Krik, plač a adrenalín. Ako dlho sa už ľudia strašia fenoménom zombie?

Znetvorené postavy prenasledujúce zúfalých hrdinov, krik, dramatická hudba aj zbrane. To sú atribúty, charakterizujúce filmový a seriálový žáner zombie

pridal PR 11.8.2018 o 15:01

Krik, plač a adrenalín. Ako dlho sa už ľudia strašia fenoménom zombie?


Znetvorené postavy prenasledujúce zúfalých hrdinov, krik, dramatická hudba aj zbrane. To sú atribúty, charakterizujúce filmový a seriálový žáner zombie, ktorý je populárny už veľa rokov a má jednu z najväčších fanúšikovských komunít. Odkiaľ sa tento kult vzal a čím sa inšpiroval? A čo hovoria vedci, sme podľa nich pripravení na prípadnú zombie epidémiu? Pozývame vás do postapokalyptického sveta krvilačných netvorov.

Keď sa ľudia radi boja

Ľudia sa boja radi a zombie tematiku priam vyhľadávajú. Dôkazom je napríklad seriál The Walking Dead, ktorý patrí k najznámejším a najúspešnejším sériám tohoto zamerania, či jeho sesterský projekt Fear The Walking Dead, druhá polovica štvrtej série ktorého sa v auguste premiérovo predstaví na obrazovkách televíznej stanice AMC. Nie je to však iba otázka televíznych seriálov. Nemŕtvych môžete stretnúť aj vo filmoch, komiksoch, literatúre, videohrách či dokonca v hudbe.

Haiti: Kolíska voodoo

Samotní zombie sú už po stáročia súčasťou kultu voodoo (vúdú). Ten je typický predovšetkým pre obyvateľov Haiti, ktorí ho prevzali od afrických otrokov, zavlečených na ostrov španielskymi kolonizátormi. Nepredstavujte si však osoby v pokročilom štádiu rozkladu, ako ich poznáte  z obrazoviek. Voodoo chápe zombie ako zotročeného jedinca, často pod vplyvom omamných látok, nevedomky podliehajúceho vôli a plniaceho príkazy inej osoby, ktorá ho ovláda. Viera v zombie je na Haiti pomerne rozšírená. Ide o človeka, ktorého zabil kňaz a niekoľko dní po pohrebe ho opäť oživil. Strašidelné? Vôbec nie. Haiťania veria, že tento jedinec nie je živý, ale ide iba o telo bez ducha, ktoré je možné využiť na celý rad pomocných prác.  

Keď mŕtvi ožijú

Zábavný priemysel predstavuje zombie v inej podobe. Za klasiku, ktorá definovala tento žáner, sa považuje film Noc živých mŕtvych od režiséra George A. Romera z roku 1968. Snímka svetu predstavila zombie ako krvilačné ľudožravé mŕtvoly, vychádzajúce z hrobov. A práve tento model prevzala masová popkultúra, ktorá vytvorila žáner zombie. Sám Romer, ktorý sa stal legendou tohoto žánru, priznal, že námet na Noc živých mŕtvych vznikol pod vplyvom postapokalyptického románu Richarda Mathesona s názvom Ja, legenda. Autor dnes už legendárneho filmu zomrel vlani vo veku 77 rokov, v rámci kultúry a postapokalyptických žánrov však zanechal nezmazateľnú stopu.     

Kto je v popredí záujmu?

Existuje nespočetné množstvo tabuliek a zoznamov najobľúbenejších, najúspešnejších alebo najznámejších zombie seriálov. Na prvej priečke či na popredných pozíciách sa však pravidelne objavuje seriál The Walking Dead, nakrútený na motívy komiksu Roberta Kirkmana. Obrovskej popularite sa teší už 8 rokov, preto neprekvapuje, že po takom úspechu sa jeho tvorcovia rozhodli vytvoriť nielen ďalšie série, ale dokonca aj sesterský projekt Fear The Walking Dead. Aj ten, na Slovensku známy pod názvom Živí mŕtvi: Počiatok konca, má širokú divácku základňu. Jeho fanúšikovia sa preto už teraz môžu od 13. augusta každý pondelok tešiť na druhú polovicu štvrtej série, ktorá v celosvetovej premiére štartuje na televíznej stanici AMC. Diváci ju môžu s českým dabingom sledovať každý pondelok o 22:00 hod.

Zlomová prvá časť

Čo sa týka hlavných hrdinov, prvá polovica štvrtej série bola pomerne zlomová. V tretej časti sa fanúšikovia rozlúčili s Nickom Clarkom (Frank Dillane), ktorého zastrelili. A v doteraz poslednej, ôsmej časti zomrela hlavná postava Madison Clark (Kim Dickens), ktorá sa obetovala pre záchranu ostatných. Aký vplyv bude mať smrť Madison na ďalší dej a ako sa Alicia Clark (Alycia Debnam – Carey) vyrovná so stratou matky a brata? To odhalí druhá polovica štvrtej série seriálu Fear The Walking Dead, ktorú kritici zatiaľ hodnotia ako jednu z najlepších.

Čo ak by sa to naozaj stalo?

Globálne nákazy a epidémie nám nie sú neznáme. Pozrime sa na pár príkladov z histórie. Na konci prvej svetovej vojny tu bola epidémia španielskej chrípky, v živej pamäti ešte možno zostáva ohrozenie vírusom SARS, spôsobujúcim syndróm náhleho zlyhania dýchania či krvácavá horúčka ebola, ktorá prepukla v roku 2013 v západnej Afrike. Silu fenoménu zombie a postapokalyptického sveta dokazuje aj skutočnosť, že odhadovaniu šancí na prežitie po uhryznutí živým mŕtvym sa raz za čas venujú aj vedci. Tí sa zhodujú v názore, že by to bol boj s časom, ktorý by pravdepodobne lepšie zvládli štáty s autoritárskym režimom. Nie sú totiž viazané dlhými schvaľovacími procesmi a mohli by okamžite použiť všetky možné sily na zastavenie nákazy. Najhoršie by na tom boli mestá, takže ak by k niečomu takému naozaj došlo, vydajte sa do čo najväčšej pustatiny. Bolo vytvorených niekoľko modelových situácií, pričom podľa jednej z najmenej pozitívnych by po 100 dňoch zostalo nažive asi len 181 živých z populácie, alebo že by nákaza bola dvakrát nákazlivejšia ako mor.  

Budúcnosti sa však netreba obávať.  Ak patríte medzi milovníkov adrenalínu a napätia v zombie-apokalyptickom svete, sledujte od 13. augusta každý pondelok televíznu stanicu AMC a nenechajte si ujsť premiérové časti seriálu Fear The Walking Dead.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.