TV TIPY 23.7. - 28.7. 2019

TV TIPY 23.7. - 28.7. 2019

článok



UTOROK 23.7.

Ďaleko od hlučného davu (Far From the Madding Crowd, VB, USA, 2015, Thomas Vinterberg), JOJ Plus, 20.10
Koprodukčná adaptácia románu Thomasa Hardyho síce nedosahuje možno kvalít adaptácie Johna Schlesingera z roku 1967, každopádne kratšia stopáž jej zabezpečuje rýchlejšie tempo a Carey Mulligan pôsobí v úlohe sebavedomej statkárky Bathsheby Everdene predsa len jemnejšie ako Julie Christie v pôvodnom filme. Niet preto divu, že muži majú o ňu veľký záujem. Ktorý z trojice chlapov jej života sa ukáže ako ten pravý? Film režíroval nezávislý dánsky režisér Thomas Vinterberg (Idioti).

Jesenný maratón (Osennij marafon, ZSSR, 1979, Georgij Danělija), Dvojka, 20.55
Komediálna dráma o štyridsiatnikovi, ktorý si život komplikuje ako môže a ktorému sa potom všetko vracia ako bumerang. Nie je jednoduché mať manželku aj milenku, navyše ak ste skôr submisívny a nie príliš rozhodný typ. Film vyznieva nakoniec skôr trpko, než komediálne, ale taký je život. Jesenný maratón zaujme aj výpravou, ocitáme sa totiž v bývalom Leningrade, dnešnom Petrohrade, ktorý patrí medzi najkrajšie mestá Európy. Otázka je, koľko mužov vo veku hlavného hrdinu sa v jeho živote a problémoch nájde...

Ben Hur (USA, 2016, Timur Bekmambetov), JOJ, 22.35
Hollywood sa po dlhých desaťročiach vrátil k historickej predlohe Lewa Wallaceho, Ben Hur Williama Wylera z roku 1959 je však tak slávny a oceňovaný film, že nová verzia z roku 2016 sa berie automaticky ako jeho remake. Všetko je samozrejme rýchlejšie, akčnejšie, povrchnejšie a tentokrát to nevyšlo ani komerčne, ani nezabodovalo u kritiky. Bez porovnávania s nedostižným originálom sa však môžete tešiť na vysokorozpočtový historický veľkofilm presne podľa strihu súčasných blockbusterov.

TV tipy 23.7. - 28.7. 2019 TV tipy 23.7. - 28.7. 2019 TV tipy 23.7. - 28.7. 2019

STREDA 24.7.

Sedem statočných (Magnificient Seven, USA, 1960, Jon Sturges), Jednotka, 20.30
Sedem statočných patrí bezpochyby medzi najlepšie nakrútené a zároveň aj najslávnejšie westerny všetkých čias. Nie je tajomstvom, že ide o voľný remake filmu Sedem samurajov Akiry Kurosawy. Sedem statočných má síce takmer o polovicu kratšiu stopáž, ale zmeny v deji a prostredí ho vôbec nečinia povrchnejším, skôr možno viac zomknutejším ako originál. Vyberme sa teda opäť spoločne s týmito siedmimi kovbojmi na „mission impossible“ v podobe ochrany istej mexickej dediny pred banditmi.

Most do Krajiny Terabithia (Bridge to Terabithia, USA, 2007, Gabor Csupo), Film+, 20.35
Most do krajiny Terabithia sa v trajleroch síce tváril ako ďalší zástupca v nultých rokoch veľmi populárneho žánru fantasy, v skutočnosti však ide o civilnú rodinnú drámu nahliadanú očami dospievajúcich detí a ktorá sa nevyhýba ani tragickým okamžikom. Krajina s názvom Terabithia je totiž iba výplodom fantázie dvoch detských hrdinov v podaní Josha Hutchersona a Anny Sophie Robb a únikom pred krutosťou sveta. Okrem nich si vo filme zahrali aj Zooey Deschanel alebo Robert Patrick.

Stanica pre dvoch (Vokzal dlja dvoich, 1982, ZSSR, E.A. Rjazanov), Dvojka, 21.05
Kvalitné romance vznikali aj za čias socializmu a na východ od nás. Pritom úvodné minúty na dva diely rozdeleného sovietskeho filmu Stanica pre dvoch vôbec nenasvedčuje tomu, že jeho hlavní hrdinovia môžu k sebe nájsť cestu. Platon má nastúpiť výkon trestu a chce sa ešte rozlúčiť s otcom. Vďaka peknej servírke Vere však ostane visieť v cudzom meste bez prostriedkov. Je tak nútený so ženou stráviť dva spoločné dni. Ide tu ale o vzťah dvoch ľudí vo veku, kedy si každý už niečo odžil, takže Stanica pre dvoch rozhodne nepôsobí naivne.

