TV TIPY 3.6. - 9.6. 2019

TV TIPY 3.6. - 9.6. 2019

článok



PONDELOK 3.6.

Godzilla (2014, USA, Gareth Edwards), Dajto, 20.15
Reštart starej a neustále obnovovanej značky v roku 2014 sa skutočne vydaril. Gareth Edwards sa zameral na pôvodný japonský feeling a pridal do neho niečo z dnešného Hollywoodu, pričom sa nikam pred atmosférickým finále neponáhľa. Určite ide o dotiahnutejší film, než Emmerichova Godzilla bez vlastnej tváre z roku 1998. Doplňte si, respektíve zopakujte si tento blockbuster tesne pred tým, než vyrazíte do kina na druhý diel pomenovaný Godzilla: Kráľ monštier.

Útek v reťaziach (The Defiant Ones, 1958, USA, Stanley Kramer), ČT 2, 21.50
Väzni Jackson a Cullen majú to „šťastie“, že sa im podarí uniknúť z väzenia. Má to však dva háčiky. Jeden je biely, druhý čierny a navyše sú spolu spútaní putami. Vydávajú sa tak spoločne na útek americkou krajinou a pochopiteľne sa viackrát dostanú aj do ohrozenia života. Postupne si však vytvoria medzi sebou aj ľudské puto. V hlavných úlohách legendárneho filmu režiséra Stanleyho Kramera excelovali vtedajšie hviezdy Sidney Poitier a Tony Curtis.

Rím, otvorené mesto (Roma, cittá aperta, 1945, Taliansko, Roberto Rossellini), Dvojka, 22.25
Jeden z najdôležitejších filmov talianskeho neorealizmu nakrútil pod názvom Rím, otvorené mesto Roberto Rossellini v roku 1945. Ide o mozaiku ľudí účastniacich sa na protifašistickom odboji v hlavnom meste Talianska počas druhej svetovej vojny, ako aj prisluhovačov režimu. V jednej z hlavných úloh sa predstavila vtedajšia veľká hviezda talianskeho filmu, Anna Magnani. Ani po rokoch nejde o žiadnu artovú nudu, ale plnokrvný komornejší vojnový film, ktorý vás chytí od prvého do posledného záberu.

TV tipy 3.6. - 9.6. 2019 TV tipy 3.6. - 9.6. 2019 TV tipy 3.6. - 9.6. 2019

UTOROK 4.6.

Americký ostreľovač (American Sniper, 2014, USA, Clint Eastwood), Dajto, 20.15
Clint Eastwood ani na staré kolená nezaháľa a dokonca sa púšťa aj do veľmi kontroverzných tém súčasnosti. Vojna v Iraku nepatrila zrovna medzi tie najpopulárnejšie vojnové konflikty ani v USA, ani vo svete. Na zúbky života amerických vojakov, konkrétne jedného z nich, ostreľovača amerického námorníctva Chrisa Kylea, sa pozrel prostredníctvom životopisnej snímky Americký ostreľovač. V hlavnej úlohe kontroverzného hrdinu sa predstavil Bradley Cooper, jeho manželku si zahrala Sienna Miller.

Prečo práve on? (Why Him?, 2016, USA, John Hamburg), JOJ, 21.50
Bbláznivá komédia Prečo práve on? Nám predstavuje novomanžela s tvárou a tetovaniami Jamesa Franca a jeho nového svokra s prísnou vizážou Bryana Cranstona. Ten by si pre svoju krásnu jemnú dcéru určite dokázal predstaviť lepšiu partiu, i keď ide o veľkého boháča. Ale poznáte to, nemôžete súdiť človeka podľa vzhľadu, dôležitejšie je spoznať jeho vnútro. V prípade Lairda však bude musieť ošúpať viacero vrstiev na povrchu, kým si ho obľúbi. Film poteší viacerými prekvapivými cameo vystúpeniami.

