, sympatickí a gentlemani. Adrian Carsini má však jednu slabosť na ktorú doplatí, a to prehnanú lásku k vínu.

Knoflikáři (1997, Česko, Petr Zelenka), ČT 2, 21.55
6 tematicky prepojených poviedok je lákadlom legendárneho filmu Petra Zelenky, ktorý sa dostal aj do výberu knihy 1001 filmov, ktoré musíte vidieť predtým, než umriete. Každý sme nejaký a tým pádom aj výnimočná osobnosť, akoby nám režisér chcel naznačiť. Každá poviedka spadá pod iný žáner a ako netradičný bonus sledujeme posádku lietadla, ktoré zhodilo bombu na japonské mesto Hirošima počas druhej svetovej vojny. Na české pomery skutočne svetový film.

TV tipy 7.1. - 13.1. 2019 TV tipy 7.1. - 13.1. 2019 TV tipy 7.1. - 13.1. 2019

STREDA 9.1.

Hviezdna brána (Stargate, 1994, USA, Roland Emmerich), Jednotka, 20.30
Egyptológ Daniel Jackson objavuje s vedeckou expedíciou v blízkosti pyramíd záhadný kruh. Tím prichádza na to, že ide o prístroj na prekonávanie obrovských vesmírnych vzdialeností a vydáva sa na ďalekú cestu. Čo ich čaká na druhom konci? Roland Emmerich dostal prvýkrát do ruky skutočne vysoký rozpočet a mohol naplno pretaviť svoju fantáziu na veľké plátno. Scenár napísaný spoločne s Deanom Devlinom je plný klišé a príbeh je tuctový, ale Hviezdna brána je aj po rokoch veľmi zábavný blockbuster.

Noc patrí nám (We Own The Night, 2007, USA, James Grey), AMC, 20.30
Ruská mafia v New Yorku si začína vybavovať účty a polícia tak má plné ruky práce. Na zozname smrti sa ocitá aj zopár policajtov, medzi nimi aj otec a syn, ktorých sa bude snažiť ochrániť ich brat, majiteľ nočného klubu. V hlavných úlohách sa predstavili Joaquin Phoenix, Mark Wahlberg, Robert Duvall a Eva Mendes. Drsný thriller zo starej školy, akých sa už dnes veľa netočí, respektíve v kinách na ne narážame stále menej a menej. Film zaujme aj vydarenou automobilovou naháňačkou.

Copak je to za vojáka (1987, Československo, P. Tuček), JOJ, 20.35
Tesne „predrevolučná“ komédia Petra Tučeka z prostredia kasární ponúka stále veľmi svižnú, vtipnú a akčnú zábavu so solídnou výpravou. Celý dej sa krúti okolo bláznivého slobodníka Koubu (Jiří Langmajer) slúžiaceho u výsadkárov a s veľkou slabosťou pre ženy. Mladý muž sa neustále ocitá v problémoch. Film šľape od začiatku na plné obrátky a našťastie sa tu nikto nehrá na skutočnú realitu, ide o čistokrvnú zábavu. Copak je to za vojáka pripomenie kultovú snímku Ukradni, čo môžeš so Joaquinom Phoenixom.

TV tipy 7.1. - 13.1. 2019 TV tipy 7.1. - 13.1. 2019 TV tipy 7.1. - 13.1. 2019

ŠTVRTOK 10.1.

Sudca a jeho kat (1993, Slovensko, Martin Hollý, ml.), Dvojka, 10.00
Martin Hollý ml. nakrútil v roku 1993 adaptáciu detektívky Friedricha Dürenmatta Sudca a jeho kat. Hlavným hrdinom je komisár Bärlach, ktorý sa snaží odhaliť vraha policajného dôstojníka. Policajt musí riešiť aj svojich vlastných démonov a v podaní Štefana Pántika patrí skôr k ambivalentným postavám. V ďalších úlohách sa predstavili Karol Machata, Michal Dočolomanský a Elo Romančík.

