O jednej z cien Slnko v sieti môžu svojím hlasom rozhodnúť aj diváci

Súčasťou slávnostného udeľovania národných filmových cien Slnko v sieti bolo vlani aj odovzdanie historicky prvej Diváckej ceny. Tento rok budú mať

pridal PR 7.3.2018 o 15:59

O jednej z cien Slnko v sieti môžu svojím hlasom rozhodnúť aj diváci


Súčasťou slávnostného udeľovania národných filmových cien Slnko v sieti bolo vlani aj odovzdanie historicky prvej Diváckej ceny. Tento rok budú mať diváci rovnako možnosť rozhodnúť o najlepšom slovenskom filme uplynulého roka. Ocenený film bude vyhlásený na slávnostnom ceremoniáli Slnko v sieti v piatok 6. apríla 2018 na Jednotke RTVS.

Diváci budú môcť rozhodnúť o najlepšom filme zo všetkých prihlásených hraných, dokumentárnych aj animovaných snímok. Svojho víťaza vyberú z celkového počtu 27 filmov, z čoho je 12 hraných, 10 dokumentárnych a 5 animovaných. O víťaza v diváckej ankete sa teda uchádzajú aj filmy, ktoré sa neprebojovali do užšej nominácie akademikov. Divácka cena tak bude   zaujímavou konfrontáciou vkusu zástupcov filmovej a televíznej akademickej obce s divákmi. V minulom roku sa na výbere filmu zhodli a historicky prvým víťazom Diváckej ceny sa stal film Učiteľka Jana Hřebejka, ktorý získal aj cenu Slnko v sieti v kategórii najlepší hraný film.

Záujemcovia o hlasovanie v diváckej ankete môžu dať svoj hlas vybranému filmu od 6. marca 2018 na internetovej stránke Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA). Hlasovanie trvá do 31. marca a po jeho ukončení akadémia dňa 3. apríla vyžrebuje jedného z hlasujúcich, ktorý získa 2 cinepassy a ubytovanie pre 2 osoby na Art Film Feste Košice na 2 noci podľa vlastného výberu v termíne od 15. do 23. júna 2018. Ďalší dvaja vyžrebovaní dostanú vecné ceny v podobe filmových publikácií a DVD nosičov so slovenskými filmami. Všetci vyžrebovaní sa zároveň zúčastnia slávnostného ceremoniálu Slnko v sieti.

Divácka cena za najlepší slovenský film roka 2017 bude víťazovi odovzdaná na slávnostnom ceremoniáli Slnko v sieti v piatok 6. apríla 2018 na Jednotke RTVS, počas ktorého sa udelia ceny vo všetkých 17 kategóriách vrátane ceny za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii. V kategórii Najlepší hraný film sa bude o Slnko v sieti uchádzať Čiara Petra Bebjaka nominovaná v trinástich kategóriách, Piata loď Ivety Grófovej s desiatimi nomináciami a Špina Terezy Nvotovej so šiestimi nomináciami. V kategórii Najlepší dokumentárny film sú nominované snímky Diera v hlave Roberta Kirchhoffa, Mečiar Terezy Nvotovej a Ťažká duša Mareka Šulíka. Nominácie v kategórii Najlepší animovaný film majú snímky Lichožrúti Galiny Miklínovej, Ocko hrdina zo série Websterovci Kataríny Kerekesovej a Žltá Ivany Šebestovej.

Odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti bude tento rok predchádzať prehliadke Týždeň slovenského filmu, ktorá sa uskutoční v dňoch 9. – 15. apríla 2018 v bratislavskom Kine Lumière a súbežne v ďalších slovenských mestách. Prehliadka ponúkne slovenské filmy, ktoré mali premiéru v minulom roku, prihlásené aj nominované filmy na Slnko v sieti, pripravený je aj bohatý sprievodný program.

Týždeň slovenského filmu organizuje Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), spoluorganizátormi prehliadky sú Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a Slovenský filmový ústav (SFÚ). Podujatie sa koná pod záštitou ministra kultúry Slovenskej republiky a finančne ho podporili Audiovizuálny fond, autorská spoločnosť LITA a Slovenská pošta, myšlienku projektu podporila Nadácia Tatra banky.

ZOZNAM FILMOV UCHÁDZAJÚCICH SA O DIVÁCKU CENU 2018:

HRANÉ FILMY
Baba z ľadu, r. Bohdan Sláma
Cuky Luky film, r. Karel Janák
Čiara, r. Peter Bebjak
Dogg, r. Slavomír Zrebný, Viliam Csino, Enrik Bistika, Jonáš Karásek
Křižáček, r. Václav Kadrnka
Nina, r. Juraj Lehotský
Obchádzka na ceste k dokonalej ilúzii, r. Robert Fiľo
Out, r. György Kristóf
Piata loď, r. Iveta Grófová
Spievankovo a kráľovná Harmónia, r. Diana Novotná
Špina, r. Tereza Nvotová
Únos, r. Mariana Čengel Solčanská

DOKUMENTÁRNE FILMY
Bars dobrý film, r. Ján Stračina
Boli pri tom, r. Tomáš Hučko
Červená, r. Olga Sommerová
Desať rokov lásky, r. Adam Hanuljak
Diera v hlave, r. Robert Kirchhoff
Hotel Úsvit, r. Mária Rumanová
Mečiar, r. Tereza Nvotová
Ťažká duša, r. Marek Šulík
Vábenie výšok, r. Pavol Barabáš
Varga, r. Sonya Maletz

ANIMOVANÉ FILMY
39 týždňov, 6 dní, r. Joanna Kozuch, Boris Šima
Aúúúna, r. Lina Šuková
Lichožrúti, r. Galina Miklínová
Ocko hrdina (Websterovci), r. Katarína Kerekesová
Žltá, r. Ivana Šebestová





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.