TV TIPY 29.4. - 5.5. 2019

TV TIPY 29.4. - 5.5. 2019

článok



PONDELOK 29.4.

Dannyho jedenástka (Ocean´s Eleven, USA, 2001, Steven Soderbergh), Dajto, 20.15
Ssteven Soderbergh si dá občas pauzu od nezávislých dráma a natočí niečo ľahšie aj pre väčšinové publikum. A dobre robí. Špeciálne v prípade Dannyho jedenástky, remaku diela s Frankom Sinatrom v hlavnej úlohe, išlo o veľmi vydarený pokus o mainstream. Sinatru v úlohe osnovateľa veľkej lúpeže kasína vystriedal George Clooney a sekunduje mu snáď celá hollywoodska smotánka. Jeho bývalku hrá Julia Roberts, parťákov Brad Pitt, Matt Damon, Casey Affleck, Don Cheadle a protivníka a zároveň soka v láske Andy Garcia.

Kráva (Československo, 1992, Karel Kachyňa), ČT 2, 21.40
Karel Kachyňa, legenda československej kinematografie, pokračoval v ambicióznej a kvalitnej autorskej tvorbe aj po nástupe nového režimu na prelome deväťdesiatych rokov, ako dokladá dráma Kráva. Tá je natočená na motív poviedky Jana Procházky. Ide o historický film odohrávajúci sa na osamelej usadlosti uprostred lesa a sledujúci príbeh manželov Adama (Radek Holub) a jeho ženy v podaní Aleny Mihulovej. Manželia sú celý život spätí s prírodou a samozrejme tu pôjde o aj titulnú kravu...

Proces (Le Procés, Francúzko, Taliansko, 1962, Orson Welless), Dvojka, 22.25
Veľmi ambiciózny projekt megalomana a puntičkára Orsona Wellessa dodnes vyvoláva mnoho otázok a interpretácií. Adaptácia románu Franza Kafku Proces nie je vôbec jednoduchým dielom na sledovanie, ale poteší každého milovníka náročnejšej kinematografie. Bankový úradník Jozef K. je obvinený z bližšie nešpecifikovaného zločinu a v podstate ide o akési sfilmované výčitky podvedomia. Proces je taktiež dôkazom, že Anthony Perkins ani Romy Schneider neboli zďaleka len herci jednej postavy.

TV tipy 29.4. - 5.5. 2019 TV tipy 29.4. - 5.5. 2019 TV tipy 29.4. - 5.5. 2019

UTOROK 30.4.

Je třeba zabít Sekala (Česko, Poľsko, Francúzsko, Slovensko, 1998, Vladimír Morávek), ČT 1, 20.00
Majoritne český pokus o eastern nás zavedie do dôb Protektorátu Čechy a Morava vo vojnovom roku 1943, konkrétne do moravskej dediny s názvom Lakotice. Jej obyvatelia žijú akoby odrezaní od okolitého sveta, túto ilúziu ale naruší príchod cudzinca Juru Burana, ktorý je momentálne na úteku pred gestapom. Od idylky má ale život v Lakoticiach ďaleko, miestni majú problémy so Sekalom, človekom, ktorý vidí v nástupe Protektorátu šancu pre spoločenský rast.

Vrásky z lásky (Česko, 2012, Jiří Strach), ČT 2, 21.50
Postarší Ota je bývalý učiteľ, ktorý tak trochu lezie na nervy svojmu synovi a jeho žene, teraz sa však ocitá v neľahkej situácii. Čaká ho totiž ťažká operácia, čo ho navedie na nápad vyhľadať jednu starú známu. Herečka Jana mu dodáva nové sily do života a odvahu čeliť problémom so zdravím. Z filmu sa stáva príjemná road-movie a dominujú jej výkony veteránov Radka Brzobohatého a Jiřiny Bohdalovej, vo vedľajších úlohách rovnako uvidíme množstvo českých filmových hviezd.

