Čo majú spoločné Hitler, Franco a severokórejskí Kimovia

Tri krajiny, obrovské množstvo obyvateľov, rozdielne východiská, ale podobný výsledok. Jediný človek, ktorý sa obklopil výkonným aparátom

pridal AMC 7.2.2019 o 16:11

Čo majú spoločné Hitler, Franco a severokórejskí Kimovia


Tri krajiny, obrovské množstvo obyvateľov, rozdielne východiská, ale podobný výsledok. Jediný človek, ktorý sa obklopil výkonným aparátom, aby si vďaka osobnej charizme a autokratickému vedeniu podmanil celý štát. Televízna stanica Spektrum vo februári prináša trojicu dokumentov, približujúcich, ako si jeden muž dokáže podmaniť celý národ a spôsobiť tragédiu, z ktorej sa spamätávajú ešte celé generácie. 

Nacistické Nemecko, Francova diktatúra v Španielsku a socialistický režim v Severnej Kórei. V čase stúpajúcich preferencií populistických a extrémistických strán na celom svete je dobré obzrieť sa do histórie a poučiť sa z nej. Je dôležité poznať, ako sa to celé vlastne stalo (alebo v prípade Severnej Kórey ešte stále deje), aby sme zabránili opakovaniu nešťastného vývoja.

Patológia mocných

Čo však majú traja muži na čele veľmi rozdielnych ríš spoločné? Najmä neochvejnú, až nezdravú vieru v seba samých. Napríklad Franco si v roku 1938 nechal španielskym kardinálom Gomarom udeliť titul „vodca Španielska z Božej milosti“. Adolf Hitler vo svojej knihe Mein Kampf (Môj boj) vychádza z myšlienky, že práve on je tým vyvoleným, ktorý má za úlohu od „božskej prozreteľnosti“ doviesť Nemecko opäť na „výslnie moci a cti“. Kim Čong-un, od roku 2011 vodca Kórejskej ľudovodemokratickej republiky, je už tretím Kimom na čele krajiny, ktorej vládne jediná dedičná komunistická dynastia na svete. Je tak ďalším predstaviteľom kultu osobnosti, ktorý v krajine začal budovať už jeho dedko, zakladateľ štátu, Kim Ir-sen. 

Ambiciózny plán s neistým koncom

30. januára 1933 sa Adolf Hitler stal nemeckým ríšskym kancelárom. Mal v úmysle vytvoriť nový národ podľa svojich predstáv. Nacistické Nemecko sa pod jeho vedením stalo jedným z najdesivejších a najdespotickejších režimov v dejinách. Odvtedy si však celé generácie lámu hlavu, ako sa vlastne nacistom podarilo presvedčiť bežných Nemcov, aby podporili Hitlerovu víziu, ktorá nakoniec vyústila do genocídy a svetovej vojny. Šesťdielny seriál Nacistický plán skúma, ako boli Nemci nalákaní k podpore nacizmu prostredníctvom presvedčivej sily jedinečnej koncepcie, geniálneho plánovania a vedenia a rafinovanej propagandy. Je priam neuveriteľné, že sa malej a extrémisticky orientovanej politickej strane na čele s neúspešným umelcom podarilo oklamať obyvateľstvo celého veľkého štátu, a tak nad ním získať absolútnu moc.

Seriál Nacistický plán môžete sledovať od 4. februára každý večer o 22:00 hod. na televíznej stanici Spektrum.

Keď v boji dobra so zlom zvíťazí zlo

Francisco Franco je považovaný za jedného z najbrutálnejších diktátorov v európskych dejinách. Španielsko na sebe dodnes nesie stopy jeho tyranskej vlády. Generalissimova osoba však ani po desaťročiach neprestáva byť opradená záhadami. Tvorcovia dokumentárneho seriálu Franco a španielska diktatúra sa pustili do pátrania, aby sa pokúsili odhaliť tajomstvo zhruba štyridsaťročnej vlády generála Franca. Čo dnes vieme o režime Francisca Franca? Nič viac ako niekoľko notoricky známych údajov: v španielskej občianskej vojne, ktorá vypukla v roku 1936, bojovalo dobro so zlom a fašizmus vtedy zvíťazil. Vodca Franco, ktorého jeho priaznivci označovali za „tvrdého, ale múdreho človeka“, vládol v Španielsku až do svojej smrti, teda do roku 1975. Koľko je však pravdy na jeho údajnej tvrdosti a múdrosti? Ak sa pozrieme na výsledky historických výskumov z posledných desiatich rokov, zdá sa, že veľmi málo. Seriál úplne nové svetlo vrhá na polozabudnuté obdobie španielskej diktatúry.

Tajomstvá španielskej diktatúry za Franca odhaľujte na TV Spektrum od 12. februára o 22:00 hod.

Aj šport podlieha ideológii

Severná Kórea je krajinou extrémnych kontrastov. Na jednej strane predstavuje skutočné socialistické stereotypy, ako sú šifrované správy z časovej bubliny v kombinácii so šokujúcimi správami o obrovskom nedostatku. Na druhej strane láka naleštený Pchjongjang svojou futuristickou panorámou, okázalými zábavnými parkmi a obchodnými domami s množstvom tovaru, ktoré sa smelo môže porovnávať s ponukou v západných mekkách konzumu. Tvorcovia dokumentu Zlato pre Kima - Život za vodcu Severnej Kórey sa prostredníctvom ústrednej témy – športu - pokúsili preniknúť za starostlivo budovaný obraz ázijskej diktatúry. Nakrútili rozhovory s atlétmi aj rekreačnými športovcami, aby získali nový pohľad na túto izolovanú krajinu.

Hoci nakrúcaniu snímky predchádzalo niekoľko mesiacov starostlivého plánovania, pri realizácii musel  štáb často čeliť nečakaným výzvam. Výsledkom je zaujímavá okružná cesta po posilňovniach, jazdeckých kluboch, akvaparkoch a továrňach, spestrená návštevami niekoľkých materských škôl a futbalovej akadémie. Film oplývajúci protikladmi a neskutočnými scénami z každodenného života predstavuje obraz Severnej Kórey, vymykajúci sa bežným klišé.

Severnú Kóreu môžete spolu s televíznou stanicou Spektrum navštíviť 18. februára o 22:00 hod.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.