Zdravotní klauni z Červeného nosa sa obávajú dosahu filmu TO

Do kín prichádza dlho očakávaný film nakrútený podľa slávnej predlohy Stephena Kinga. Pri tej príležitosti dostávame často otázku, či tento horor s negatívnou

pridal TS 6.9.2017 o 13:50

Zdravotní klauni z Červeného nosa sa obávajú dosahu filmu TO


Do kín prichádza dlho očakávaný film nakrútený podľa slávnej predlohy Stephena Kinga. Pri tej príležitosti dostávame často otázku, či tento horor s negatívnou postavou klauna neohrozí popularitu našich zdravotných klaunov.  Odpoveď nájdete v nasledujúcom stanovisku, doplnenom aj vyjadreniami pacientov či lekára.

“Chcem sa vám veľmi poďakovať, že ste ma potešili v nemocnici. Nemohla som sedieť ani chodiť a veľmi som sa nudila aj bála, čo bude. No doktor Trubka ma poriadne rozosmial a na všetko som vtedy zabudla. Ďakujem. Sárka” (FB správa, 24.5.2017)

Teraz som už skoro 2 týždne v nemocnici. Je to dosť náročné, ale červené nosy ma vždy rozosmejú a dodajú mi odvahy. Ste super. Ďakujem vám. Terezka” (FB správa 15.3.2017)

Zdravotní klauni z ČERVENÉHO NOSA sú veľmi obľúbení nielen medzi deťmi, ale aj ich rodičmi a zdravotníckym personálom v nemocniciach na celom Slovensku. Každý z 58 zdravotných klaunov má svoje typické klaunské meno a titul - v nemocnici môžete stretnúť napr. doktora Gipsa, primárku De Menciu, sestričku Ampullku či asistenta Blšku.

KINEMAVIDEO4264.

Zdravotní klauni si tváre nemaľujú a nosia biely plášť

Obvykle klaunujú vo dvojici. Okrem červeného nosa nevyužívajú typickú klaunskú masku - tváre si nemaľujú, využívajú skôr doplnky ako napríklad výrazné okuliare či smiešne pokrývky hlavy. Klaunské meno, ale aj kostým má vystihovať ich klaunský charakter. Jeho neodmysliteľnou súčasťou v nemocnici je biely plášť s logom Červený NOS Clowndoctors a rôznymi zábavnými doplnkami a rekvizitami, ktoré tento charakter podčiarkujú. Jeho úlohou je, okrem iného, prekonať strach z bieleho lekárskeho plášťa.

Sú empatickí a pozitívni

Na rozdiel od spomínaných negatívnych filmových postáv, naši zdravotní klauni sršia pozitívnou energiou, vtipom, ale sú pritom aj citliví a hlavne empatickí. Majú totiž neľahkú úlohu - priniesť radosť, smiech a psychickú pohodu deťom, ich rodičom, ale aj seniorom, ktorí sa často nachádzajú v ťažkej situácii vyplývajúcej z choroby, z dlhého pobytu v nemocnici, čakania pred operáciou a pod.

O tom, že sa im to naozaj darí a v nemocnici sú neraz súčasťou “malých zázrakov”, svedčí množstvo pozitívnych odoziev, ktoré nám denne posielajú deti či rodičia detských pacientov.

Niektoré príbehy nájdete na stránke www.cervenynos.sk v sekcii Zaujímavosti, naviac si môžete stiahnuť elektronickú verziu knihy príbehov zdravotných klaunov MALÉ ZÁZRAKY.

Improvizácia, ale aj neustále vzdelávanie a zdokonaľovanie

Základom umenia profesionálnych zdravotných klaunov je schopnosť improvizovať a nájsť vhodný spôsob ako zaujať malého pacienta v núdzi a odpútať ho od jeho bolesti, smútku, strachu. Niekedy sa stane, že dieťa klaunov v úvode odmietne, čo oni rešpektujú a bez zvolenia pacienta do izby nevkročia, ale obvykle sa im prvotný nezáujem podarí prekonať (viac sa dočítate v príbehu „Prelomiť ľady”). Zvládnuť tak náročné poslanie nedokáže hocikto.