Star Wars: Sila sa prebúdza (Star Wars: Force Awakens, 2015, USA, J. J. Abrams), JOJ Plus, 20.10
Návrat ku koreňom. Tak by sa dal najlepšie charakterizovať veľký návrat Hviezdnych vojen na filmové plátno v roku 2015 v réžii J. J. Abramsa, ktorý úspešne reštartoval aj sériu Star Trek. Návrat je to dokonca až tak retro, že v podstate iba kopíruje zápletku Epizódy IV- Novej nádeje z roku 1977, čo boli prvé Hviezdne vojny vôbec. Popravde to takmer nikomu nevadilo, práve naopak, dôraz na atmosféru, návrat starých hrdinov a akási špinavosť celého fikčného sveta ho urobili viac uveriteľným.

Štestí (2005, Česko, Bohdan Sláma), ČT 2, 22.00
Bohdan Sláma sa už vďaka filmu Divoké včely stal českým expertom na sociálne drámy z nie príliš prívetivých prostredí. Samozrejme bol film okorenený aj patričnou dávkou humoru, ako je u našich západných susedov dobrým zvykom. V Štestí zašiel v umeleckom vyjadrení ešte ďalej, nakrútil doposiaľ asi svoje najlepšie a najambicióznejšie dielo. Skvele dokázal stvárniť vzťahy medzi postavami, čo je ale zásluhou aj výborných hereckých výkonov Tatiany Vilhelmovej, Pavla Lišku alebo Zuzany Krónerovej.

TV tipy 7.1. - 13.1. 2019 TV tipy 7.1. - 13.1. 2019 TV tipy 7.1. - 13.1. 2019

PIATOK 11.11.

Pražský výběr v O2 Aréne (2017, Česko, Jiří Chlumský), ČT Art, 20.20
Pražský výběr oslávil v roku 2016 40 rokov od svojho založenia a hudobníci výročie oslávili patrične slávnostne, veľkým koncertom v obrovskej O2 Aréne v Prahe spoločne so symfonickým orchestrom. Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Vilém Čok a spol. si na pódium prizvali hostí zvučných mien, Vojtecha Dyka, Janu Kratochvílovú, Ivu Pazderkovú a bývalého člena zoskupenia Ondřeja Soukopa. Koncert bol ohlásený ako posledný v kariére skupiny.

Pacienti (Patiens, 2016, Francúzsko, Mehdi Idir, Grand Corps Malade), Dvojka, 21.35
Ben je mladý basketbalista, ktorého však postretne veľká nehoda a dostane sa do rehabilitačného centra medzi ochrnutých pacientov. Mladík sa tak spoznáva s ľuďmi s podobným a ešte oveľa horším osudom a to mu pomôže sa s novou situáciou lepšie vyrovnať. Pacienti je čiastočne biografický príbeh spoluscenáristu a spolurežiséra snímky Grand Corps Maladeho (v preklade Dlhé choré telo). Tomu lekári povedali, že po úraze už nikdy nebude chodiť...

Dorian Gray (2009, VB, Oliver Parker), ČT 1, 23.35
Oliver Parker sa pokúsil v roku 2009 sfilmovať ťažko adaptovateľnú knihu Oscara Wildea Dorian Gray a v rámci možností uspel. Doriana Graya, muža, ktorý sa bál zostarnúť a tak vyslovil želanie, aby zaňho starol jeho portrét, si s chuťou zahral Ben Barnes. Jeho želanie sa prekvapivo splní, avšak muž bude raz musieť za dar večnej mladosti zaplatiť až príliš vysokú cenu. Barnesovi zdarne sekundujú Colin Firth, Rebeca Hall, Ben Chaplin alebo Fiona Shaw. Tento príbeh by si zaslúžil rozhodne aj seriál.

SOBOTA 12.11.

Jan Palach (2018, Česko, Slovensko, R. Sedláček), ČT 1, 20.00
Minulý rok sme si pripomenuli 50. výročie vstupu spojeneckých vojsk na územie Československa v auguste 1968 a tak sme sa dočkali aj viacerých tematických filmov. Prevažne tých dokumentárnych, ale aj hraných, ako napríklad Jan Palach. Ide o 20 – ročného mladíka, ktorý si siahol na život ako prejav protestu proti okupácii. Film Roberta Sedláčka sa zameriava na posledných pár mesiacov v jeho živote a zaoberá sa otázkou, čo sa Janovi preháňalo počas tejto doby v hlave.

