O ťažbe nerastných surovín v Kremnici a jej okolí nakrútili dokumentárny film

V dokumentárnom filme Obliehanie mesta vystupujú občania angažovaní proti ťažbe v blízkosti historického centra Kremnice a priľahlých obcí

pridal PR 5.2.2019 o 15:20

O ťažbe nerastných surovín v Kremnici a jej okolí nakrútili dokumentárny film


Režisérske duo Zuzana Piussi a Vít Janeček sledovali tému ťažby v Kremnici a okolí sedem rokov.

V dokumentárnom filme “Obliehanie mesta” vystupujú občania angažovaní proti ťažbe v blízkosti historického centra Kremnice a priľahlých obcí, miestni politici, predstavitelia ťažobných firiem a environmentalisti. Oficiálna premiéra filmu prebehne v marci v Prahe na filmovom festivale Jeden svet. Špeciálne premietanie pre Kremničanov a obyvateľov okolitých obcí sa uskutoční v kine Akropola 15. a 16. februára o 19.00 hod. Po projekcii bude nasledovať diskusia s tvorcami.

Rozhovor s režisérkou Zuzanou Piussi

Kedy a ako ste sa dostali k téme ťažby zlata v Kremnici? Čo vás podnietilo, aby ste tému spracovali do filmu?

Stretla som sa s Barborou Glockovou a Lubošom Kürthym, rozprávali mi o Kremnici, poslancoch, tažbároch a opisovali, ako ľudia z ťažobnej firmy ticho podplácaju obyvateľov a poslancov mesta. Zrazu sa stane, že poslanec hlasuje inak, alebo chlap v krčme presviedča iných o potrebe ťažby. Kremnicu a okolie som začala s kamerou navštevovať najprv sama, neskôr so svojim mužom Vítom Janečkom s ktorým sme film robili spoločne.

Ako dlho nakrúcanie prebiehalo? Sprevádzali nakrúcanie nejaké komplikácie? Podarilo sa vám dostať pred kameru všetkých respondentov, ktorých ste oslovili?

Film sme točili sedem rokov. Zachytili sme príbeh, ktorý stále nie je ukončený. Firma Ortac odišla, ale chystá sa nový zákon o surovinovej politike, ktorý neobsahuje zákaz kyanidoveho luhovania. Ale Kremnica a okolie nie je obliehaná iba zahraničnými spoločnosťami. Bentonit tu ťažia Slováci. Sú to firmy spojené s vládnou garnitúrou a pomáha im aj katolícka cirkev, ktorá vlastní lesy a prenajíma ich na ťažbu bentonitu. Nebolo by v tom nič zlé, keby sa veľké jamy rekultivovali. Cesty sú zničené, mizne mokraď a tak aj chránenej mäsožravej rastlinke hrozí vyhynutie. Biskupsky úradník, ktorý rokuje s tažbárskou firmou, nám o tom odmietol na kameru niečo povedať. Môže pápež písať o potrebe chrániť prírodu, keď biskupský úrad rozhoduje proti prírode.

Čo film, podľa vás, vypovedá o Slovensku?

Vo filme vidíme skorumpovaného poslanca, ktorého miestni ľudia usvedčujú z korupcie. Tiež je zachytená firma Ortac, ktorá dávala občanom malé dary, aby s nimi súzneli. Tento boj, keď sa človek rozhoduje medzi vlastným prospechom a všeobecným blahom, sa odohráva všade, najmä vo veľkej politike, ale v parlamente sa to nedá zachytiť takto zvnútra. Ľahšie sa to podarí v Kremnici, v Lúčkach, alebo v Bartošovej Lehôtke. Ale tá podstata, ako sa človek zachová pri rozhodovaní medzi vlastným prospechom verejným záujmom, je vždy rovnaká.

Hrozba ťažby v Kremnici definitívne zažehnaná nie je. Budete tému sledovať aj ďalej?

Film sme dokončili, už doňho nebudeme strihať, ale plánujeme urobiť diskusie po premietaní filmu, hlavne kvôli pripravovanému zákonu. Bojím sa, že sa podarí ticho schváliť zákon a Kremnica a iné mestá sa zmenia - za pár drobných pre štát a veľké zisky pre súkromné spoločnosti - na dobývacie priestory.

O filme

„Vy máte bohatstvo v zemi, ktoré má hodnotu nula. My sme určitá moc, ktorá má silu sem pritiahnuť kapitál.“ Stretnutie stredoveku s 21. storočím.

Na Kremnickom zlate vyrástlo viacero európskych stredovekých miest, samotná Kremnica bola bohatým mestom a bola niekoľkokrát obliehaná, ale nikdy dobytá. Nové metódy ukázali, že zlato je možné ťažiť v lokalite aj dnes. V krajine je už len rozptýlené na zlatý prach a dostať ho von je možné len za zdrvujúcich podmienok pre život mesta a jeho obyvateľov. Niekoľko z nich sa vzoprelo, pridali sa ďalší a ďalší a začal zdanlivo prehratý boj s nadnárodnou korporáciou, majúcou za chrbtom možno aj podporu dozorujúcich úradov.

Hlavní protagonisti sa rozhodli urobiť ďalší krok a vystúpiť z aktivistickej roviny do vysokej politiky. Voľby však napriek mimoriadne vysokým preferenciám novo sformovanej strany dopadli fiaskom a rozčarovaním. Namiesto pozastavenej ťažby zlata sa začína na susediacich lokalitách masívne ťažiť bentonit, začínajú sa vynárať nové otázky… Vo filme vystupujú občania angažovaní proti ťažbe v blízkosti historického centra mesta a priľahlých obcí, miestni politici, predstavitelia ťažobných firiem a environmentalisti.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.