Zdravotných klaunov vyberáme veľmi precízne a výberový proces, ktorý prebieha formou workshopu aj za účasti zahraničných lektorov, má niekoľko kôl, pričom sú na uchádzačov a uchádzačky kladené vysoké nároky,” vysvetľuje zdravotný klaun a umelecký riaditeľ ČERVENÝ NOS Clowndoctors Pavel Mihaľák. „Zohľadňujeme  pritom nielen ich umelecké, ale aj osobnostné predpoklady,” zdôrazňuje umelecký riaditeľ. „Výberovým workshopom však vzdelávanie nekončí. Sú aj naďalej pravidelne školení v oblasti klaunských či hudobných zručností, ale aj rôznych detských a seniorských diagnóz, ako i v psychológii. Neustále vzdelávanie je zárukou rastúcej profesionality a kvality tímu zdravotných klaunov a klauniek,” dodáva umelecký riaditeľ Pavel Mihaľák.

Už vyše trinásť rokov v slovenských nemocniciach

Už viac ako trinásť rokov navštevujú zdravotní klauni pravidelne deti v nemocniciach, dnes už po celom Slovensku. V súčasnosti zrealizuje 58 zdravotných klaunov a klauniek okolo 200 návštev mesačne. Hoci sú pravidelné návštevy detských pacientov naším hlavným programom, do nášho portfólia patria aj špeciálne programy zamerané na seniorov, dospelých pacientov, ale aj deti v domácej starostlivosti či deti s ťažkým a kombinovaným postihnutím. Význam práce zdravotných klaunov potvrdzuje personál nemocníc. Za všetky aspoň jedno vyjadrenie:

„Psychika a strach v detskom veku sú to najdôležitejšie, čo ovplyvní liečebný výsledok. Od toho, ako dieťa spolupracuje, závisí priebeh liečby, pred a pooperačné obdobie. Ľudský, rodinný prístup k dieťaťu v takomto období je to najlepšie, čo tento negatívny faktor eliminuje. Takto pristupujeme k deťom na našom oddelení. Túto atmosféru výrazným spôsobom pozitívne ovplyvňujú zdravotní klauni a ich „červený nos“. Zvykli sme si na seba natoľko, že ich beriem ako partnerov v liečebnom procese. Deti sa tešia na príchod červených nosov, na ich „vizitu“. Tešia sa aj mamičky a personál. Za všetkých môžem povedať jediné - ďakujem.“ MUDr. Juraj Popluhár, PhD., MBA, primár, Oddelenie pediatrickej ortopédie FNsP  Žilina

Z histórie zdravotného klaunovania

História myšlienky clowndoctors - zdravotných klaunov - sa datuje od roku 1986, keď Michael Christensen, riaditeľ Big Apple Clown Care Unit združujúcej profesionálnych klaunov, prišiel s nápadom vyskúšať ich prítomnosť na detských lôžkových oddeleniach. Stalo sa tak v presbyteriánskej nemocnici v New Yorku a práve tu sa po prvýkrát na svete overila táto myšlienka v praxi. Zistilo sa, že pravidelné návštevy klaunov prispievajú k zlepšeniu psychického, a teda aj celkového zdravotného stavu pacientov, a to vrátane ťažko chorých.

V súčasnosti sú profesionálni zdravotní klauni a klaunky považovaní za dôležitú súčasť liečebného procesu na detských oddeleniach nemocníc nielen v Spojených štátoch, ale aj v Európe. Občianske združenie ČERVENÝ NOS Clowndoctors vzniklo v roku 2004, keď Gary Edwards prijal výzvu MUDr. Daniely Sejnovej, ktorá bola v tom čase primárkou Kliniky detskej hematológie a onkológie DFNSP v Bratislave, aby priniesol myšlienku zdravotných klaunov aj na Slovensko.  





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.