Dom (2011, Česko, Slovensko, Zuzana Liová), ČT 2, 22.30
Dom Zuzany Liovej patrí medzi najlepšie tunajšie tzv. sociálne drámy a to možno aj preto, že nejde o čistokrvnú sociálnu drámu, ale jednoducho iba o obyčajný príbeh zo života jednej normálnej rodiny, ktorá si stavia na slovenskom vidieku rodinný dom. Ten stavia večne nasrdený Imrich s nezameniteľným poker faceom Miroslava Krobota pre svoju mladšiu dcéru Evu. Bude však maturantka ochotná ostať na dedine blízko svojej rodiny a nedá prednosť životu v meste? Generačné rozdiely a pretavovanie rodičovských snov do života detí sú témy, ktorými Zuzana Liová dodáva svojmu filmu na umeleckej hodnote.

STREDA 5.6.

Štvrté proroctvo (Knowing, 2009, USA, Alex Proyas), Film+, 20.10
Jedna z tých lepších úloh Nicolasa Cagea. Ten hrá otca malého Calea, ktorého čaká veľmi zaujímavý osud. Jeho otec totiž zistí, že na záznamoch z časovej kapsule z roku 1959 sú veľmi presne stanovené dátumy katastrof, aké nemohli autori textov predpovedať. Profesor John má tak možnosť takýmto spôsobom nahliadnuť do budúcnosti a zariadiť si podľa nich aj vlastný život a život svojej rodiny. Mysteriózny thriller autora Smrtihlava a asimovky Ja, robot Alexa Proyasa.

Krstný otec (Godfather, 1972, USA, Francis Ford Coppola), Jednotka, 20.30
„Krstný otec“ všetkých gangsterských filmov a jeden z najlepších filmov všetkých čias, nielen vo svojom žánri. Sága rodiny Corleoneovcov od A po Z, až po tretiu časť. Režisér Ffrancis Ford Coppola skombinoval klasické hollywoodske prvky s prvkami európskej moderny, geniálne naštartoval opätovne kariéru Marlona Branda a urobil superzhiezdy z Roberta De Nira či Ala Pacina. Okrem nich excelujú v trilógii aj Robert Duvall, James Caan, John Cazale alebo Diane Keaton.

Zbaľ prachy a vypadni (Lock, Sock and Ttwo Smoking Barrels, 1998, VB, Guy Ritchie), AMC, 22.00
Guy Ritchie na počiatku svojej kariéry, ešte vo Veľkej Británii, nakrútil komplikovanú a dokonale vybrúsenú a nabrúsenú gangsterku s názvom Zbaľ prachy a vypadni. Ak by sa tohto hesla riadili tí, ktorých sa to vo filme týka, možno by neboli v takých problémoch, v akých sa ocitli. Zohnať vyše pol milióna libier za týždeň v Londýne nie je len tak, ako sa presvedčí Eddy a jeho kamoši z mokrej štvrte. Jason Statham snáď vo svojej najlepšej úlohe dodnes, škoda, že sa nezávislej tvorbe nevenuje aj naďalej.

TV tipy 3.6. - 9.6. 2019 TV tipy 3.6. - 9.6. 2019 TV tipy 3.6. - 9.6. 2019

ŠTVRTOK 6.6.

John Wick (2014, USA, Kanada, Chad Stahelski), Dajto, 20.15
Deti a psy sa vo filmoch nezabíjajú. O tom vie svoje aj John Wick v kongeniálnom podaní Keanu Reevesa a my tak máme možnosť sledovať vyše hodiny a pol zbesilú jazdu pomsty. Pripomína to vo veľkom počítačovú hru, napriek tomu vôbec nemáte chuť chytiť sami joystick do ruky a vraždiť za Johna, pretože jeho štýl je tak cool, že sa budete dostatočne baviť len pri jeho sledovaní. Dočkali sme sa aj ešte naleštenejšej dvojky a v súčasnosti máme možnosť vidieť v kinách už tretí, zrejme najlepší diel.

