Slovenský kraťas Atlantída, 2003 - odvysiela francúzska televízia ARTE

Keď jeho bakalársky film Atlantída, 2003 vybrali do jednej z najvýznamnejších súťaží krátkych filmov na svete na prestížnom festivale v Cannes, hovoril

pridal 22.1.2018 o 16:11

Slovenský kraťas Atlantída, 2003 - odvysiela francúzska televízia ARTE


Keď jeho bakalársky film Atlantída, 2003 vybrali do jednej z najvýznamnejších súťaží krátkych filmov na svete na prestížnom festivale v Cannes, hovoril režisér Michal Blaško o splnenom sne. Ale keď v sobotu dostal správu z francúzskeho festivalu Premiers Plans Angers, že jeho krátky film získal Cenu Arte, mladý filmár hovoril, že o takom niečom si ani len netrúfol snívať. Snímku o mladej Ukrajinke, ktorú jej priateľ počas ilegálneho prechodu cez slovenské hranice „vymenil“ s pašerákmi za pas do vysnívaného Nemecka, totiž odkúpi a odvysiela jedna z najväčších a najprestížnejších francúzskych televízií ARTE. Michal Blaško je zároveň prvým slovenským tvorcom, ktorý v histórii domácej kinematografie získal toto ocenenie.

„Svojím spôsobom ide o najlepšiu možnú cenu. Náš film bude výhodne odkúpený jednou z najväčších francúzskych televízií a zároveň ho zaradí do svojho vysielania, čo pre nás znamená také množstvo divákov, o akom sme predtým naozaj ani len nemohli snívať. Televízna distribúcia je popri kino distribúcii určite to najlepšie, čo sa môže krátkometrážnemu filmu podariť,“ reagoval Michal Blaško. „Rovnako sa teším, že po festivaloch v Poitiers a Cannes bol náš film rovnako pozitívne prijatý aj v Angers, ktoré určite patrí k popredným festivalom vo Francúzsku,“ dodal.

Recenziu filmu nájdete TU

A po sobotňajšej správe o výhre na francúzskom festivale, sa v nedeľu večer navyše stala Atlantída, 2003 víťazom Národnej súťaže na Festivale krátkych filmov Praha – Prague Shorts. Táto cena potešila Michala Blaška najmä kvôli českej časti štábu, ktorý na filme spolupracoval. Atlantída, 2003 totiž vznikla v koprodukcii bratislavskej Filmovej a televíznej fakulty VŠMU a pražskej FAMU.

Úspech polhodinovej snímky Atlantída, 2003 potvrdil aj minulotýždňový zisk prestížnej nominácie na Cenu Magnesia za najlepší študentský film, udeľovanej v rámci cien Český lev. Slovensko-český finalista vzišiel zo 101 prihlásených krátkometrážnych študentských filmov.

Michal Blaško vo svetovej premiére uviedol svoju bakalársku snímku na 70. ročníku prestížneho festivalu v Cannes, kde ju vybrali do jednej z najvýznamnejších súťaží krátkych filmov na svete - sekcie Cinéfondation. Ako jediný slovenský reprezentant sa dostal aj do medzinárodnej súťaže Art Film Festu v Košiciach, kde mal slovenskú festivalovú premiéru a ako jeden z desiatich najväčších nových talentov sa predstavil v sekcii Future Frames na á-čkovom festivale v Karlových Varoch.

Z Poitiers Film Festivalu vo Francúzsku si odniesol Cenu za najlepší scenár a Cenu študentskej poroty za najlepší film, z Film Festival Cottbus v Nemecku si priniesol Cenu za najlepší krátky film. V marci film uvedie v súťaži Akbank Internation Short Film Festival v Turecku.

O FILME

Atlantída, 2003 rozpráva príbeh mladého ukrajinského páru. Martin a Denisija snívajú o tom, že sa dostanú do Nemecka. Do krajiny, kde nikde neboli, do krajiny, kde sa však žije ako v rozprávke. Napovedajú tomu aj články v nemeckom magazíne, ktorý si Denisa s radosťou číta v starom aute, kým Martin šoféruje so svojim tajomstvom medzi výmoľmi na ceste k hraniciam. Plazia sa v lesoch, spia skrývajúc sa v aute, až sa im napokon podarí ilegálne prejsť cez „zelené hranice“ z Ukrajiny na Slovensko. Sen je už na dosah. Je však rok 2003, štyri roky pred vstupom Slovenska do Schengenu. A kým v súčasnosti je hranica medzi našim východným susedom jednou z najstráženejších v celej Európe, vtedy ešte slúžila ako prekypujúca križovatka nekalých obchodných ciest pašerákov cigariet, alkoholu, a aj bieleho mäsa. Martin je odhodlaný obetovať pre svoj sen o lepšom živote všetko. Dokonca aj svoju priateľku.

MICHAL BLAŠKO

Narodený v roku 1989, Bratislava, je študentom magisterského stupňa Ateliéru hranej réžie na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave. Jeho krátkometrážny film Strach, ktorý bol postupovým cvičením druhého ročníka bakalárskeho stupňa a vznikol v koprodukcii s pražskou FAMU, bol premiérovo uvedený na Medzinárodnom filmovom festivale v San Sebastiane a získal viacero ocenení, vrátane ceny za Najlepší krátkometrážny film na festivale vo Vilniuse. S animátorkou Martou Prokopovou momentálne vyvíja animovaný film Divoké bytosti, ktorý bol súčasťou Short Film Project Lab na 67. ročníku Berlinale. Atlantída, 2003 je jeho bakalárskym filmom, ktorý bol uvedený v sekcii Cinéfondation na festivale v Cannes.

REŽISÉR O FILME

„Ten príbeh sa síce odohral v roku 2003, ale je vo svojej podstate stále aktuálny. A v dnešnej dobe, keď Európa prežíva tzv. utečeneckú krízu, azda ešte aktuálnejší. Ukazuje jeden z tisícov skrytých príbehov, aké sa môžu odohrávať aj dnes. Umelo vytvárané hranice totiž nedokážu zastaviť na ceste ľudí ako je filmový Martin, len ich prinútia prekročiť vlastné morálne hranice, aby dosiahli svoj vytúžený cieľ - život v lepšej krajine, život inde, ako na okraji biedy niekde v Ukrajine. Ľudia ako on chodia medzi nami a my o ich minulosti, o ich motiváciách, dilemách ani len netušíme.“




1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.