Slovenských režisérov horských filmov inšpiruje vlastná krajina a príbehy v nej

Tohto roku bude na festivale Hory a mesto súťažiť 13 slovenských filmov. Väčšina z nich sa nakrúcala na Slovensku, zachytáva domáce prostredie aj témy

pridal PR 25.3.2018 o 23:11

Slovenských režisérov horských filmov inšpiruje vlastná krajina a príbehy v nej


Tohto roku bude na festivale Hory a mesto súťažiť 13 slovenských filmov. Väčšina z nich sa nakrúcala na Slovensku, zachytáva domáce prostredie aj témy, ostatné sa odohrávajú v Mongolsku, Himalájach, Ekvádore, Afrike a v Iráne. Autormi sú aj filmári, ktorí sa roky pravidelne na festival vracajú, ako napríklad Pavol Barabáš, Erik Baláž, Rastislav Hatiar, Branislav Molnár, Peter Csonka, Adam Lisý, ale aj nováčikovia. Viac než polovica snímok bude uvedená v premiére za osobnej účasti tvorcov. Filmová prehliadka ponúkne dovedna takmer 50 filmov.

Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto sa začne už o týždeň, uskutoční sa od 21. do 25. marca 2018 v nových priestoroch – v Bory Mall s kinami CINEMAX.

Tohto roku sme zaznamenali vysokú filmársku kvalitu aj pri filmoch tvorcov, ktorí nie sú profesionáli alebo známi filmári. Dali si záležať na kvalitnom zvuku, pripravenom scenári, premyslených záberoch a to všetko aj v extrémnych podmienkach,“ povedala projektová manažérka festivalu a dramaturgička Natália Bokníková. Zároveň zdôraznila, že slovenských filmov je v programe viac než 13, tento počet sa týka len snímok zaradených do súťažnej sekcie. 

Režisér Rastislav Hatiar prichádza tohto roku na festival s dvoma filmami, oba sa vymykajú štandardným dokumentom, jeden sa približuje viac k hranému dokumentu a pri druhom pracoval autor s výrazným poetizmom. Film CHYŤ MA AK TO DOKÁŽEŠ: BURUNDUK je zaradený do sekcie ZEM a bude sa premietať 22. a 24. marca 2018. Mladé dievča ide na dobrodružnú cestu do Mongolska s otcom a bratrancom. Zatiaľ čo sa oni rybárčia, ona spoznáva mongolskú kultúru a pozoruje okolitú krajinu a domorodcov. Druhým jeho filmom je TEÓRIA ŠŤASTIA PODĽA RYBANSKÉHO, zo sekcie SKALA 2, na programe je 22. a 25. marca 2018. Bývalý lezec, starý horal Ľubo Rybanský sa ešte aspoň raz v živote chce ísť pozrieť na mohutnú stenu bývalého lomu na Vtáčnik, kde v 70. rokoch písal históriu horolezeckých prvovýstupov. Poetický filmový príbeh o kontraste a vzájomnom pochopení generácií, o poézii života aj lezenia.

Aj režisér, kajakár Peter Csonka uvedie na festivale dva filmy, oba v premiére a oba v sekcii VODA. EXPEDÍCIA EKVÁDOR je o partii kajakárov zo Slovenska a Čiech, ktorá splavila divoké rieky Ekvádoru. Práve táto krajina je medzi kajakármi známa ako vodácky raj. „Okrem kajakovania sme jedli červíky, kúpali sme sa v termálnych prameňoch pod sopkou, videli sme miestne býčie zápasy, cestovali autobusmi, spoznávali miestnu kultúru a ľudí,“ uviedol Csonka. Film sa bude premietať  22. marca 2018. Film THE WAY TO THE WORLDS predstavuje freestylové kajakovanie a rozpráva príbeh ugandských kajakárov. Opisuje ich náročnú cestu na majstrovstvá sveta; taktiež 22. marca 2018.

Slovenské himalájske horolezectvo zaznamenalo ku koncu minulého storočia svetové výkony, ale i pády. Jeho vývoj zachytáva najnovší celovečerný dokument Pavla Barabáša VÁBENIE VÝŠOK a to cez pohľad jednej horolezeckej generácie. Film festival uvedie 21. marca 2018.

