V princípe nám ide o to, mať dobrý film - festival etnografického filmu v Belehrade

Vytrhnuté z kontextu ? Nie. To je odpoveď hlavného manažéra Medzinárodného festivalu etnografického filmu v Belehrade, pána Alexandera Srečkoviča, etnológa

pridal Edita Uhríková 16.11.2017 o 19:49

V princípe nám ide o to, mať dobrý film - festival etnografického filmu v Belehrade


Vytrhnuté z kontextu ? Nie. To je odpoveď hlavného manažéra Medzinárodného festivalu etnografického filmu v Belehrade, pána Alexandera Srečkoviča, etnológa, kurátora etnografického múzea, spolutvorcu etnografických filmov (1) a člena medzinárodnej poroty Etnofilmu Čadca 2016, na otázku o kritériách výberu filmov a striktnom dodržiavaní pravidiel festivalu.

Spojenie filmu s vedou ešte vždy vzbudzuje rešpekt. Zaužívaný predsudok, že tento druh filmov a filmových podujatí je učený iba pre odbornú verejnosť, je prežitkom. Plná kinosála siete Europa cinemas Etnografického múzea v Belehrade bola od 10. do 14. októbra 2017 miestom aplikácie etnológie a antropológie, formou inteligentnej zábavy, už po dvadsiaty šiesty raz.

Dobrý film nemusí vždy zvíťaziť. Príbeh sahelských zvukov /a story of Sahel sounds/ , film plný nadšenia všetkých protagonistov, ako i jeho tvorcov, sa veľmi ľahko prenáša na publikum.

Skupina štyroch mladých nemeckých filmárov, ktorá vystupuje pod názvom neopan kollektiv sa zoznámila s americkým hudobným producentom Christopherom Kirkleyom prostredníctvom internetu, s cieľom nakrútiť film o africkej hudbe. Film nakrútený na troch kontinentoch, poskytuje vnútorný pohľad do Kirkleyovho projektu "Sahel sounds", prostredníctvom netradičných terénnych etnografických prác. Sahel sounds je blog, nahrávacia spoločnosť a platforma na prehliadanie umenia a hudby regiónu Sahel, nekonvenčnej hudby nahranej väčšinou z mobilných telefónov . Kamera sleduje Chrisa na ceste z Portlandu do Nigeru, jeho stretnutia z dlhoročnými spolupracovníkmi, ale aj s novými umelcami, ako je klávesový sprievodca Hama alebo ženská gitaristka Fatou Seidi Ghali z Les Filles de Illighadad a tiež skutočné hviezdy Agadézu, mesta v blízkosti pahorkatiny, ktorá je bránou do Sahary. Na ceste do Agadézu je divák svedkom úžasných živých hudobných vystúpení. Hneď potom sledujeme trápne vybavovanie víz , pred odchodom hudobníka Mdou Moctar a jeho skupiny na prvé mimoriadne vzrušujúce európske turné. Kaderník z Tahoua zase sníva o Amerike, mieste, kde sa nahrávky z mobilných telefónov tlačia na vinylové disky pre budúce publikum.

Tento film nie je striktným portrétom, ani hudobným filmom. Je skôr oslavou širokej škály vystúpení súčasných umelcov Nigeru. Je filmom o snahe preklenúť diaľavy medzi zrodom nekonvenčnej hudby nigerských umelcov z oblasti Sahel a jej uvedením na pódiá. Zároveň je úvahou o úlohe dnešnej etnomuzikológie.

Skôr, ako získal ocenenie najlepší domáci film 26. medzinárodného festivalu etnografických filmov v Belehrade, autorský dokument Sľub /The Promise, Obečanje/, režisérov, scenáristov a producentov, Željka Mirkoviča a Dušana Gajiča, prekročil hranice niekoľkých krajín, a tiež európskeho kontinentu a získal viacero ocenení.

