Hrdinovia vyrážajú do slovenských miest

Nový diskusný formát HRDINOVIA MEDZI NAMI prinesie do Bratislavy a regiónov od západu až po východ Slovenska 30 podujatí pre verejnosť a stredné školy zameraných na tému hrdinstva. Vo vybraných

pridal PR 9.10.2018 o 17:34

Hrdinovia vyrážajú do slovenských miest


Nový diskusný formát HRDINOVIA MEDZI NAMI prinesie do Bratislavy a regiónov od západu až po východ Slovenska 30 podujatí pre verejnosť a stredné školy zameraných na tému hrdinstva. Vo vybraných mestách sa postupne odpremietajú všetky dokumentárne filmy z cyklu BIELE VRANY A HRDINOVIA MEDZI NAMI. Organizátori chcú touto cestou inšpirovať ľudí, aby sa stali aktívnymi občanmi a zaujímali sa o veci verejné, aby neboli ľahostajní k pretrvávajúcim neduhom tejto spoločnosti, ktoré sme si zvykli prehliadať. 

Projekt štartuje v polovici októbra a potrvá do konca roka, jeho organizátormi sú občianske združenia CHARACTER - Film Developement Association a platforma alternatívnej distribúcie Dokument na kolesách

„Od začiatku sme plánovali využiť filmy najmä v teréne. Odvysielanie vo verejnoprávnej RTVS bol len prvý krok na ceste k divákom. Filmy majú okolo 26 minút a v spojení s diskusiami veľmi dobre fungujú. Ich témy nadobúdajú väčší význam, sú živé, viac rezonujú. Je pre nás dôležité, aby túto možnosť mali ľudia v rôznych mestách na Slovensku a najmä, aby sa dostali k mladým ľuďom,“ povedala producentka série Barbara Janišová Feglová zo spoločnosti HITCHHIKER Cinema. „Hrdinstvo sa v istom slova zmysle spája so zodpovednosťou; je iné než odvaha a rebélia. V našich filmoch sa hovorí práve o postojoch, ktoré stoja na opačnej strane ako ľahostajnosť a pokiaľ chceme žiť v slušnej spoločnosti, mali by byť samozrejmosťou,“ dodáva.

Dokumenty sú venované konkrétnym spoločenským fenoménom a upozorňujú na princípy solidarity, zodpovednosti, spoločného dobra, dôstojnosti a jedinečnosti každej ľudskej osoby. Režiséri a režisérky - Jana Bučka, Marek Franko, Dominik Jursa, Lenka Moravčíková – Chovanec, Lena Kušnieriková, Barbora Sliepková, Róbert Šveda - vidia Biele vrany ako „morálne elity, ľudí, ktorí nepodľahli ľahostajnosti ani pohodlnosti, obetovali niečo zo svojho osobného pohodlia pre blaho spoločnosti, vystúpili z davu, aby konali“.

“Cyklus Biele vrany a hrdinovia medzi nami považujem za nesmierne inšpiratívny a potrebný televízny počin. Osobitne v tomto období, keď ako spoločnosť nanovo prehodnocujeme, čo znamená demokracia a na akých základoch by mala byť postavená. Sloboda je a musí byť nevyhnutne previazaná s občianskou statočnosťou a ochotou ju brániť. Napriek tomu hrdinov a hrdiniek stále akoby nebolo dosť. A aj tí, ktorí sa rozhodnú odvážne čeliť rôznym spoločenským neduhom, sa často dočkajú skôr kritiky ako pochvaly. A práve preto považujem za dôležité, aby sme týmto ľuďom jasne dávali najavo, že za nimi stojíme, a aby sme diskutovali o tom, ako môžeme aj na Slovensku prebudiť ešte viac hrdinstva,” povedal Laco Oravec, ktorý bude po projekciách moderovať diskusie s hosťami. Stredoškolákom budú venované špeciálne dopoludňajšie projekcie a večerné akcie v tom istom meste budú určené pre verejnosť.