Rambo: Do pekla a naspäť (Rambo, USA, 2008, Sylvester Stallone), AMC, 22.15
Rambovi to trvalo sakra dlho, než sa vrátil k poriadnej akcii a opäť ponúkol divákom nekompromisnú akciu a svoj pohľad na boj s neprávosťou. Tentokrát sa ocitáme v ázijskom Myanmare, kde to miestna armáda, mierne povedané, preháňa s porušovaním ľudských práv. Nastáva tak ten pravý čas pre Ramba, aby roztrhal rukávy, zobral do ruky strelné zbrane a ukázal, kto je tu pán. Rambo: Do pekla a späť pripomína v dobrom slova zmysle zbesilú akčnú videohru, zároveň však dokáže vyvolať hrôzu krvavými výjavmi.

STREDA 1.5.

Šťastie príde v nedeľu (Slovensko, 1958, Ján Lacko), Jednotka, 14.50
Príbeh legendárnej slovenskej komédie Jána Lacka Šťastie príde v nedeľu už dnešným tipérom či gamblerom bude pripadať až smiešny, keďže si dennodenne môžu stávkovať cez internet koľko chcú. Ale zrejme tá pravá radosť z hry patrila viac trojici postáv mladých mužov, ktorí každú nedeľu čakali na to, aké čísla vyšli v športke. Raz to predsa musí prísť...No a ono to raz prišlo, ale bolo to o niečo komplikovanejšie. No a nebola by to tá pravá letná komédia bez lásky, teraz máme na mysli tú k žene.

Hrbáč (Le bossu, Francúzsko, 1959, André Hunebelle), Jednotka, 17.15
Jeden z najobľúbenejších dobrodružných filmov našich mám, pretože francúzska história a Jean Marais v hlavnej úlohe. Ten hrá šľachtica menom Lagardere, ktorý sa stane svedkom vraždy boháča Filipa de Nevers a nasledujúce roky sa bude starať o jeho malú dcéru. Lagardere sa po 15 rokoch vracia zo Španielska naspäť domov, ale dokonale zamaskovaný ako škaredý hrbáč. Pokiaľ máte radi šermiarske súboje, krásne kostýmy a bohatú, až gýčovú výrpavu, Hrbáč je ideálnou voľbou.

Hej – rup! (Československo, 1934, Martin Frič), Dvojka, 20.55
Dvojica Jiří Voskovec a Jan Werich bola „tak trochu“ ľavicovo orientovaná, lenže v roku 1934 to rozhodne nebol postoj, ktorým by chceli byť poplatní režimu. V podstate podobne, ako napríklad Charlie Chaplin. Táto ideológia sa prejavila aj v komédii Hej – rup! Ide o boj dvoch továrnikov, pričom prvý z nich, Worst, sa rozhodne toho druhého, Simonidesa, kariérne zničiť. Využije k tomu zopár kartových dní a večerov po sebe. Simonides sa zoznamuje s robotníkom Filipom a spoznáva na vlastnej koži, čo je to trieť biedu.

TV tipy 29.4. - 5.5. 2019 TV tipy 29.4. - 5.5. 2019 TV tipy 29.4. - 5.5. 2019

ŠTVRTOK 2.5.

Highlander (Russell Mulcahy, VB, USA, 1986), Dajto, 22.05
Ak by sme mali nájsť zopár filmov definujúcich esenciu osemdesiatok, Highlander by sa určite dostal do prvej desiatky. Christopher Lambert so svojou hrivou, Múdry radca Sean Connery, hudba skupiny Queen alebo dobové, dnes už naivne pôsobiace, ale kúzelné triky. Príbeh už tak prepracovaný nie je, len pripomeňme, že hlavným hrdinom je Connor MacLeod, škótsky horal s vlastnosťou nesmrteľnosti, po stáročia sa snažiaci premôcť démonického Kurgana. Druhý diel vymenil žáner fantasy za sci-fi a mnoho fanúšikov to odradilo.

