B-Complex zahrá na Febiofeste k ruskej revolúcii vo filme

Sovietsky nemý film v spojení s drum and bassovou hudbou? Alebo kultový Dracula v sprievode temnej elektronickej hudby? Blížiaci sa 26. ročník

pridal PR 18.3.2019 o 14:14

B-Complex zahrá na Febiofeste k ruskej revolúcii vo filme


Sovietsky nemý film v spojení s drum and bassovou hudbou? Alebo kultový Dracula v sprievode temnej elektronickej hudby? Blížiaci sa 26. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest, ktorý sa v Bratislave začne už od 20. marca a potrvá do 26. marca 2019, ponúkne aj tri špeciálne projekcie so živým hudobným doprovodom.

Kino Mladosť obsadí 23. marca 2019 Dracula v spojení s dark ambientom. Diváci si budú môžu užiť slávnu nemú adaptáciu románu Brama Stokera, Upír Nosferatu režiséra Friedricha Wilhelma Murnaua, doplnenú o hudobný sprievod jihlavského hudobného dua Tábor Radosti. Ich identitu pozná málokto, keďže vystupujú v maskách a pod pseudonymom. Ich temná a pomalá elektronická hudba zahrá ku kultovému filmu a unikátna projekcia sa odohrá počas Febiofestu len raz.

Najvychytenejšia slovenská drum and bassová dídžejka B-Complex si do svojich rúk zas zoberie doprovod ku klasickému sovietskemu nemému filmu Sergeja M. Ejzenštejna Desať dní, ktoré otriasli svetom. Legendárna ruská snímka, ktorá spracúva udalosti boľševickej revolúcie v roku 1917, doplnená o špeciálny hudobný set, ktorý ešte nikdy neodznel, zaznie jedine počas MFFK Febiofest a len raz – a to 24. marca 2019 v Café Berlinka SNG.

„Je to špecifické hranie a je jasné, že synchrónnosť pri dídžejingu je nereálne dosiahnuť, takže sa budem snažiť film podporiť atmosférou, a nájsť prienik medzi klasickým filmom a súčasnou elektronickou hudbou,“ povedala B-Complex.

Na záver Febiofestu, 26. marca 2019 je pre festivalových návštevníkov pripravené v A4 – Priestore súčasnej kultúry jedinečné audiovizuálne predstavenie so živým zvukovým sprievodom prinesie z Česka. Dielo Taran autorskej trojice Týmal, Rouš a Šmitmajer zavíta do Bratislavy hneď po svetovej premiére na prestížnom festivale v Rotterdame. Dňa 8. septembra 1914 sa na oblohe nad ukrajinskou Žovkvou odohral historicky prvý vzdušný taran – bojový manéver, pri ktorom pilot zámerne navedie svoje lietadlo na nepriateľský stroj, aby ho zničil. Rus Piotr Nesterov, priekopník leteckej akrobacie, tak za cenu vlastného života zmietol z oblohy rakúske lietadlo, ktoré pilotoval František Malina – ten sa tak stal vôbec prvým českým letcom zabitým vo vzdušnom súboji. Filmové vystúpenie Taran pomocou experimentálnej techniky živej animácie rekonštruuje tento incident a zároveň zobrazuje premenu aviatiky, vznešenej disciplíny a symbolu ľudského pokroku, na ničivú zbraň, ktorá zmenila podobu vojenstva.

KOMPLETNÝ PROGRAM MFFK FEBIOFEST 2019 A VSTUPENKY K DISPOZÍCII TU

ĎALSIE VYBRANÉ SPRIEVODNÉ PODUJATIA

21. 3., 20.30 – KINO LUMIÈRE
Prípadová štúdia: Proces

Unikátne archívne zábery sú rekonštrukciou jedného z prvých vykonštruovaných politických procesov zosnovaných Stalinom, ktorý sa odvíja sťa divadelné predstavenie s hercami – prokurátormi, svedkami, obžalovanými a sudcami, – ktorí klamú sami sebe, obecenstvu aj celému svetu. Dráma je skutočná, no príbeh je vymyslený. O vzniku tejto pozoruhodnej snímky bude po skončení diskusie rozprávať režisér Sergej Loznica.

