Art Film Fest Košice 2017 sa skončil. Víťazným filmom je snímka Glory

Slávnostným ceremoniálom v košickej Kunsthalle vyvrcholil v sobotu večer 25. ročník Art Film Festu Košice. Hlavnú cenu festivalu – Modrého anjela za najlepší film

pridal PR 26.6.2017 o 15:16

Art Film Fest Košice 2017 sa skončil. Víťazným filmom je snímka Glory


Slávnostným ceremoniálom v košickej Kunsthalle  vyvrcholil v sobotu večer 25. ročník Art Film Festu Košice. Hlavnú cenu festivalu – Modrého anjela za najlepší film – získala bulharsko-grécka snímka  Glory.  Príbeh o obyčajnom železničnom robotníkovi, ktorý sa presvedčí, že statočnosť a čestnosť sú v dnešnom svete už len na smiech, vyhrala spomedzi 12 titulov hlavnej súťaže.

Medzinárodná porota hraných filmov udelila okrem hlavnej ceny za najlepší film i ďalšie ocenenia, medzi ktorými bodovalo aj Slovensko.  Cenu Modrý anjel za najlepší ženský herecký výkon získala slovenská herečka Dominika Morávková z filmu režisérky Terezy Nvotovej – Špina. Ten ocenili aj hlasujúci diváci a získal tak Divácku cenu JOJ Cinema pre najlepší európsky film.  Snímku môžu aktuálne vidieť  aj návštevníci slovenských kín.

Cena Modrý anjel za najlepší krátky film putuje z Art Film Festu Košice do Indonézie, odkiaľ pochádza víťazná snímka O pôvode strachu. Art Film Fest Košice uviedol od 16. do 24. júna viac ako 170 filmov a zúčastnilo sa ho mnoho známych osobností. Ceny Hercova misia, ktoré Art Film Fest udeľuje od roku 1995, získali Ondřej Vetchý a Magda Vášáryová. Po prvý raz bola udelená aj Cena prezidenta festivalu, ktorou hneď v úvode ocenili Jiřího Bartošku a Máriu Kráľovičovú. Ceny Zlatá kamera si odniesli slovenský režisér Dušan Trančík a český režisér Jan Hřebejk.

,,ART FILM FEST sa oproti minulému roku určite posunul k lepšiemu. Filmové projekcie navštívilo o poznanie viac divákov. Rovnako pozitívne reagovali návštevníci na pridané sprievodné podujatia, u ktorých oceňovali ich rôznorodosť a príťažlivosť. Dnes, keď sa končí 9-dňový maratón filmov (ale aj koncertov, prednášok, talk show, výstav a masterclassov) je možné pri  všetkej skromnosti poznamenať, že mnohí ľudia už vedia, aká je podoba moderného filmového festivalu. Jednoducho, ART FILM FEST zapúšťa v Košiciach pevné korene,“ zhodnotil 25. ročník AFF Peter Nágel, umelecký riaditeľ festivalu.

ZOZNAM CIEN a zdôvodnenia poroty:

KINEMAVIDEO4219.

NAJLEPŠÍ  FILM

Glory (Bulharsko, Grécko)
réžia Kristina Grozeva a Peter Valchanov

Za brilantné stvárnenie tragikomického príbehu boja obyčajného človeka za vlastnú dôstojnosť a spravodlivosť. Film originálne a svojrázne vychádza z tvorby veľkých majstrov sociálnej satiry. Téma a spracovanie diela priťahuje diváka, zároveň  však nestráca ľahkosť a umeleckú kvalitu. V dnešnej dobe  je to veľmi užitočný film.
 

NAJLEPŠIA RÉŽIA

Western (Nemecko, Bulharsko, Rakúsko)
réžia Valeska Grisebach

Za kolektívny portrét skrývajúci osobný príbeh, ktorý je citlivou psychologickou a sociálnou analýzou medziľudských vzťahov medzi nemeckými robotníkmi a bulharskými vidiečanmi. Film podnecuje diváka k zamysleniu, kde je naše miesto v Európe.

KINEMAVIDEO4322.
 
NAJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON

Dominika Morávková vo filme Špina (Slovensko, Česko)
réžia Tereza Nvotová

Za veľmi presvedčivý herecký výkon v roli Leny, ktorá sa ako dospievajúce dievča stáva obeťou strašného činu s veľmi vážnym vplyvom na jej psychiku.
 

NAJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON

Baldur Einarsson a Blaer Hinriksson vo filme Kamenné srdce (Dánsko, Island)
réžia Guðmundur Arnar Guðmundsson

Za úprimnosť a autentickosť ich hereckých výkonov v roli mladých chlapcov, u ktorých sa sexualita len prebúdza a ktorí sa musia vysporiadať s rozdielnosťou svojej sexuálnej orientácie a bojovať o prijatie v spoločnosti.
 
SPECIAL MENTION

Pustovníci (Nemecko, Rakúsko)
réžia Ronny Trocker

Za vizuálne pôsobivé zachytenie horského vidieckeho prostredia, ktoré sa pomaly vyľudňuje. Hrdinovia bojujú s pocitom samoty a blížiaceho sa konca. Obraz miznúceho sveta fascinuje a pohlcuje diváka.
 
SPECIAL MENTION

Barbora Bobulová za herecký výkon vo filmoch
Čisté srdcia (Taliansko) a Po vojne (Francúzsko, Taliansko)

Za jej presvedčivý a hlboký herecký vklad, ktorý výrazne prispel k nekonvenčnému stvárneniu postavy matky.

Divácka cena JOJ Cinema pre najlepší európsky film

Špina (Slovensko, Česko)
réžia  Tereza Nvotová

Najlepší krátky film

O pôvode strachu (Indonézia)
réžia: Bayu Prihantoro Filemon

Chceme oceniť dielo, ktoré umožňuje zažiť skrytú silu filmu. Na jednej strane jednoducho, stále však vyzývavo, spracúva náročnú tému a podnecuje predstavivosť diváka bez zobrazenia násilia, o ktorom rozpráva, a na strane druhej predstavuje proces filmovej tvorby, v ktorom mieru účasti ponecháva na divákovi. Ide o fyzický film s nesmierne originálnym prístupom, ktorý prináša určité poznatky o pôvode strachu.

Zvláštne uznanie poroty krátkych filmov

Lov zajacov (Maďarsko, Spojené štáty americké)
režisér Patricka Bresnan

Vyjadrenie poroty: Filmu sa  prostredníctvom jedinečnej a netradičnej témy – darí veľmi ľudským a citlivým spôsobom odkrývať nejednoznačné vnímanie spoločnosti.

Zvláštne uznanie poroty krátkych filmov

Príbeh Princeznej X (Portugalsko, Francúzsko, Veľká Británia)
Režisér Gabriel Abrantes

Vyjadrenie poroty: Ďalšie zvláštne uznanie udeľujeme rozmarnému a presvedčivému zvratu, ktorým sa príbeh o jednoznačne mužskom objekte zmení na príbeh o ženskom subjekte, čím sa odhalí mužský zápas o pochopenie ženskej sexuality.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.