Slovenská kinematografia sa na MFF Cannes predstaví na filmovom trhu

V utorok 8. mája 2018 sa začne Medzinárodný filmový festival v Cannes, na ktorého filmovom trhu Marché du Film bude mať Slovensko už po pätnásty raz

pridal SFÚ 6.5.2018 o 15:31

Slovenská kinematografia sa na MFF Cannes predstaví na filmovom trhu


V utorok 8. mája 2018 sa začne Medzinárodný filmový festival v Cannes, na ktorého filmovom trhu Marché du Film bude mať Slovensko už po pätnásty raz svoje zastúpenie v spoločnom pavilóne s Českou republikou. Na filmovom trhu sa odprezentujú aj tri slovenské nové alebo pripravované filmy, slovenským reprezentantom v networkingovom programe Producers on the Move bude tento rok producent Peter Badač. 71. ročník prestížneho festivalu potrvá do 19. mája 2018.

Po minuloročnom uvedení dvoch slovenských filmov Out (2017) režiséra Gyӧrgya Kristófa a Atlantída, 2003 (2017) Michala Blaška v hlavnom programe canneského festivalu, je slovenská účasť tento rok skromnejšia. Napriek tomu sa na filmovom trhu predstavia tri snímky, ktoré v medzinárodnom filmovom prostredí už zarezonovali, alebo si vo fáze prípravy aj vďaka programom a platformám z canneského filmového trhu do neho otvárajú priamu cestu.

Na podujatí Doc Alliance Goes to Cannes sa bude prezentovať deväť pripravovaných projektov,  nominovaných vybranými prestížnymi festivalmi. Slovensko v ňom bude zastúpené novým dokumentom  Dubček: Všichni lidé budou bratři o československom politikovi Alexandrovi Dubčekovi, autorovi konceptu „socializmus s ľudskou tvárou“ a jednej z najdôležitejších osobností Pražskej jari 1968, ktorý vo vlastnej produkčnej spoločnosti atelier.doc pripravuje Robert Kirchhoff.

Na platforme New Horizons’ Polish Days Goes to Cannes sa predstaví pripravovaný koprodukčný film Pardon režiséra Jana Jakuba Kolskeho z obdobia povojnového Poľska o rodičoch, ktorí sa po strate svojho dieťaťa pokúšajú opäť nájsť rovnováhu v živote. Slovenským koprodukčným partnerom projektu je Marek Urban zo spoločnosti sentimentalfilm, ktorý producentsky stál aj za filmom Out, minuloročným účastníkom canneského festivalu. Najnovší film Martina Šulíka Tlmočník (2018) mal svetovú premiéru vo februári na Berlinale. Príbeh dvoch starších pánov, ktorí cestujú krížom cez Slovensko, aby spoznali pravdu o vlastnej minulosti, sa predstaví aj v Cannes, a to na trhovej projekcii, kde si ho budú môcť pozrieť filmoví profesionáli z radov zástupcov filmových festivalov, sales agentov i distribútorov.

V networkingovom programe Producers on the Move zameranom na prezentáciu vybraných perspektívnych producentov z členských krajín medzinárodnej organizácie European Film Promotion bude našu krajinu reprezentovať Peter Badač (BFILM). Do výberu dvadsiatky sľubných európskych producentov sa dostal vďaka nominácii Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorý je oficiálnym zástupcom Slovenska v tejto organizácii. Peter Badač je absolventom produkcie pražskej FAMU. Počas štúdia absolvoval stáž na Filmovej a televíznej vysokej škole Konrada Wolfa v Potsdam – Babelsberg a v roku 2014 získal štipendium Fulbrightovej nadácie a študoval osem mesiacov na Ohio University v USA. V roku 2010 založil vlastnú produkčnú spoločnosť BFILM. K jeho najúspešnejším projektom patria krátky animovaný film Pandy (2013) režiséra Matúša Vizára, ocenený na MFF v Cannes v sekcii Cinéfondation, ďalej celovečerný hraný debut Terezy Nvotovej Špina (2017), ktorý mal svetovú premiéru na MFF v Rotterdame, či koprodukčný film Sloboda (2017) Jana Speckenbacha, uvedený na MFF v Locarne. V predchádzajúcich rokoch Slovensko v programe Producers on the Move zastupovali Katarína Krnáčová, Marek Urban, Mátyás Prikler, Mira Fornay, Michal Kollár, Silvia Panáková, Marko Škop, Peter Kerekes a Marek Veselický.

Tradičnou súčasťou filmového trhu bude tento rok po pätnásty raz spoločný prezentačný pavilón Slovenska s Českou republikou. Zahraničným producentom, distribútorom, zástupcom festivalov i novinárom poskytne informácie o slovenskej i českej audiovízii, ako aj priestor na pracovné stretnutia. Základnými prezentačnými materiálmi budú opäť dvojjazyčný katalóg Slovenské filmy / Slovak Films 17 – 18, newsletter What´s Slovak in Cannes 2018? a anglické číslo Film.sk s výberom textov venovaných slovenskej kinematografii v uplynulom roku a aktuálnymi udalosťami na rok 2018. Prezentovať sa bude tiež aktuálna Správa o stave slovenskej audiovízie 2017, ktorú pripravila kancelária Creative Europe Desk Slovensko už po pätnásty raz. Slovenským organizátorom pavilónu i prezentácie slovenskej kinematografie na Marché du Film je Slovenský filmový ústav s podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.