Dokumentárne filmy sa stávajú čoraz silnejším a funkčnejším médiom pri kritickej analýze rôznych spoločenským tém, odhaľujú slabiny systému, v ktorom všetci žijeme, aj slabiny nás samých, vďaka ktorým chyby tohto systému podporujeme. Na druhej strane ukazujú našich spoluobčanov, ktorí sa rozhodli robiť veci inak. Sprievodné diskusie s tvorcami filmov a odborníkmi zasa dokážu posunúť témy filmov do iných a konkrétnejších kontextov. Napríklad filmu Biomasaker sa podarilo pohnúť systémom. „Biomasaker poukazuje na vykorisťovanie nášho prírodného dedičstva kvôli materiálnemu zisku pár jedincov. Ak sa dokážu spojiť viacerí hrdinovia, môžu prispieť k lepšej spoločnosti. Hrdinstvo sa nachádza v každom z nás, len mu potrebujeme dať priestor na realizáciu. Tohto spojenia síl sa boja aj tí "najmocnejší" politici, či oligarchovia. Dôkazom je aj film Biomasaker, ktorý dopomohol legislatívnej zmene v prvom čítaní v parlamente. Je na nás, či dokážeme vytrvať v tomto hrdinstve a dotiahneme dôležité zápasy do konca,“ povedala režisérka Jana Bučka

Ako uviedol jeden z organizátorov Matej Sotník, projekt Dokument na kolesách zatiaľ na takom intenzívne angažovanom projekte neparticipoval. „Ideme prezentovať príbehy ľudí, ktorí našli medznú situáciu v spoločnosti tam, kde ju iní nevideli či vedome prehliadali. A títo ľudia zároveň cítili nástojčivú občiansku kompetentnosť pokúsiť sa prestúpiť cez jej šero. Demonštrovali tak hodnoty, ktoré musí spoločnosť znovu a znovu revidovať a opätovne si ich osvojovať. Vzoprieť sa znamená vymedziť sa, a to je akt, ktorý je príznačný pre Slovensko v roku 2018, kedy štartujeme aj my - vymedziť sa voči nekalým praktikám v štruktúrach verejnej správy, vzdelávacieho systému či zdravotníctva, a síce prezentáciou dokumentárnych portrétov ľudí, ktorí ich vyniesli na povrch, diskusiami s hrdinami medzi nami či expertmi na dané problematiky," povedal.

Jeho kolega Adam Straka vyzdvihuje potrebu motivovať mladých ľudí k občianskemu vedomiu a aktivite. „Je dôležité poukazovať na nespravodlivosť v spoločnosti a je hrdinské to spraviť, aj keď sa tým človek vystaví nepohodliu a atakom zo strany obvinených. Okrem vzdania holdu hrdinom, ktorých príbehy približujeme dokumentárnymi filmami z cyklu Hrdinovia medzi nami, sa chceme zamerať predovšetkým na obojstranný dialóg so študentmi o spoznať ich vnímanie hrdinstva. Teším sa z tejto novej koncepcie a sme zvedaví, s akým ohlasom sa stretneme na stredných školách,“ dodal.

Dokumentárny cyklus Biele vrany a hrdinovia medzi bol uvedený vo vysielaní RTVS v máji a júni tohto roku. Podľa tvorcov prišiel v čase, keď sa celá slovenská spoločnosť ocitla v zlomovom období. Vražda novinára, politické hry a výmeny na zásadných politických postoch, najväčšie verejné demonštrácie od roku 1989, silné mediálne reakcie doma aj v zahraničí, zintenzívnenie spoločenskej diskusie o tom, kam smerujeme a kam by sme ako krajina smerovať mali, a čo urobiť, ak chceme žiť v slušnej a funkčnej krajine, ako udržať na uzde korupciu, klientelizmus či rasizmus.

Projekt vzniká vďaka finančnej podpore z Grantového programu hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy na podporu kultúry – ARS Bratislavensis a vďaka finančným darom realizovaným prostredníctvom darcovského systému Darujme.sk.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.