TV tipy 23.7. - 28.7. 2019 TV tipy 23.7. - 28.7. 2019 TV tipy 23.7. - 28.7. 2019

ŠTVRTOK 25.7.

Ztraceni v Mnichově (Česko, 2015, Petr Zelenka), ČT 2, 20.00
Tvorca filmov Knoflikáři alebo Karamazovi Petr Zelenka nakrútil v roku 2015 svoj najkomplikovanejší a podľa viacerých aj svoj najlepší film Ztraceni v Mnichově. Jeho dej je často popísateľný, ten sa síce odohráva v súčasnosti a točí sa okolo istého papagája a jeho únoscu novinára Pavela, v konečnom dôsledku tu ale ide o český komplex z tzv. mníchovskej dohody, vďaka ktorej sa český národ dodnes cíti byť ponížený západnými mocnosťami. Akoby scenár napísal samotný Charlie Kaufman...

Cárovrah (Careubijca, VB, ZSSR, 1991, Karen Šachnazarov), Dvojka, 21.05
V psychologickej dráme odohrávajúcej sa v deprimujúcom prostredí psychiatrickej liečebne si zahral hlavnú úlohu legendárny herec Malcolm McDowell. Ten si zahral postavu, ktorá si o sebe myslí, že v roku 1881 spáchala atentát na cára Alexandra a aby toho nebolo málo, tak o 37 rokov neskôr aj cára Mikuláša II. Film Karena Šachnazarova je subjektivizovaným rozprávaním tohto pacienta a je na divákovi, čomu uverí a čo bude pokladať čisto za vizualizovanú predstavu.

Deň pred krízou (Margin Call, USA, 2011, J. C. Chandor), JOJ Plus, 22.45
Aké faktory predchádzajú finančnej kríze a čo všetko sa odohráva pri tom, keď nastane, je pre bežného človeka iba veľmi ťažko predstaviteľné. Interný pohľad na deň pred krízou a následnú noc poskytuje snímka Deň pred krízou, ktorá nás zavedie do jednej firmy, ktorá sa narýchlo bude musieť vysporiadať s novou skutočnosťou. Záchrana pred katastrofou však vyžaduje od čelných predstaviteľov firmy nekalé praktiky. Vo hviezdne obsadenom filme najviac zažiarili Kevin Spacey a Jeremy Irons.

TV tipy 23.7. - 28.7. 2019 TV tipy 23.7. - 28.7. 2019 TV tipy 23.7. - 28.7. 2019

PIATOK 26.7.

Kruté radosti (Slovensko, Česko, 2002, Juraj Nvota), Dvojka, 21.25
Jedna z „prvých lastovičiek“ nástupu kvalitnej dlhometrážnej tvorby v ére samostatnej slovenskej kinematografie. Juraj s v Krutých radostiach vracia do tridsiatych rokov minulého storočia do menšieho slovenského mesta. Pokojný život v mestečku takpovediac nabúra príchod atraktívnej mladej dcéry miestneho notára v podaní Táni Pauhofovej. Mozaika miestneho obyvateľstva sa zaoberá ich láskami, viacerými nedorozumeniami a celkovo sa nesie v príjemnej atmosfére.

Vinnetou – Nový svet (Winnetou – Eine Neue Welt, Nemecko, 2016, Philipp Stölzl), ČT 2, 21.40
Na milované filmové klasiky sa prevažne nesiaha, ale vzhľadom na to, že pôvodné sfilmované dobrodružné sfilmované príbehy náčelníka Apačov Vinnetoua boli adaptáciami románov Karla Maya, Vinnetou – Nový svet má rozhodne ako nová adaptácia svoje opodstatnenie. Hrdinom príbehu je samotný spisovateľ, Karl May, ktorý na americký kontinent prichádza ako zememerač istej železničnej spoločnosti. Stretáva sa však s nekompromisným bojom usadlíkov o pôdu pôvodného obyvateľstva.

James Bond: Špión, ktorý ma miloval (The Spy Who Loved Me, VB, 1977, Lewis Gilbert), Jednotka, 22.40
James Bond v podaní Rogera Moorea sa vydáva po stopách zlodejov dvoch atómových ponoriek. Samozrejme je v ohrození celý svet, čo však agentovi s povolením zabíjať nezabráni užiť si popri bitkách, streľbe a vyšetrovaní aj nejaké to milostné dobrodružstvo. Napríklad s istou sovietskou agentkou menom Anja Amasova (Barbara Bach). Bondovho protivníka si zahral nemecký herec Curd Jürgens. Film vznikol opäť na motívy románu Iana Fleminga.

