TV TIPY 28.1. - 3.2. 2019

TV TIPY 28.1. - 3.2. 2019

VOD recenzia



PONDELOK 28.1.

Panelstory aneb jak se rodí sídlište (1979, Československo, Věra Chytilová), ČT 2, 21.55
Dokonale zachytená atmosféra a vzťahy na socialistickom sídlisku dôb minulých v jednom z tých povedzme že relatívne diváckejších filmov Věry Chytilovej. A to najmä preto, že divák presne vie, o čom rozpráva. Alebo ten, ktorý túto dobu zažil. Ten dnešný už nepochopí, že sa kedysi ľudia medzi sebou v paneláku aj rozprávali, navštevovali a samozrejme aj hádali cez celé poschodia na schodisku alebo požičiavali múku, ak došla. Výstavba podobných králikární ale nebol iba problémom východného bloku.

Ten tajomný objekt túžby (Cet obscur objet du désir, 1977, Francúzsko, Španielsko, Luis Buňuel), Dvojka, 22.25
Fernando Rey opäť v réžii Luisa Buňuela v úlohe nesympatického, láskou a sexom posadnutého postaršieho muža. Tentokrát sa zahľadí ako Mathieu Faber do pohľadnej mladučkej slúžky Conchity. Ona ho však odmieta, náhoda ale chce, že sa stále stretávajú na rôznych miestach v Európe. Žena muža neustále provokuje, čo uňho vyvoláva ešte väčšiu vášeň. Buňuel prekvapil, kde postavu Conchity hrajú vo filme hneď dve herečky a tento fakt nie je dostatočne vysvetlený.

Horúce strely (Hot Shots, 1991, USA, Jjim Abrahams), JOJ Plus, 23.05
Nesmrteľná paródia na Top Gun je snáď ešte zábavnejší, ako nechcene vtipný a prázdny originál Tonyho Scotta. Bývalý pilot Sean Harley žije s obrovskou traumou z minulosti medzi indiánmi a prijme meno Mäkká Tlapička. Je však presvedčený americkou armádou, aby sa vrátil do služby, pretože treba zlikvidovať atómovú základňu diktátora na Blízkom východe. Hlavnou hviezdou je tu síce Charlie Sheen, ale je to Lloyd Bridges, čo valcuje všetko, čo mu príde do cesty.

UTOROK 29.1.

Učiteľka (Česko, Slovensko, 2015, Jan Hřebejk), ČT 1, 20.00
Na české a slovenské pomery relatívne odvážny pokus Jana Hřebejka zaujať niečím neotrelým. Ocitáme sa v 80 – rokoch na istej základnej škole a spoznávame jednu triednu učiteľku, jej žiakov a nakoniec ich rodičov. Dá sa povedať, že vzťahy tu fungujú na základe toho, kto sa pani učiteľke z rodičov najviac zavďačí. Nie každý je však s takýmto prístupom uzrozumený a situácia začne pomaly hustnúť. Hřebejk je občas zbytočne doslovný, filmu dominuje herecký výkon Zuzany Mauréry.

Jak chutná smrt (1995, Česko, Milan Cieslar), ČT 2, 21.45
Na motívy divadelnej hry Ladislava Mňačka nakrútil v roku 1995 Milan Cieslar jeden z prvých pokusov o domáci psychologický thriller. Robert je nádejný športovec, nešťastnou náhodou však zastrelí dvoch policajtov. Stane sa tak štvavou zverou najmä pre poručíka Mortona. Jak chutná smrt sa evidentne, v duchu doby, snaží byť extrémne cool a podľa dobovej kritiky sa to filmu vôbec nedarí. Za zhliadnutie však rozhodne stojí, nielen kvôli účasti Ivany Christovej v jednej z dôležitých úloh.

