Filmový sviatok v Piešťanoch sa začína už zajtra. 12. ročník MFF Cinematik

Festival v kúpeľnom meste Piešťany otvorí doslova umelecké dielo. Pôjde o slovenskú premiéru prvej „namaľovanej“ snímky S láskou Vincent (Loving Vincent) režisérskeho

pridal 11.9.2017 o 21:42

Filmový sviatok v Piešťanoch sa začína už zajtra. 12. ročník MFF Cinematik


12. Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany sa začína už zajtra. Festival aj tento rok odpremieta viac ako 100 filmov vo viacerých sekciách.

Festival v kúpeľnom meste Piešťany otvorí doslova umelecké dielo. Pôjde o slovenskú premiéru prvej „namaľovanej“ snímky S láskou Vincent (Loving Vincent) režisérskeho tandemu Dorota Kobiela a Hugh Welchman. Ambiciózny filmový projekt vznikal šesť rokov a obsahuje 65 tisíc obrazov, ktoré maľovalo 125 rôznych umelcov. Snímka je prvou svojho druhu, ktorá animuje konkrétne olejomaľby Vincenta Van Gogha. Namaľovaný film si  kladie za cieľ preskúmať jeho komplikovaný život a kontroverznú smrť.

V pravidelnej sekcii Meeting Point Europe, ktorú festival organizuje pod záštitou medzinárodnej federácie filmových kritikov FIPRESCI budú mať diváci jedinečnú možnosť vidieť výber skvelých európskych filmov s rôznorodými témami. Uvedený bude napríklad herecký koncert francúzskej herečky Isabelle Huppert v hlavnej úlohe filmu Elle, o žene, ktorá prináša iný pohlaď na obeť znásilnenia. Festival premietne aj nový film Bena Wheatleyho Prestrelka (Free Fire) odohrávajúci sa v americkom Bostone na konci sedemdesiatych rokov minulého storočia. V zabudnutom skladisku sa stretávajú írski gangstri s miestnymi priekupníkmi zbrani. Tohto britského režiséra si návštevníci Cinematiku určite pamätajú, keďže si práve tu pred štyrmi rokmi prevzal cenu REŠPEKT a osobne sa festivalu zúčastnil. Slovenskú premiéru bude mať na festivale aj nový film originálnej francúzskej autorky Claire Denis. Vnútorné slnko (Un beau soleil intérieur) je niečo ako romantická komédia, avšak samozrejme cez úplne unikátnu filmovú optiku.

Filmoví fanúšikovia budú mať jedinečnú príležitosť vidieť aj najnovší film fínskeho majstra Akiho Kaurismäkiho Druhá strana nádeje (Toivon tuolla puolen), ktorý sa zameriava na výsostne aktuálnu tému migrantov. Hlavnými hrdinami sú sýrsky utečenec a mĺkvy podnikateľ z Helsínk. Kaurismäki opätovne ukazuje svoj jedinečný a osobitý humor a tiež svoj jasný postoj k neutíchajúcej diskusii. Režisér si za svoje dielo odniesol Strieborného medveďa pre najlepšieho režiséra z tohtoročného festivalu Berlinale. Sekcia vybraných európskych filmov prinesie aj oceňovaný dokumentárny film Nie som tvoj černoch (I Am Not Your Negro) režiséra Raoula Pecka. Peck spolu so spisovateľom Jamesom Baldwinom rozprávajú príbeh o rase v súčasnej modernej Amerike. Robia tak na základe Baldwinovho nedokončeného románu Remember This House.

Cinematik uvedie aj aktuálny výber dokumentárnych snímok, ktoré Slovensko minoritne alebo majoritne koprodukovalo. Tento rok sa v súťaži predstaví deväť filmov prevažne skúsených autorov, pričom väčšina z nich sa nedostala do širšej distribúcie. Vo výbere nájdeme tri portréty - Chlapec, ktorý chcel byť prezidentom, Profesionálna cudzinka, Richard Müller: Nespoznaný, no každý z nich presahuje výpoveď o živote svojho protagonistu. Na krízové situácie dnešných dní reagujú filmy Mir vam (vojna na Ukajine) a Sedem hriechov civilizácie (utečenci). Robert Kirchhoff nakrútil ďalší nepríjemný film o svedomí spoločnosti Diera v hlave a v trochu inom zmysle vypovedá o spoločnosti aj Sprisahanie šedej rasy. 10 rokov lásky je pokračovaním časozberného projektu Adama Hanuljaka o mladých rodičoch a na svoje predchádzajúce filmy nadviazal aj Marek Šulík novinkou Ťažká duša o hudobnej kultúre Rómov.