22. 3., 16.00 – KINO KLAP na VŠMU
Masterclass: Sergej Loznica

Ukrajinský filmár, ktorý získal medzinárodný úspech ako s jeho dokumentárnymi, tak hranými filmami. Jeho posledný hraný film Donbass (2018) získal cenu Un Certain Regard za najlepšiu réžiu na festivale v Cannes. Jeho dva posledné dokumenty boli taktiež úspešné – Deň víťazstva (2018) bol premiérovaný počas Berlinale a Proces (2018) mal premiéru na festivale v Benátkach.

22. 3., 18.30 – KINO LUMIÈRE
Máme na víc

Projekcia filmu Máme na víc spojeného s diskusiou s režisérom filmu Robinom Kvapilom, producentom Radimom Procházkom, neúspešným českým prezidentským kandidátom Michalom Horáčkom a Magdou Vášaryovou práve v čase aktuálnych prezidentských volieb u nás na Slovensku.

22. 3., 19.00 – A4 – Priestor súčasnej kultúry
Hudba 2018: The Final Cut

Traja českí hudobní publicisti – Pavel Klusák, Aleš Stuchlý a Karel Veselý – sa stretávali pätnásť rokov, aby ponúkli 3x subjektívnu bilanciu minulého roku v hudbe. V Prahe, Brne a Bratislave. Toto výročné stretnutie je pre publicistické trio posledné. Novinky, objavy a mýty uplynulého roku v nezávislom pope, mainstreame a experimentálnej hudbe. Projekcie, nahrávky, komentáre: Idles, Rosalia, IC3PEAK, Mitski, Chynna, Vince Staples, Young Senorino a mnoho ďalších. Navyše v Bratislave so špeciálnym hosťom, hudobným redaktorom mesačníka Kapitál, Andrejom Kabalom.

22. 3., 20.00 – KINO MLADOSŤ
Prípadová štúdia: Krotká

Krotká je radikálny politický film o krajine, kde úrady aj ľudia hrajú rolu fantómov – slúžia ako prázdne schránky, ktoré len imitujú funkciu, ktorú by mali zastávať. Príbeh, inšpirovaný Dostojevským, o žene, ktorá sa dožaduje spravodlivosti pre jej uväzneného manžela bude doplnený o diskusiu po premietaní s režisérom Sergejom Loznicom.

23. 3., 19.30 – KINO LUMIÈRE
Prednáška Josefa Rauvolfa k filmu Na ceste

Román amerického prozaika a básníka Jacka Kerouaca (1922-1969) Na cestě představoval již v době svého vydání v roce 1957 jasnou generační výpověď a nepřestává své čtenáře oslovovat a okouzlovat dodnes. O zfilmování této bible beat generation se uvažovalo již od jejího vydání, došlo k němu ale až v roce 2012, kdy se režie díky Francisu Coppolovi ujal Walter Salles. (Josef Rauvolf)

24. 3., 15.00 – KINO LUMIÈRE
Spirituálna dimenzia filmu

Projekt Spirituálna dimenzia filmu si kladie za cieľ interpretáciu filmového diela ako zdroja spirituality a jeho spoluúčasť na duchovnom živote diváka. Po minuloročnej pilotnej projekcii sa v rámci MFFK Febiofest 2019 bude konať ďalšia projekcia projektu. Na úvod uvedie lektor Valerij Kupka film, ktorý si vybral – Andrej Rubľov, a po jeho projekcii sa bude konať moderovaná diskusia, do ktorej sa môžu zapojiť aj diváci.

24. 3., 20.00 – KINO LUMIÈRE
Prípadová štúdia: Klérus

Poľský film Klérus ktorý vyvolal v krajine, kde sa ku katolíckej cirkvi hlási viac ako 90 percent obyvateľov, nevídanú kontroverziu. Hneď po uvedení do kín sa stal najväčším hitom posledných rokov, trhol rekordy návštevnosti, keď ho za prvých desať dní videlo dva a pol milióna Poliakov. Otvorene totiž ukazuje skutočné praktiky a hriechy duchovných katolíckej cirkvi – vrátane pedofílie, smilstva, alkoholizmu či korupcie. Čo viedlo režiséra siahnuť po takejto kontroverznej látke? Aj na to všetko odpovie po projekcii režisér filmu Wojciech Smarzowski.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.