Šialený Max: Zbesilá cesta (Mad Max: Fury Road, 2015, Austrália, USA, George Miller), Dajto, 20.15
Šialený Max: Zbesilá jazda v roku 2015 znamenal veľký návrat tejto značky na filmové plátna. Mela Gibsona nahradil málovravný Tom Hardy, režisér George Miller nakrútil dvojhodinovú zbesilú atmosférickú jazdu post - apokalyptickou krajinou, ktorá bude brať dych aj o dvadsať rokov. Režisér sa snaží uspokojiť ako staršie publikum odchované na originálnej trilógii, tak aj to nové, zvyknuté na nereálne divoké akčné jazdy v súčasných blockbusteroch a vynikajúco sa mu to darí.

TV tipy 28.1. - 3.2. 2019 TV tipy 28.1. - 3.2. 2019 TV tipy 28.1. - 3.2. 2019

STREDA 30.1.

Za zatvorenými dverami (Az ajtó, 2012, Maďarsko, Nemecko, VB, István Szabó), Film+, 15.05
Slávny maďarský režisér a autor historickej trilógie s Klausom Mariom Brandauerom priniesol v roku 2012 na plátno komorný príbeh dvoch osamelých žien, medzi ktorými sa začína vytvárať zvláštne priateľstvo. Film sa odohráva niekedy po skončení druhej svetovej vojny a minulosť zohrá v osudoch postáv dôležitú úlohu. Szabó nakrútil snímku na motívy knihy maďarskej spisovateľky Magdy Szabó a v hlavných úlohách sa predstavili Helen Mirren a Martina Gedeck.

Určite, možno (Definitely, Maybe, 2008, USA, Adam Brooks), AMC, 18.35
Ryan Reynolds si zahral v príjemnej romantickej komédii zahŕňajúcej aj prostredie politiky tridsiatnika Willa Hayesa, ktorý rozpráva svojej malej dcére príbeh svojho života pred svadbou. Will sa totiž momentálne rozvádza. Spomína na tri dôležité ženy svojho života. Tie si zahrali Elizabeth Banks, Rachel Weisz a Isla Fischer. Willovu dcérku zase Abigail Breslin. Nakrútiť v dnešnej dobe funkčnú romantickú komédiu nie je vôbec jednoduché, Určite, možno patrí medzi svetlé a originálne výnimky.

Bournovo ultimátum (The Bourne Ultimatum, 2007, USA, Paul Greengrass), Dajto, 20.15
Záverečný diel trilógie o agentovi Bournovi opät vystúpilo kvalitatívne ešte o jeden stupienok vyššie ako jeho predchodcovia a poskytlo scenáristicky aj režijne dokonale prepracovaný akčný príbeh. Bourne sa blíži k odhaleniu celej pravdy a tá mu môže priniesť aj odpovede, aké sa mu nebudú páčiť. Greengrass dodal snímke rytmus vďaka trom väčším akčným sekvenciám, dominuje naháňačka po strechách marockého Tangera. Kameramanovi sa medzičasom podarilo trochu utlmiť „parkinsona“.

TV tipy 28.1. - 3.2. 2019 TV tipy 28.1. - 3.2. 2019 TV tipy 28.1. - 3.2. 2019

ŠTVRTOK 31.1.

Unesený (Rendition, 2007, USA, JAR, Gavin Hood), AMC, 20.30
11. september definitívne zmenil svet a náš život sa stal monitorovaný rôznymi tajnými spravodajskými službami. Analytik CIA Douglas Freeman v podaní Jakea Gyllenhaala bol svedkom neortodoxného vypočúvania svedka, chemického inžiniera egyptského pôvodu podozrivého z terorizmu, severoafrickou políciou. Ten má za manželku rodenú bielu a tehotnú Američanku v podaní Reese Witherspoon. Gavin Hood predstavuje vo svojej mozaike množstvo postáv a ukazuje komplikovanosť súčasného sveta.