Heydrich: Muž so železným srdcom (The Man With a Iron Heart, Francúzsko, VB, USA, Belgicko), JOJ Cinema, 22.10
Filmov o atentáte na vysoko postaveného nacistického politika Reinharda Heydricha poznáme niekoľko, od Sequensovho vynikajúceho Atentátu až po nedávny, rovnako koprodukčný Antropoid. Heydrich: Muž so železným srdcom sa snaží pozrieť aj na stranu nepriateľov a priblížiť nám tohto vysokého štátnika Tretej ríše viac než len vzdialený objekt atentátu hlavných hrdinov príbehu. V hlavnej úlohe sa predstavil americký herec Jason Clarke, jeho manželku si zahrala Rosamunde Pike.

Mučeníci (Pascal Laugier, Martyrs, Francúzsko, Kanada, 2008), Filmbox, 24.00
Jeden z najdôležitejších filmov novej francúzskej hororovej vlny nám predstavuje dievča menom Lucia, ktorá bohvie prečo vyvraždí v úvodnej sekvencii členov jednej zámožnej rodiny. Divák si ale čoskoro začne spájať všetky príbehové fakty v jeden desivý a šokantný celok. Mučeníci sa skutočne nedržia žiadnych limitov a mantinelov žánru, uvidíme všetko pekne natvrdo a asi nie každý vydrí až do konca. Pre milovníkov inteligentných hororov so zásadnou myšlienkou ale pôjde o exkluzívnu lahôdku.

TV tipy 29.4. - 5.5. 2019 TV tipy 29.4. - 5.5. 2019 TV tipy 29.4. - 5.5. 2019

PIATOK 3.5.

Štát vs. Fritz Bauer (Der Staat gegen Fritz Bauer), Dvojka, 21.35
Historický nemecký film nás vracia do roku 1957 a v tomto čase sa zase vraciame do dôb druhej svetovej vojny. Záporným hrdinom príbehu sa totiž stáva Adolf Eichman, jeden z strojcov holokaustu. Ten sa od konca vojny úspešne skrýva pred očami verejnosti, zdá sa však, že by sa mohol ukrývať pred spravodlivosťou v argentínskom Buenos Aires. Po stopách nacistickéo zločinca sa v tomto filme vydáva prokurátor Fritz Bauer. Ten sa ale spolčí s Mossadom, čím poruší nemecké zákony.

Möbius (Francúzsko, Belgicko, Luxembursko, 2013, Eric Rochant), Jednotka, 22.30
Jean Dujardin, hviezda filmu The Artist, sa predstavil v špionážnom thrilleri majoritnej francúzskej produkcie s romantickými prvkami. Stvárnil v ňom agenta ruskej tajnej služby FSB, ktorý podlieha čaru americkej špiónky v podaní Cécile De France. Eric Rochant sa tu celkom úspešne snaží naviazať na starú francúzsku kriminálnu školu. Pravidelne sa striedajú príťažlivé lokácie, príbeh je pomerne komplikovaný a romanca uveriteľná, najmä vďaka výkonom ústrednej dvojice.

Nahý medzi vlkmi (Nackt unter Wölfen, Nemecko, 2015, Philipp Kadelbach), ČT 2, 23.30
Najnovšia adaptácia románu Bruna Apitza nás zavedie do koncentračného tábora Buchenwald. Hlavnou postavou je komunista Hans Pippig, ktorého ideológia sa znepáčila vedeniu krajiny a tak je deportovaný medzi ďalších nešťastníkov. Lenže ako čoskoro zisťuje, títo ľudia sa nemenia len tak vzdať a spoločne s Pippigom začnú chystať v tábore prevrat. Román bol už sfilmovaný s veľkým úspechom v roku 1963 s Arminom Muellerom-Stahlom a zaradil sa medzi najlepšie diela Nového nemeckého filmu.

TV tipy 29.4. - 5.5. 2019 TV tipy 29.4. - 5.5. 2019 TV tipy 29.4. - 5.5. 2019

SOBOTA 4.5.

