Projekt 100 otvorili až dva slovenské filmy

Tento týždeň sa slávnostným otvorením začal už 23. ročník najväčšej putovnej prehliadky filmov na Slovensku – PROJEKT 100. Od septembra do februára prinesie

pridal PR 8.9.2017 o 23:16

Projekt 100 otvorili až dva slovenské filmy


Tento týždeň sa slávnostným otvorením začal už 23. ročník najväčšej putovnej prehliadky filmov na Slovensku – PROJEKT 100. Od septembra do februára prinesie do slovenských kín 10 celovečerných a 1 krátky film.  V tohtoročnej zostave sa ocitli až 3 slovenské filmy a rovnako aj digitalizovaný a reštaurovaný film prvého slovenského režiséra, ktorý získal Oscara - Obchod na Korze. Až dva slovenské filmy – Out  Györgya Kristófa a Žltá Ivany Šebestovej dnes tohtoročný PROJEKT 100 aj slávnostne otvoria.

Prehliadku PROJEKT 100 už dvadsaťtri rokov organizuje Asociácia slovenských filmových klubov v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom a patrí medzi jej najväčšie úspechy. Každý rok v nej predstaví divákom najočakávanejšie nové a oceňované filmy svetovej a slovenskej kinematografie, ktoré dopĺňa o snímky zo zlatého fondu kinematografie. Tento ročník ponúka: film Out slovenského režiséra Györgya Kristófa, krátky animovaný film Žltá Ivany Šebestovej, víťaza Karlovych Varov – film Křižáček Václava Kadrnku, oscarový Klient Asghara Farhadiho, najnovší film Akiho Kaurismäkiho Druhá strana nádeje, posledný film Andrzeja Wajdu Odrazy, sci-fi muzikál Lajka Aurela Klimta, očakávanú novinku Michaela Hanekeho Happy End, kultový Brazil Terryho Gilliama, cenami ovenčený Plechový bubienok a zdigitalizovaný Obchod na korze Jána Kadára a Elmara Klosa. Prehliadka tento rok ponúka až 4 filmy, pri ktorých vzniku stálo aj Slovensko. Až dva z nich prehliadku otvárajú – celovečerný film Out  a krátky animovaný Žltá.

Celovečerná snímka Out vznikla v koprodukcii Slovenska, Maďarska a Česka pod taktovkou slovenského režiséra Györgya Kristófa. Hoci je jeho absolventským filmom, zaznamenal fenomenálny úspech. Ako jediný slovenský film od rozdelenia republík súťažil na najprestížnejšom filmovom festivale – v Cannes. Dokonca sa uchádzal o dve ceny. Okrem súťaže v sekcii Istý pohľad (Un Certain Regard), sa uchádzal aj o ocenenie Zlatá kamera pre najlepší debut. Som rád, že sa nám už na prvýkrát podarilo vytvoriť film na svetovej úrovni a ako prvý Slovák som tak mohol súťažiť v Cannes. Ten festival je najdôležitejšia oslava filmu a tvorcov, a aj mi trvalo, kým som si tú poctu uvedomil.  A mám pocit, že aj Slovensku to uvedomenie trvá,“ dodáva režisér Kristóf.  Film o nezvyčajnej ceste nezamestnaného päťdesiatnika za prácou a splnením si sna prichádza tak do našich kín s podmanivým plagátom od 7. septembra.  Nebude však sám. Sprevádzať ho bude krátky predfilm. Šesťminútová animovaná snímka Ivany Šebestovej nesie názov Žltá a rozpráva o slobode, hľadaní spontaneity a prijatí seba samého. „Kinodistribúcia krátkych filmov nie je samozrejmosťou, preto sa veľmi teším, že v spolupráci s ASFK vieme naše filmy dostať k divákom ako predfilmy. V prípade Žltej je to o to lepšie, že bude dokonca spoluotvárať Projekt 100,“ hovorí režisérka.  Tá ako animátorka spolupracovala na niekoľkých významných animovaných projektoch ako napríklad Mimi a Líza či Pik a Nik a má za sebou aj autorské projekty - filmy Štyri (2007) a Sneh (2013), ktoré  získali národné ceny  Slnko v sieti a reprezentovali slovenskú animovanú tvorbu v zahraničí účasťou a oceneniami na mnohých medzinárodných festivaloch.

PROJEKT 100 ponúka tento rok naozaj pestrú skladbu filmov. Okrem filmových noviniek ponúkne aj silné tituly z archívu. Okrem kultovej snímky Brazil to bude aj oceňovaný Plechový bubienok, dokonca vo svojom režisérskom zostrihu a dôležitý film dua Ján Kadár a Elmar Klos Obchod na korze.  Tento výnimočný titul, ktorý je do dnešného dňa jediným, ktorý vyniesol Oscara slovenskému tvorcovi, bude putovať po Slovensku od 9. novembra. Okrem toho, že prináša dôležitú tému, v 23. ročníku prehliadky PROJEKT 100 ho bude Asociácia slovenských filmových klubov uvádzať v zreštaurovanej digitalizovanej verzii. Tá vznikla vďaka spolupráci Národního filmového archivu, ktorý sa postaral o obraz a Slovenskému filmovému ústavu. Ten si vzal na starosti zvuk. Vďaka tomu budete môcť vidieť jeden z najdôležitejších slovenských filmov na veľkom plátne v naozaj výnimočnej kvalite.

Prehliadka premietne aj víťaza Karlovych Varov – film Křižáček Václava Kadrnku, ktorý koprodukovala slovenská spoločnosť Artileria, alebo napríklad aj posledný film Andrzeja Wajdu Odrazy či jednu nezvyčajnú chuťovku – bábkový sci-fi muzikál Lajka z dielne Aurela Klimta. Už štandardne dopĺňa PORJEKT 100 aj zvláštne vydanie magazínu Film.sk so štúdiami k jednotlivým snímkam, ktoré sa určite oplatí prečítať. Scenárista a režisér Lubor Meir Dohnal v jeho úvode napísal: „Letošní ročník nabízí návraty i objevy. Máme příležitost odhalit, v čem film je stále nový – i v čem je mocí svých principů stále stejný. Osobitost i spřízněnost velkých filmařů. Různé cesty, kterými se k své pravdě dobírá drama, fantasie, hravost a vtip i vědomí doby, kterou prožíváme.“  PROJEKT 100 ponúka opäť mnoho filmových zážitkov, ktoré by nemali ujsť žiadnemu filmovému fanúšikovi. Začína sa 7. septembra a filmy sa predstavia v kinách a vo filmových kluboch po celom Slovensku.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.