Pusinky (Česko, 2007, Karin Babinská), ČT 2, 22.00
Po Svérákovej Jízde tu máme ďalšiu českú indie – road movie záležitosť, tentokrát od ženy o dievčatách, ale pre všetkých. Karin Babinská prináša letný príbeh troch čerstvých absolventiek strednej školy chystajúcich sa na vysokoškolské štúdium. Na krku im však ostal 14 – ročný brat jednej z dievčat. Ppusinky oscilujú medzi komédiou a drámou a nevyhýbajú sa ani temnejším momentom. Vďaka tomu pôsobia autentickým dojmom a ako autorská generačná výpoveď.

Signál z neznáma (The Signal, 2014, USA, William Eubank), JOJ Plus, 23.05
Trojica mladých ľudí sa vydáva vyhľadať počas cesty stredozápadom USA počítačového hackera, ktorý sa im nabúral do školského systému. Trojica sa však stretáva v okolí so zvláštnymi fenoménmi a nakoniec sa preberá v špeciálnom ústave, kde sú testovaní vďaka údajnému styku s mimozemskou civilizáciou. Málo známemu sci-fi s Laurenceom Fishburneom v hlavnej úlohe vedúceho výskumu sa darí na konci všetko prevrátiť vďaka prekvapujúcej pointe na hlavu.

TV tipy 28.1. - 3.2. 2019 TV tipy 28.1. - 3.2. 2019 TV tipy 28.1. - 3.2. 2019

PIATOK 1.2.

Kóma (Coma, 1978, USA, Michael Crichton), Jednotka, 22.35
Doktorka Susan Wheeler pôsobí na praxi v istej bostonskej nemocnici, kde príde o život jeden z jej priateľov. Začne pátrať po príčinách jeho úmrtia a postupne sa dostáva na stopu veľkého komplotu. V nemocnici sa až podozrivo veľa pacientov dostáva do kómy a nikto nechce mať s prípadom nič spoločné. Pesimisticky sa spočiatku k celej záležitosti stavia aj jej milenec a zamestnanec nemocnice Mark Bellows v podaní Michaela Douglasa. Konšpiračný thriller Michaela Crichtona aj po desaťročiach ponúka veľmi dusný a temný zážitok.

Lady Macbeth (2016, VB, William Oldroyd), Dvojka, 23.05
Katherine a Alexander sa stávajú na začiatku historickej snímky z druhej polovice 19. storočia manželmi. Ide však o vopred dohodnuté manželstvo, ktoré dojednal mužov otec kvôli získaniu pozemku otca Katherine. Alexander musí na čas z domu odísť a žena sa doma začne nudiť. Spoznáva sympatického Sebastiana a prepukne medzi nimi vášnivý vzťah. Zakázaná láska však v tejto dobe nie je práve najšťastnejšie riešenie nenaplneného manželstva. Film sa dostal do najnovšieho výberu knihy 1001 filmov, ktoré musíte vidieť predtým, než zomriete.

Tom Jones (1963, VB, Tony Richardson), ČT 2, 23.30
Absolútny víťaz ročníka 1964 udeľovania cien akadémie. 4 sošky Oscara putovali do rúk tvorcov snímky Tom Jones. Za najlepší film, réžiu, adaptovaný scenár a hudbu. Len škoda, že sa neušiel aj hlavnej hviezde, Albertovi Finneymu. Ľahká britská dobrodružná komédia je príbehom sukničkára Toma, ktorý sa však nakoniec predsa len vážne zaľúbi. Lenže ako chudobný mladík to bude mať s dobývaním srdca dedičky najväčšieho panstva v okolí predsa len komplikovanejšie.

TV tipy 28.1. - 3.2. 2019 TV tipy 28.1. - 3.2. 2019 TV tipy 28.1. - 3.2. 2019

SOBOTA 2.2.