Aktuálny ročník Cinematiku sa tento rok zameria na belgickú kinematografiu a ponúkne tiež retrospektívu režisérskej dvojice bratov Jeana – Pierra a Luca Dardennovcov, ktorí sú známymi predstaviteľmi svetovej sociálnej drámy. Okrem ostatných diel ako Neznáme dievča (La fille inconnue), Dva dni, jedna noc (Deux jours, une nuit) či Chlapec na bicykli (Le gamin au vélo) sa vráti aj do dávnejšej histórie. Cinematik premietne celkovo trinásť filmov známych belgických filmárov. Napriek tomu, že si s Belgickom spájame hlavne bratov Dardennovcov, kinematografia tejto krajiny prináša mnohé ďalšie talentované mená a filmy. Patri medzi ne napríklad Belgica , ktorá je príbehom dvoch odlišných bratov a jedného baru, v ktorom začnú spolu podnikať. Desiatka filmov vo výbere obrazu súčasnej belgickej kinematografie je rôznorodá. Uvedený bude tiež thriller Prázdnota (Waste Land)  Pietera Van Heesa. Režisér prináša príbeh nekompromisného detektíva Lea Woesteho riešiaceho zločiny v Bruseli a jeho podsvetí.

Piešťanský festival prinesie aj svetové premiéry nových slovenských filmov. Konkrétne to budú snímky Tisíckrát Jááánošííík alebo zrod legendy a tiež DOGG. Aktuálny ročník filmového festivalu Cinematik premietne výber aktuálnej slovenskej a českej kinematografie v pravidelnej sekcii Čo dom dal. V sekcii minoritne či majoritne slovenských snímok uvedie festival napríklad drámu Out, ktorá reprezentovala tento rok domácu kinematografiu na festivale v Cannes.

V slovenskej premiére uvedie Cinematik aj novinku Juraja Lehotského snímka Nina, ktorá mala premiéru v Karlových Varoch a vybral si ju do programu aj filmový festival v kanadskom Toronte. Lehotský rozpráva príbeh dvanásťročnej Niny, ktorej rodičia sa rozvádzajú a jej sa svet rozpadá pred očami. Napriek tomu, že jej tvrdia že pre ňu chcú to najlepšie. Vyzerá to však tak, že myslia viac na seba než na svoju jedinú dcéru. Nina im nerozumie a cíti sa opustená a oklamaná. Jej jedinou istotou je plávanie, ktoré ju upokojuje a nahrádza všetko, čo jej doma chýba. Rozhodne sa pre radikálny krok, keď je ohrozená jej účasť na plaveckých pretekoch. V Piešťanoch budú mať diváci možnosť zhliadnuť aj aktuálneho víťaza karlovarského filmového festivalu – českú poetickú snímku Křižáček s Karlom Rodenom v hlavnej úlohe.  

12. ročník Cinematiku opätovne prinesie sekciu v spolupráci so známym filmovým portálom Kinema.sk výstižne pomenovaný Kinema choice. Selekcia je opätovne silná a rôznorodá. V ponuke sekcie sa nachádzajú slovenské distribučné premiéry a predpremiéry. Medzi nimi aj novinka režiséra Andreja Zvjagintseva, ktorý sa po dráme Leviatan zameral na dramatický príbeh rodiny na pozadí moderného Ruska. Snímka Bez lásky (Nelyubov) divákov nenechá bez názoru a nenechala ani porotu na festivale v Cannes, ktorá jej udelila jedno z hlavných ocenení.

Rovnako na rodinu sa upriamil aj Michael Haneke. Jeho novinka uvedená na tohtoročnom festivale v Cannes určite neponúka happy end, na ktorý ste možno zvyknutí. Hanekeho Happy End uvedie Cinematik v slovenskej premiére. V sekcii Kinema Choice môžete objaviť aj jeden z najkreatívnejších filmov tohto roka. Víťazný film tohtoročného Berlinale, ponúka jednoduchý nápad – dvaja ľudia, jeden sen. A to je len začiatok špecifickej a nezabudnuteľnej romantickej drámy O tele a duši (Teströl és lélekröl). Považujeme za rovnako dôležité upozorňovať aj na neduhy modernej spoločnosti a preto je súčasťou sekcie aj mimoriadny dokumentárny film ukrajinského režiséra Sergeja Loznitsu Austerlitz. Vizuálna observácia ľudí pri návšteve koncentračného tábora ponúka jednu z najkontroverznejších spracovaní témy vyrovnávania sa s udalosťami druhej svetovej vojny.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.