Juraj Lehotský odchádza s Ninou do Toronta a následne na Cinematik

Ak na tohtoročnej festivalovej scéne hľadáte niečo naozaj prelomové, neprehliadnite hviezdu filmu NINA, Bibianu Novákovú, napísal prestížny americký

pridal PR 7.9.2017 o 14:29

Juraj Lehotský odchádza s Ninou do Toronta a následne na Cinematik


Ak na tohtoročnej festivalovej scéne hľadáte niečo naozaj prelomové, neprehliadnite hviezdu filmu NINA, Bibianu Novákovú, napísal prestížny americký filmový portál IndieWire po svetovej premiére nového filmu Juraja Lehotského na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch. Už 10. septembra režisér osobne uvedie v severoamerickej premiére snímku na jednom z najprestížnejších filmových udalostí sveta – na 42. ročníku MFF v Toronte. NINA sa ako jediný slovenský reprezentant predstaví v sekcii Súčasná svetová kinematografia.  

KINEMAVIDEO4348.

Príbeh o dieťati, ktoré sa stáva rukojemníkom v zložitých vzťahoch rodičov, prichádza do slovenských kín už 21. septembra 2017, v distribúcii spoločnosti Film Europe Media Company.

Film NINA rozpráva príbeh 12-ročnej Niny, ktorej rodičia sa rozvádzajú a hoci obaja tvrdia, že chcú pre ňu len to najlepšie, ich hádky a sebeckosť ju dovedú k radikálnemu kroku.

„Mal som presnú predstavu o hlavnej hrdinke. Hľadal som dievča, z ktorého by vyžarovala vnútorná sila, bojovnosť, túžba veci meniť, pretvárať. Pretože ona zvádza jeden veľký boj, o svojich rodičov, o svoju rodinu,“ hovorí Juraj Lehotský, ktorý je jediným slovenským režisérom, ktorého prvý aj druhý film uviedol v programe jeden zo štyroch najväčších festivaloch sveta – v Toronte.

Komplikovanú rolu hlavnej hrdinky, na ktorej celý film stojí, zveril Bibiane Novákovej z Malaciek. Dnes má 13 rokov a keď sa po prvý raz postavila pred kameru, v čase nakrúcania svojho debutu, mala 12 rokov.

„Išla som najprv na fotografovanie do kastingovej agentúry a asi po roku sa mi ozval režisér. Dal mi naučiť sa text, mala som na to asi päť minút. Potom všetkých poslal preč a mne povedal, že sa ešte stretneme,“ spomína si Bibiana.

„Na kasting chodia väčšinou deti, ktoré chcú veľmi hrať a tak aj hrajú, alebo chodia rodičia, ktorí chcú, aby ich deti hrali. Zriedkavejšie sa objavia deti s niečím vnútorne silným a vyspelým. Nájsť nový talent a navyše detský, je naozaj neľahké,“ vysvetľuje Juraj Lehotský. „Bibiana mi však už na prvý pohľad prišla ako zaujímavý typ. Mala v sebe niečo detské, ale bola už na hrane vyspelosti. Už na kastingu sme si prekvapivo dobre rozumeli, už tam som pochopil, že má potenciál pre civilné herectvo, že dokáže pôsobiť pravdivo. Od skúšky k skúške sa zlepšovala. Videl som, že dokáže byť jemná, ale zároveň zvládnuť aj vypäté situácie. Čarom bolo, že rozumela mojej reči,“ opísal režisér.

„Aj ja som z rozvedenej rodiny. Ale u nás to našťastie nebolo ako v tomto filme. Ale keď sme nakrúcali, predstavila som si, ako by som sa cítila, keby sa naši stále hádali, a to hranie potom išlo samo. Režisér mi hovoril, že je to smutný film, a že mám hrať smutne, ale súčasne zostať prirodzená,“ priblížila Bibiana. „Keď si film pozrú dospelí, mal by ich upozorniť na to, aby sa nezamýšľali len nad tým, čo je to dobré len pre nich, ale aj, čo je dobré pre dieťa,“ dodala.

„Biba je veľmi vyspelý človek, a aj keď mala len 12 rokov, nemal som pocit, že sa zhováram s dieťaťom. Veľmi otvorene a priamo sme komunikovali, je silný, rozumný a pevný človek. Veľmi som si ju obľúbil a z toho plynul aj môj pocit, že si ju môže obľúbiť divák, a od začiatku do konca s ňou prežívať jej filmový príbeh,“ dodal Juraj Lehotský. 

Veľký filmový debut v roli matky Niny odohrala režisérka a choreografka Petra Fornayová a v hlavnej postave otca sa na plátne predstaví herec Robert Roth, ktorého divák v takejto polohe ešte vo filme či v divadle nemohol vidieť.

Na pľaci spolu so štábom počas pol ročného nakrúcania strávili 40 filmovacích dní. Okrem toho Bibiana musela zvládnuť aj povinnú školskú dochádzku a pre hodnovernosť postavy takmer rok chodila na intenzívne plavecké tréningy pod vedením profesionálov. Pri nakrúcaní sa dokonca stretla aj so slovenským olympijským reprezentantom, plavcom Tomášom Klobúčnikom, ktorý jej po filmovačke zagratuloval k jej hereckému i plaveckému výkonu.

Rozhovor Petra Konečného s herečkou Petrou Fornayovou TU.

Svetovú premiéru absolvovala snímka NINA na pôde 52. Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch,  a tesne pred vstupom do slovenskej distribúcie, 17. septembra, sa dočká aj slovenskej festivalovej premiéry na 12. ročníku blížiaceho sa MFF Cinematik v Piešťanoch. V kinách po celom Slovensku ho diváci môžu vidieť od 21. septembra 2017.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.