Metanol (2018, Česko, Tereza Kopáčová), Markíza, 20.30
Metanolová aféra patrila pred rokmi k najsledovanejším tragédiám našich západných susedov. Po požití alkoholu zomrelo 38 ľudí a ďalší si dodnes nesú trvalé zdravotné následky. Po stopách skutočných udalostí s s istou mierou fabulácie sa vydala režisérka Tereza Kopáčová s pomocou dvojice scenáristov. Dvojdielny televízny film patrí k tým dielam Českej televízie, ktoré predčia väčšinu tamojšej kino – produkcie. Film sa zameriava na skupinu podvodníkov aj na pátranie polície, v hlavnej úlohe sa predstavil Lukáš Vaculík.

Výkupné (Ransom, 1975, VB, C. Wrede), ČT 1, 22.45
Menej známy krimi thriller so Seanom Connerym v hlavnej úlohe. Zápletka je jednoduchá, teroristi unesú lietadlo smerujúce z Veľkej Británie do Škandinávie a súbežne druhá bunka drží rukojemníkov na britskom veľvyslanectve. Conneryho protivníka si zahral charizmatický Ian McShane. Film okrem svižného deja zaujme aj kamerou švédskeho veterána za kamerou a dvorného spolupracovníka Ingmara Bergmana, Svena Nykvista. Film sa ale nakoniec ukáže predsa len komplikovanejší, ako sa na prvý pohľad zdalo.

Kiss Kiss, Bang Bang (2004, USA, Shane Black), AMC, 0.05
Dosť možno najchytrejší film z pera a pod taktovkou Shanea Blacka nezískal v dobe uvedenia toľko pozornosti, koľko by si zaslúžil. Stal sa však z neho časom celkom solídny malý kult. Robert Downey Jr. hrá bezvýznamného zlodejíčka, ktorý sa zhodou okolností dostane na herecký konkurz a na starosť si ho zoberie súkromný detektív v podaní Vala Kilmera. Veci sa však začnú komplikovať a typická „blackovská“ zápletka je na svete. Chytrý film si na plné docenenie vyžaduje viacero pozretí.

NEDEĽA 3.2.

Drevená dedina (1954, Československo, Andrej Lettrich), Jednotka, 16.35
Film Andreja Lettricha na motívy knihy Františka Hečka zobrazuje život na slovenskej dedine po oslobodení v roku 1945. Hlavnou postavou je starý Púplava, snažiaci sa o znovuvybudovanie Nemcami zničenej dediny. Dochádza nevyhnutne ku konfliktu medzi dedinskou chudobou a miestnymi boháčmi. Dej končí v roku 1948, kedy všetko prevzal do svojich rúk štát. Drevenú dedinu treba brať ako povinné čítanie v rámci slovenského filmu, ide skôr o tendenčný film z obdobia, kedy slobodne nakrúcať nebolo možné.

Hlava 22 (Catch 22, 1970, USA, Mike Nichols), Dvojka, 21.00
Legendárny prepis vojnového románu Josepha Hellera Mikeom Nicholsom vznikol v roku 1970. Hlavným hrdinom je kapitán John Rossarian ako bombardér americkej armády pri oslobodzovaní Talianska. Ten by chcel domov na základe uznania vlastného bláznovstva, v tom však stojí onen paradox v Hlave 22. Ide síce o vydarenú satiru, nechýbajú tu však ani výrazne drastické momenty a násilie páchané na ženách. Menšie úlohy si tu zahrali aj Orson Welles alebo Art Garfunkel.

Straight Outta Compton (2015, USA, F.Gary Gray), JOJ, 22.45
Režisér F. Gary Gray sa pustil do náročného, 2,5 hodiny trvajúceho životopisu hip - hopovej skupiny N. W. A. Tá začala v 80 - rokoch pôsobiť v kalifornskom Comptone, ktoré patrí k veľmi nebezpečným miestam. N. W. A. boli priekopníkmi tzv. gangsta rapu a pôsobili v nej napríklad Dr. Dre alebo Ice Cube a vydali spoločne dva štúdiové albumy. Snímka je tak prešpikovaná pre fanúšikov žánru tou najlepšou možnou muzikou, ale aj milovníci rozsiahlych životopisných drám si prídu na svoje.


autor Erik Binder 28.1.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.