Dekan Spanley (Dean Spanley, 2008, VB, Nemecko, Nový Zéland, Toa Fraser), JOJ Cinema, 20.15
Ocitáme sa v Anglicku na začiatku minulého storočia v rodine Fiskovcov. Ich členov stvárnili Peter O´Toole v úlohe hlavy rodiny, zatrpknutého dedka Horatia. Jeho syna Henslowa stvárnil Jeremy Northam, s ktorým si príliš nerozumejú. Ten raz privedie domov kňaza Deana Spanleyho (Sam Neill), ktorý má záľubu v dobrom víne a k slovu sa dostane aj nezvyčajná téma: reinkarnácia. Spanley je totiž presvedčený, že v minulom živote bol psom. Emocionálne ladený príbeh s vynikajúcimi hereckými výkonmi.

Pulp Fiction: Historky z podsvetia (Pulp Fiction, 1994, USA, Quentin Ttarantino), Filmbox, 22.55
Pokiaľ ste už nejaký ten piatok nevideli Pulp Fiction, tak máte opäť možnosť si túto klasiku vychutnať v televízii a pekne s neopakovateľným českým dabingom. Quentin Tarantino mozaiku prapodivných indivíduí v uliciach Los Angeles skomplikoval nechronologickými časovými skokmi, ktoré v kombinácii s hláškami a netradične obsadenými hercami fungujú dokonale aj na stý krát. Len je večná škoda, že úlohu feťáka nemohol stvárniť kvôli vtedajšej silnej drogovej závislosti pôvodne zvažovaný Dave Gahan.

TV tipy 3.6. - 9.6. 2019 TV tipy 3.6. - 9.6. 2019 TV tipy 3.6. - 9.6. 2019

PIATOK 7.6.

Everest (2015, VB, USA, Island, Baltasar Kormákur), JOJ, 20.35
Vyliezť na najvyššiu horu sveta, a to aj v rámci výpravy so skúsenými horolezcami, nie je len tak ani pre chlapov so silnou vôľou a fyzičkou. Islandskému režisérovi Balthasarovi Kormákurovi to v prírode ide odjakživa veľmi dobre a tak nikto nemohol tento skutočný príbeh o nepríliš úspešnej výprave amatérov nafilmovať s lepším citom pre atmosféru a krásne celky. Niekedy budete cítiť mráz po celom tele, stále však budete radi, že ste sa tej expedície nezúčastnili spoločne s hrdinami filmu.

Druhá strana nádeje (Toivon tuolla puolen, 2017, Fínsko, Nemecko, Aki Kaurismäki), Dvojka, 22.45
Aki Kaurismäki je neustále verný svojmu slow motion štýlu s klasickým fínskym suchým humorom. V poslednej dobe pridáva do svojich filmov aj otázku imigrantov (tentokrát ide o mladého utečenca zo Sýrie), avšak v jeho podaní nejde o žiadne slzotvorné zaliečanie sa festivalovým porotám, na to sú jeho filmy, vrátane Druhej strane nádeje, príliš svojské a netúžiace po žiadnych zlatých soškách akéhokoľvek tvaru. Samozrejme nesmie chýbať dvorná režisérova herečka Kati Outinen.

Každému, čo mu patrí (A ciascuno il suo, 1967, Taliansko, Elio Petri), ČT 2, 23.35
Zdanlivo obyčajná vražda z vášne v talianskej dedine pri mori sa nakoniec pri vyšetrovaní javí v úplne inom svetle a samozrejme je za tým na mafiu prepojená talianska politika. Do pátrania sa púšťa ľavicovo orientovaný profesor v podaní Giana Mariu Volontého, tento charizmatický herec a obľúbený predstaviteľ záporných úloh si tak tentokrát strihol kladnú postavu. Podlieha však kráse vdove po zavraždenom Mannovi a tak sa aj on stáva terčom atentátnikov. Ako vyviazne zo spletitej situácie?

TV tipy 3.6. - 9.6. 2019 TV tipy 3.6. - 9.6. 2019 TV tipy 3.6. - 9.6. 2019

SOBOTA 8.6.