Vražda v Orient Exprese Murder on the Orient Express, (VB, 1974, Sidney Lumet) , ČT 1, 21.10
Predchodca novej adaptácie slávneho románu Agathy Christie Vražda v Orient Expresse Kenetha Branagha vznikol v roku 1974 v réžii legendárneho tvorcu Sidneyho Lumeta. Zišla sa tu snáď celá dobová herecká smotánka. Herculea Poirota si s chuťou zahral nedávno zosnulý Albert Finney, Ingrid Bergman si odniesla Oscara za vedľajšiu úlohu v tomto diele. Príbeh je notoricky známy, belgický mysliteľ rieši záhadnú vraždu vo vlaku a musí trochu pouvažovať nad faktom, prečo je v tele obete hneď 12 bodných rán.

Ťah pešiakom (Pawn Sacrifice, USA, 2014, Edward Zwick), ČT 2, 21.40
Bobby Fischer bol geniálny americký šachový veľmajster a kontroverzná osobnosť a tak je trochu divné, že sa dočkal poriadneho životopisného filmu až v roku 2014. Každopádne stalo sa a génia si vo filme Edwarda Zwicka zahral Tobey Maguire. Jeho protivníka, ruského šachistu Borissa Spaskija si zahral Liev Schreiber. Ocitáme sa v islandskom Reykjaviku v roku 1972 a sledujeme zápas o majstra sveta, ktorý je ale vyššími miestami prezentovaný ako jeden z menších bojov v studenej vojne.

Schůzka se stíny (Československo, 1982, Jiří Svoboda), ČT Art, 22.50
Trýznivú psychologikú drámu jedného muža a ženy zaoberajúcu sa traumami z koncentračného tábora nakrútil v roku 1982 Jiří Svoboda. Muž v podaní Radoslava Brzobohatého sa stal obetným baránkom nacistických lekárov a musel sa počas vojny podrobiť rôznym nepríjemným lekárskym pokusom na svojom tele. Po rokoch stretáva jednu svoju starú známu, ktorá taktiež trpí spomienkami na vojnové časy. Túto postavu si zahrala Jana Brejchová.



NEDEĽA 5.5.

McCabe a pani Millerová (McCabe and Mrs. Miller, USA, 1971, Robert Altman), ČT 2, 20.00
Popri Samovi Peckinpahovi priniesol nový, revizionistický pohľad na westernový žáner v 70. rokoch minulého storočia aj jeden z najdôležitejších amerických nezávislých režisérov minulosti Robert Altman a to práve v snímke McCabe a pani Millerová. Hazardný hráč menom John McCabe prichádza do malého banského mesta na severozápade US, aby si tu otvoril salón. S novým biznisom mu začne pomáhať bývalá bordelmama Constance Miller. Túto podarenú dvojicu antihrdinov stvárnili Warren Beatty a Julie Christie.

Sestričky (Československo, 1983, Karel Kachyňa), ČT 2, 22.05
Karel Kachyňa sa bližšie pozrel na pracovný aj súkromný život zdravotných sestier v adaptácii románu Adolfa Branalda Sestričky. Poznávame dve postavy, mladú Máriu a staršiu, životom skúsenú sestričku s prezývkou Babi, ktorá ju má na českej dedine vpraviť nielen do tajov profesie, ale aj rozdielneho myslenia dedinských ľudí. Obe postavy si samozrejme začnú vytvárať osobný vzťah a z Marie sa pomaly stáva sebavedomá mladá žena. V úlohe Babi exceluje Jiřina Jirásková.

Anna Kareninová. Vronského príbeh (Anna Karenina. Istoryia Vronskogo, Rusko, 2017, Karen Šachnazarov), Jednotka, 22.20
Jeden z dôležitých predstaviteľov sovietskeho a neskôr ruského filmu Karen Šachnazarov sa v novej adaptácii neustále medzi filmármi a divákmi obľúbeného románu Leva Nikolajeviča Tolstoja ubral viac smerom k širšiemu diváckemu spektru a nakrútil výpravný historický veľkofilm s krásnymi kostýmami, výpravou aj hercami. Príbeh je ale nazeraný najmä z pohľadu Alexandra Vronského, čím sa Šachnazrov snažil odlíšiť od mnohých iných sfilmovaných verzií tohto literárneho diela.


autor Erik Binder 29.4.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.