Na programe Hory a mesto je aj najnovší film známeho ochranára a filmára Erika Baláža ŽIVÁ RIEKA o rieke Belá, ktorá dodnes zostáva nespútanou, chladnou, dravou, nebezpečnou, no i štedrou a slobodnou. Súčasne ničí a tvorí, podporuje mnohoraké formy života. Na programe 23. marca 2018, v sekcii ŽIVOT RIEK.

V rovnakej sekcii a v rovnaký deň nájdu návštevníci aj najnovší film Branislava Molnára ŽIJEM DUNAJOM. Dokument stvárňuje rieku Dunaj a jej život desaťročiami formujúcu nielen krajinu, ale aj životy okolo rieky a poukazuje na vplyv, ktorý táto rieka dokáže mať. Subjektívny pohľad režiséra na rôzne formy životov pri Dunaji dáva dokumentu ráz emotívneho príbehu. 

Robert Vrlák uvedie na festivale premiéru dobrodružného skialpového filmu o zlyžovaní severných stien Alam Kuh 4850 m, Damavand 5670 m a ďalších vrchov, s názvom PERZIA. Do Iránu sa s takouto výzvou vybrali Miro Peťo a Robert Vrlák. Film bude v sekcii SKIALP na programe 22. marca 2018.

Mladý cestovateľ a filmár Adam Lisý nakrútil päťminútový film HĽADANIE ULTRA S PATRIKOM. Krátky film je o neobyčajnom chlapcovi Patrikovi Hrotekovi, ktorý vo svojich 26 rokoch inšpiruje celú generáciu bežcov a minulý rok sa mu podaril obdivuhodný výkon, ktorý mapuje práve tento film; na programe v sekcii BEH, 24. marca 2018.

Milan Ohurniak predstavuje vo filme BOKAMI ZÁPADNÝCH TATIER trojdňové skialpinistické preteky pod záštitou Slovenského horolezeckého spolku James. Osemminútový film sa odpremieta v sekcii SKIALP 22. marca 2018.

Medzi trojicou nováčikov, ktorí tohto roku vstupujú do filmovej súťaže je Matúš Lašan, fotograf, časozberač a začínajúci dokumentarista. Jeho film 30 DNÍ HRDINOM je o prechode Ceste hrdinov SNP, čo je najdlhšia turistická trasa na Slovensku, siaha od Duklianskeho priesmyku po Devín, má viac ako 760 km a prevýšenie 30 000 m. Film zaznamenáva 30 dní každodenného dobrodružstva, zážitkov, ale aj bolesti a driny. V premiére 22. a 24. marca 2018, v sekcii ZEM.

Chorá Vrana Prodakšn, to je nezávislá amatérska tvorivá skupina, jej členky, autorky filmu S DEŤMI CEZ HORY sú akčné ženy na rodičovskej dovolenke, ktoré okrem lásky k svojim rodinám pestujú aj lásku k horám: Eva Čičkánová, Katarína Grotkeová, Katarína Jurdíková, Iva Semančíková. Vytvorili krátky, silný a vtipný dokument o turistike s deťmi. Štyri rodiny, štyri dni a tri noci v stanoch na hrebeni Javorníkov. Filmom autenticky vyvracajú predsudky, že do hôr sa s deťmi ísť nedá. V sekcii ZEM, 22. a 24. marca 2018.

Majka Prokipčáková sa venuje fotografii a filmovaniu od roku 2010, je absolventkou The Photography Institute London. Do súťaže festivalu vstupuje po prvý raz a to filmom VÝCHODNIARSKA STOVKA. Dokument je o najvýchodnejšom ultra traile na Slovensku. V programe festivalu v sekcii BEH 24. marca 2018.

Najväčšou novinkou devätnásteho ročníka Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva HORY A MESTO bude nové miesto konania, ktorým sa stane Bory Mall s kinami CINEMAX. Osvedčená dramaturgia a programová štruktúra festivalu zostávajú nezmenené; to všetko „bližšie, než si myslíte“.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.