Operácia Crossbow (Operation Crossbow, 1965, VB, Michael Anderson), ČT 2, 20.00
Dráma z obdobia druhej svetovej vojny nám predstavuje príbeh o tajnej operácii britskej tajnej služby, ktorá má podozrenie na netradičné aktivity nacistickej ríše. Podľa všetkého ide o nový typ rakiet, ktoré by opäť mohli nakloniť misky váh na stranu Hitlera a jeho vojsk. Jednou z možností, ako sabotovať túto snahu, je aj infiltráia tajného agenta do radov nemeckých vedcov. V hlavných úlohách sa predstavili Sophia Loren, George Peppard alebo Trevor Howard.

Iný svet (The Ninth Cloud, 2014, Švajčiarsko, VB, Jane Spencer), JOJ Cinema, 21.55
Istá mladá žena sa pretĺka súčasným Londýnom a snaží sa pomôcť imigrantovi – malému dieťaťu. Postupne tu spoznáva množstvo zaujímavých aj menej zaujímavých ľudí. V jednej z úloh sa v švajčiarskej snímke predstavil Michael Madsen, ktorého by sme vážne v artom šmrncnutej čiernej komédii nečakali. Samozrejme je tu opäť za veľkého bohémskeho frajera.

Posledný samuraj (Last Samurai, 2003, USA, Edward Zwick), ČT 2, 22.00
Po nakrútení síce klasicky poňatého, ale emocionálne silného Posledného Samuraja si konečne aj Tom Cruise mohol povedať, že má na svete vlastný epos. Ako Američan spoznávajúci japonskú kultúru síce nie je extra presvedčivý, ale nádherná výprava, emocionálne nesmierne silná záverečná štvrťhodinka a výkony ostatných hercov, ako Kena Watanabeho, Timothyho Spalla a Billyho Connollyho robia stále z Posledného Samuraja nadpriemernú historickú drámu.



NEDEĽA 9.6.

Pelíšky (1999, Česko, Jan Hřebejk), ČT 1, 20.00
Nielen cez vianočný čas sa dajú užiť Pelíšky plnými dúškami. Návrat do revolučného roku 1968, konkrétne medzi obyvateľov jednej pražskej bytovky a ich susedmi, kedy sa ľudia ešte medzi sebou na chodbách rozprávali. Občas sa tu nájde aj nejaký blbec, ale ako vieme z ďalšieho Hřebejkovho filmu, treba si pomáhať a nakoniec aj odpúšťať. No a aké najdôležitejšie posolstvo tento klenot deväťdesiatych rokov prináša? „Sex je pro decka, chlapi si vypijou.“ Rada na nezaplatenie...

V žiari noci (In the Heat of the Night, 1967, USA, Norman Jewison), ČT 2, 21.40
Sidney Poitier a Rod Steiger v úlohách dvoch rozdielnych policajtov vyšetrujúcich vraždu miestneho bohatého podnikateľa Colberta. Do ako vysokých politických sfér sa ich vyšetrovanie dostane? Nebudú na usvedčenie vraha prikrátki? Náčrt deja znie ako námet na vtipné buddy movie, film režiséra Normana Jewisona ale okrem kvalitnej detektívky ponúka aj nejednostrannú úvahu o rasizme na juhu Spojených štátov. Film ponúka samozrejme aj veľmi prekvapivé rozuzlenie.

Útek do divočiny (Into the Wild, 2007, USA, Sean Penn), Dvojka, 22.15
Sean Penn je okrem úspešného herca aj veľmi svojský a originálny režisér. Pripomeňme diela, ako Križovatka smrti, netradičnú detektívku Prísaha, účasť na projekte 11´09“01 a nakoniec Útek do divočiny. Ide o životopisnú snímku o mladom dobrodruhovi Christopherovi McCandlessovi, ktorý sa jedného dňa rozhodol, že radšej dá prednosť životu osamote v prírode, než v kvázi civilizovanom pretechnizovanom svete. Útek do divočiny je tak epizodicky ladeným dielom so silným posolstvom.


autor Erik Binder 3.6.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.