Negotínska krajina, v tesnej blízkosti rumunskej hranice, kde sa film nakrúcal, je jednou z najchudobnejších oblastí vo východnom Srbsku. Chudobná a zároveň bohatá pokiaľ ide o históriu, ľudovú kultúru , literárnu a najmä hudobnú tradíciu. Kultúrne a administratívne centrum, mesto Negotin a jeho okolie, disponuje naviac špecifickou klímou. V minulosti, táto oblasť vynikala ešte jednou raritou, pestovaním kvalitného hrozna a výrobou vynikajúceho vína a originálnymi, tristo rokov starými pivnicami v obci Rogljevo, ktoré sú na zozname UNESCO. Dnes sú všetky v minulosti prosperujúce prevádzky zatvorené, mestá aj dediny vyľudnené. Mladí ľudia odchádzajú do väčších miest za vzdelaním, alebo do zahraničia za prácou. Do dediny Rogljevo, kde teraz žije približne dvesto ľudí, prevažne dôchodcov, sa nečakane prisťahuje francúzsky manželský pár. Estelle a Cyrill si tento kraj vyhliadli, ako zasľúbenú zem, kde by chceli uplatniť svoje skúsenosti z vinárstva a marketingu. Ich nadšenie, ako aj nadšenie obyvateľov sa v dôsledku nedôvery mení na frustráciu. Odkedy je ich prítomnosť v dedine známa, sú konfrontovaní skupinou excentrických postáv, akoby vystrihnutých z Kusturicovho filmu.

Vďaka ich nevinnému nadšeniu, vidine potenciálu a trpezlivosti podarí sa im postupne prekážky rozdielnosti kultúr, generačné problémy , ako aj prekážky balkánskej byrokracie prekonať. Mirkovičovi sa veľmi dobre podarilo prekryť tieto frustrujúce a depresívne stavy obrazmi krásnej prírody a pomalého, pohodového tempa života dôchodcov na balkánskej dedine.  Ďalšia výzva, ktorá manželský pár ešte čaká doma, vo Francúzku je, presvedčiť sommelierov, že kvalitné víno môže byť vyrobené aj v nekonvenčnom a donedávna problematickom regióne.

Film Sľub bol nakrútený v srbsko- belgickej koprodukcii, s podporou Európskeho fondu a programu Kreatívna Európa a stal sa hitom srbskej kinematografie posledného obdobia.

Kuriozitou 26. ročníka MF etnografického filmu v Belehrade bol film belgických tvorcov Grace Winter a Luca Plantiera, Wavrin, zo zámku do džungle /Wavrin, from the manor to the jungle . V tomto zmysle bol aj ocenený. Je to životný príbeh markíza Wavrina, považovaného aj za pioniera etnografického filmu. Wavrin sa ako prvý biely muž, od začiatku dvadsiatych rokov minulého storočia až do konca života venoval výskumu života indiánskeho kmeňa Shuar, z hornej Amazónie, známeho rituálom "trofejí ľudských hláv".

Wavrin žil s týmito ľudmi priamo v džungli, získal si ich dôveru,zanechal bohatú zbierku artefaktov a nakrútil v priebehu rokov 1920 až 1938 štyri filmy, t. j., asi 6000 metrov filmu /štvrtý už nedokončil/. Vo filme sú použité jedinečné zábery z jeho filmov, ktoré dnes tvoria skutočný poklad kinematéky belgického kráľovského filmového archívu.

Podrobnejšie informácie o festivale najdete na : http://www.etnofilm.org

Poznámka redakcie:
(1) 26. MN festival etnografických filmov v Belehrade predstavil v špeciálnom programe aj jeden zo svojich vlastných projektov, film : Rovnako, ako iné dievčatá /Like Other Girls Do, Kao što idu devojke/, ktorý vznikol v spolupráci s Columbia College Chicago, réžia Melissa Potter

CESTA  BOLA   REALIZOVANÁ  S  PODPOROU LITERÁRNEHO  FONDU





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.