TV tipy 23.7. - 28.7. 2019 TV tipy 23.7. - 28.7. 2019 TV tipy 23.7. - 28.7. 2019

SOBOTA 27.7.

Konečná stanica (Slovensko, 2004, Jiří Chlumský), Jednotka, 12.30
Sonda do vzťahov pracovníkov jednej malej železničnej stanice niekde na Slovensku. Všetko je takpovediac dokonalé, až kým niekto neobjaví mŕtvolu na toaletách. Prípad prichádza na miesto vyšetriť svojrázna policajtka z mesta. Ide však o komédiu nakrútenú podľa úspešnej hry Radošinskeho naivného divadla napísanú Stanislavom Štepkom, takže nás nečaká žiadne veľké napätie, ale situačný humor.

Most pri Remagene (The Bridge at Remagen, USA, 1969, John Guillermin), ČT 2, 20.00
Mosty patria medzi najpopulárnejšie miesta, kde sa odohrávajú deje príbehov z druhej svetovej vojny, pretože zabezpečujú prevoz zbraní medzi nepriateľmi. Okrem Mosta cez rieku Kwai patrí k najdôležitejším mostom tohto subžánru vojnového filmu ten pri Remagene, pretože jeho vyhodením do vzduchu by Nemci spomalili postup americkej armády vpred oslobodeniu. Film sa nakrúcal aj v Českej republike, takže si v ňom zahrali aj tamojší herci.

Grand restaurant pána Septima (Le grand restaurant, Fra., 1966, Jacques Besnard), Jednotka, 20.30
Grand restaurant pána Septima patrí k najvydarenejším a najpopulárnejším komédiám s komikom Louisom de Funésom. Ten si zahral majiteľa luxusnej reštaurácie, ktorú navštevujú aj politické špičky pri návštevách Francúzska. Napríklad aj takí prezidenti. Jedného z nich jedného dňa z reštaurácie unesú a Septim tak bude mať plné ruky práce s odhalením zločincov, ale aj so zachovaním čo najlepšej reputácie vlastného podniku. Nesmie chýbať samozrejme dabing pána Františka Filipovského.



NEDEĽA 28.7.

Keby som mal pušku (Československo, Štefan Uher), Jednotka, 16.10
Príbeh z druhej svetovej vojny, ktorý sledujeme cez prizmu malých chlapcov. Pre deti sa toho až tak veľa nezmenilo, pokiaľ vojna neprišla priamo pred prah ich domov, proste sa stále hrali, tentokrát už ale aj na vojakov a začali sa im páčiť aj dievčatá. Absenciu poriadnej dejovej línie nahrádza Štefan Uher epizodickým rozprávaním a predstavami detí o vlastných hrdinských skutkoch. Rázovité dedinské postavičky, vidiecka mentalita, detstvo a nakoniec aj tá vojna. O tom všetkom je Keby som mal pušku.

Synovia Katie Elderovej (The Sons of Katie Elder, USA, 1965, Henry Hathaway), ČT 2, 20.00
Synovia Katie Elderovej patria k novším westernom s Johnom Fordom, kde už predsa len nemohol vzhľadom na vyšší vek hrať suverénneho neohrozeného pištoľníka. Jeho hrdina sa vracia spoločne s bratmi po čase domov, kde ale nachádza vlastný ranč v rukách niekoho iného. Za novými skutočnosťami sa skrýva zopár tajomstiev, ktoré sa pokúsia štyria bratia odhaliť a vziať spravodlivosť do vlastných rúk, ako sa na poriadny western patrí. Wayneovi sekunduje napríklad Dean Martin.

Dlhé lúčenie (Dolgije provody, ZSSR, 1971, Kira Muratovová), ČT Art, 22.30
Hlavnou hrdinkou filmu svojráznej sovietskej režisérky Kiry Muratovovej Dlhé lúčenie je prekladateľka v strených rokoch vychovávajúca jediného syna. Na toho je však až príliš citovo naviazaná. Žena sa kedysi rozviedla s otcom Saši a ten sa po jeho návšteve rozhodne matku opustiť a odsťahovať sa za otcom do vzdialeného mesta Novosibirsk. Prekladateľke sa tak začne rúcať pevne budovaný vnútorný svet. Film bol svojho času v ZSSR zakázaný a odsúdený na zničenie, ale niektoré kópie sa podarilo zachrániť.


autor Erik Binder 23.7.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.