Kinobus bude kráľovský

Štrnáste potulky (nielen) filmového festivalu Kinobus povedú do Novej Dubnice, Dolnej Súče, Valaskej Belej a Chynorian. Od štvrtka 31. 8. až do nedele 3. 9. budú festivaloví účastníci/autobusoví

pridal PR 29.8.2017 o 21:30

Kinobus bude kráľovský


Štrnáste potulky (nielen) filmového festivalu Kinobus povedú do Novej Dubnice, Dolnej Súče, Valaskej Belej a Chynorian. Od štvrtka 31. 8. až do nedele 3. 9. budú festivaloví účastníci/autobusoví cestujúci objavovať kiná a kultúrno-vlastivednú ponuku regiónu v blízkosti malebných Bielych Karpát. Vrcholov má každý ročník niekoľko – tento rok nimi sú napríklad 70 mm filmy v Novej Dubnici, výlet na vrch Krasín alebo aj 450-minútový film Satanské tango.

Pozývame na Kinobus!

Festival Kinobus už viac ako 10 rokov mapuje a revitalizuje lokálne kultúrne domy a kiná ako centrá spoločenského života v obciach. „Miestne kiná a kultúrne domy sú dnes väčšinou zabudnuté, transformované alebo slúžia ako miesta príležitostných výpredajov,“ vysvetľuje jeden z organizátorov Martin Krištof z kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie. Výberu konkrétnej oblasti a 4 obcí vždy predchádzajú výpravy do regiónu a mapovanie aktuálneho stavu. „Potom, v spolupráci s miestnymi obyvateľmi a špičkovými súčasnými umelcami z rôznych oblastí, pripravujeme program, ktorý je šitý na mieru konkrétneho miesta, vychádza z jeho špecifík, kontextu a problémov,“ dopĺňa Martin.

Formáty

Témou tohto ročníka sú „formáty“. Návštevníkov čakajú premietania 70 mm filmov v kine Panorex v Novej Dubnici, ale aj prehliadka najlepších scén z kinohitov na najmenšom 8 mm páse. V rámci sprievodného programu bude možné absolvovať prehliadku Novej Dubnice – „socialistického mesta na zelenej lúke“ – s komentárom teoretika architektúry Petra Szalaya, softvérovo-folklórne performance Matúša Kobolku a interpretov zo súboru Latovec z Dolnej Súče, vernisáž výtvarníka Michala Lacka a koncert Philipa Glassa v interpretácii Fera Királyho v obci brúseného krištáľu – vo Valaskej Belej. Kinobus, to sú aj výlety, úvody k filmom v podaní Juraja Malíčka, Mateja Sotníka a obyvateľov navštívených miest, šoféri autobusov a výletní sprievodcovia, tento rok nimi budú divadelníci z pražskej zostavy Zapětdvanáct.

Veľkoformátový Panorex

Súčasťou tohto ročníka je aj dvojdňová prehliadka panoramatických 70 mm filmov, ktorá sa bude konať v kine Panorex v Novej Dubnici. Panorex je dnes spolu s banskobystrickým amfiteátrom jediným miestom, kde je 70 mm filmy možné premietať. „Svojho času išlo o kráľovský formát, ktorý bol veľkosťou a hĺbkou obrazu, farebnosťou a zvukom dlhodobo neprekonanou technikou a umožnil množstvo formálnych a obsahových inovácií,“ vysvetľuje dramaturg a organizátor Kinobusu, Martin Krištof. V rámci prehliadky Panorex bude uvedených sedem titulov, ktoré mapujú zlaté obdobie panoramatického formátu, ako napríklad Batman Tima Burtona, Cigáni idú do neba alebo Starman.

Sprievodný program a umelecké rezidencie

Sprievodný program Kinobusu začína komentovanou prehliadkou Novej Dubnice – socialistickým mestom „na zelenej lúke“. Prevedie ním teoretik architektúry Peter Szalay. Sobota bude aj o výlete na vrch Krasín a večernom koncerte Philipa Glassa v interpretácii hudobníka Fera Királyho. Kinobus je aj o súčasnom umení – umelecké rezidencie predchádzajú hlavnému festivalovému programu a sú už pravidelnou súčasťou Kinobusu. Od polovice augusta je na rezidencii vo Valaskej Belej Michal Lacko: „Michal nedávno skončil ateliér skla na VŠVU a Valaská Belá je obec s dlhoročnou tradíciou brúsenia krištáľu. Zaujímajú ho optické vlastnosti skla a minimalistické, čisté formy, čo je presný opak úžitkového brúseného krištáľu. Ako sa tieto dva prístupy ku sklu spoja, uvidíme na vernisáži 2. septembra,“ rozpráva Ivana Rumanová, dramaturgička festivalu. Vo folkloristickej obci Dolná Súča bude s miestnymi spevákmi spolupracovať zvukový umelec a hudobný skladateľ Matúš Kobolka. „Posledný augustový týždeň strávi pod Krasínom a prvého septembra nám predstaví svoju víziu vzájomných možných vplyvov technológie a človeka,“ dodáva.

Kinobus 2017

Je sa na čo tešiť! Je pripravený bohatý hlavný a sprievodný program, z ktorého organizátori dávajú do pozornosti napr. komentovanú prechádzku po Novej Dubnici. Ako tvrdia: „Je to rozporuplné, pozoruhodné mesto, v ktorom sa určitá pitoresknosť zelených vežičiek a staroružových fasád mieša s protiatómovými krytmi ako základnou súčasťou občianskej vybavenosti zbrojárskeho mesta.“ No netreba zabúdať ani na hlavnú myšlienku celého festivalu – objavovanie a prinavracanie do života starých, často už zabudnutých kín. Tento rok si návštevníkov získajú Kino Panorex v Novej Dubnici či Kino Slovan vo Valaskej Belej.

O Kinobuse

Kinobus (nielen) filmový festival organizuje kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie už od roku 2004. Toto podujatie obnovuje premietanie v starých, často nefunkčných kinách. Formou komunitných

projektov, komentovaných prehliadok, a sprievodných podujatí predstavuje spoločenskú úlohu kín, ich históriu a genia loci navštíveného miesta širokej diváckej obci. Festival má špecifickú formu – diváci spolu štyri dni cestujú dvomi autobusmi po vybraných obciach a mestách, kde festival najskôr zabezpečí opravu premietacích prístrojov a oživenie miestnych starých kinosál.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.