Bonnie a Clyde (Bonnie and Clyde, 1967, USA, Arthur Penn), ČT 2, 20.00
Jednou z vlajkových lodí Nového Hollywoodu je bezpochyby aj snímka Bonnie a Clyde v hlavných úlohách s Warrenom Beattym a Faye Dunaway. Tí stvárnili slávnu gangsterskú dvojicu, ktorá na svojej ceste po Spojených štátoch v časoch hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia rada vykrádala banky. Arthur Penn sa nesnaží robiť z Clydea žiadneho mačo - hrdinu, ukazuje aj jeho slabosti a vďaka vydarenej psychologizácii dokáže divák s dvojicou sympatizovať.

Zbesilosť v srdci (Wild At Heart, 1990, USA, David Lynch), ČT 2, 22.00
Námorník Ripley a Lula sú milenecký pár, ktorý sa vydáva na cestu do Kalifornie, čím ale mladík porušuje podmienku. David Lynch sa pri tvorbe Zbesilosti v srdci inšpiroval svojim obľúbeným filmom Čarodejník z krajiny Oz, pričom často využíva motív čarodejnice. V hlavných úlohách si zahrali Nicolas Cage a Laura Dern, ale najviac pozornosti na seba strháva Willem Dafoe so svojim skutočne nechutným chrupom. Pri pohľade naň budete chcieť radšej utiecť niekde „somewhere over the rainbow“.

TV tipy 7.1. - 13.1. 2019 TV tipy 7.1. - 13.1. 2019 TV tipy 7.1. - 13.1. 2019

NEDEĽA 13.11.

Eva tropí hlouposti (1939, Československo, Martin Frič), ČT 1, 7.40
Eva troupí hlouposti a Martin Frič zase tropí toľko zmätkov, až je z toho vynikajúca klasická komédiami s populárnymi zámenami osôb. Eva sa vydáva za sekretárku, Michal za anglického grófa a centre pozornosti je istý rodinný šperk. Dej sa približuje vážne iba ťažko, dobové československé komédie chceli baviť práve zo zamotanosti, nedorozumení a záverečného zázračného vyriešenia všetkých zápletiek a podzápletiek. V hlavných úlohách sa predstavili Nataša Gollová a Oldřich Nový.

Modrý zamat (Blue Velvet, 1986, USA, David Lynch), ČT 2, 21.35
Lynchov magnum opus a excelentný postmoderný film noir s čiernym humorom a neuveriteľne napínavým dejom. Študent Jeffrey Beaumont nachádza v tráve v blízkosti domu odrezané ucho. To odovzdá na polícii a začne sa stretávať so šerifovou dcérou Sandy. Podlieha však kúzlu priateľky miestneho mafiána Dorothe Vallensovej. Brutálny Frank Boothe ženu znásilní a Jeffrey to všetko sleduje v ženinom byte. Postupne sa zaplieta hlbšie a hlbšie pod fasádu zdanlivo kľudného amerického malomesta.

Balada o Cable Hogueovi (USA, Sam Peckinpah), Dvojka, 22.05
Najväčšie zmeny vo svete divokého západu priniesli prvé roky 20. storočia, čo zisťuje aj chlapík menom Cable Hogue. Živí sa predajom pitnej vody náhodným okoloidúcim a celkom mu kšeft ide. Jedného dňa tu narazí na dvoch pocestných, ktorí ho kedysi prepadli a mysleli si, že umrel. Sam Peckinpah v Balade opustil svoj brutálne násilný vizuálny štýl a upriamil sa skôr na tradičnejšie westernové prvky. Na záver nás čaká cynické prekvapenie, z ktorého ale Cable nebude mať veľkú radosť.


autor Erik Binder 7.1.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.