K Štefánikovej storočnici zverejňujú tvorcovia prvé zábery z trikového filmu

Boj s lavínou a zúrivou víchricou počas prvého výstupu k observatóriu na Mont Blancu, havária pri leteckom súboji v Srbsku, fotografovanie so

pridal PR 3.5.2019 o 13:51

K Štefánikovej storočnici zverejňujú tvorcovia prvé zábery z trikového filmu


Boj s lavínou a zúrivou víchricou počas prvého výstupu k observatóriu na Mont Blancu, havária pri leteckom súboji v Srbsku, fotografovanie so snúbenicou v prútených kreslách aj posledné zamávanie na rozlúčku pred tým, ako nasadá v Taliansku do dvojplošníka Caproni.

Pri príležitosti 100. výročia od tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika prinášajú tvorcovia nového slovensko-českého trikového filmu Cesta do nemožna prvé zábery z dobrodružnej snímky o „slovenskom Indianovi Jonesovi“, ktorá sa práve dokončuje.

Vo videoklipe k filmu režiséra a animátora Nora Držiaka s hlavným hrdinom, ktorého stvárnil herec Tomáš Mischura, znie aj titulná skladba veľkolepej orchestrálnej filmovej hudby z pera medzinárodne uznávaného skladateľa a dirigenta Vladimíra Martinku, ktorú nahral so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu.

Štefánik za sebou zanechal značný archív materiálov, záznamov, fotografií. Film však nekoncipujeme len na základe jeho denníkov, nejde nám o zdokumentovanie faktov z jeho života. Dramatickou formou budeme sledovať jeho cestu, odhodlanie a vytrvalosť ísť za svojimi cieľmi napriek všetkým prekážkam. Tá cesta je vskutku dobrodružným príbehom: spoznáva cudzie kraje, zaujíma sa o astronómiu, zatmenie slnka, nafotí prvý československý akt, býva často chorý, napriek tomu sa stane pilotom a bojuje proti Rakúsko-Uhorsku...,“ hovorí režisér a animátor filmu Noro Držiak.

Hoci Štefánik zomrel v mladom veku ako 38-ročný, stihol precestovať celý svet: od Brazílie, Nového Zélandu cez Maroko, Sibír až po Niagarské vodopády a Japonsko, šesťkrát vystúpil na Mont Blanc. Stal sa občanom Francúzska, prorokom medzi domorodcami v Turkistane a „tým, ktorý sa rozpráva s hviezdami“ na Tahiti.

„Budeme sa pohybovať na hranách dobrodružného, ​​životopisného a romantického filmu pre rodiny, do ktorého presiakne groteska aj thriller,“ prezrádza Noro Držiak.

Trikový film podľa skutočných udalostí sa bude odohrávať naprieč kontinentmi. Kombinuje živú hereckú akciu s digitálnou animáciou vytvorenou v štúdiu a s dokumentárnym archívom. Hrdinov snímky stvárnili herci, filmári ich pomocou animácií vložili do štylizovaného výtvarného sveta, ktorý čerpá inšpiráciu v kolorovaných starých fotografiách, art decu, ale aj v 3D a dokáže tak byť moderný vo filmovom výraze. Tím animátorov je medzinárodný a ide o prvý projekt svojho druhu na Slovensku a v Česku.

Cesta do nemožna má ambíciu bez zbytočného pátosu a glorifikácie dodať Štefánikovi ľudský rozmer, vykresliť jeho charakter a aj modernou vizuálnou formou ho priblížiť mladému divákovi.

V exkluzívnej predpremiére sa predstaví počas 27. ročníka Art Film Festu v Košiciach, ktorý sa koná od 14. do 22. júna 2019 a do kín po celom Slovensku sa dostane na jeseň 2019.

Aby výročie storočnice kľúčovej osobnosti pri založení prvej Československej republiky nezostalo bez povšimnutia, pre Rozhlas a televíziu Slovenska tím tvorcov pripravil dvojdielny dokumentárny film Milan Rastislav Štefánik, ktorý odvysiela Dvojka v sobotu 4. mája 2019. K jednej z najvýznamnejších postáv slovenských dejín sa podrobnejšie vyjadrujú slovenskí, českí a francúzski historici. „Dokumentárnejším spôsobom dopovieme veci, ktoré sa nezmestili do filmu Cesta do nemožna,“ objasnil producent Michael Kaboš.

Cesta do nemožna vzniká ako slovensko-česká koprodukcia a jeho hlavným partnerom je Rozhlas a televízia Slovenska. Produkujú ho slovenská spoločnosť Media Film s českou Kabos Film & Media spoločne s Českou televíziou, RTVS a animačným štúdiom Tobogang. Projekt podporili aj slovenský Audiovizuálny fond, český Státní fond kinematografie a Creative Europe - Media.

NÁZOV CESTA DO NEMOŽNA KRAJINA PÔVODU SLOVENSKÁ REPUBLIKA, ČESKÁ REPUBLIKA ROK VÝROBY 2019 MINUTÁŽ 90 MIN. JAZYK SLOVENSKÝ, ČESKÝ PRODUKCIA MEDIA FILM (SK) ROZHLAS A TELEVÍZIA SLOVENSKA (SK) ČESKÁ TELEVÍZIA (CZ) KABOS FILM & MEDIA (CZ) TOBOGANG (SK)

RÉŽIA, ANIMÁCIA Noro Držiak SCENÁR Michal Baláž, Erik Schilla, Noro Držiak KAMERA Michael Kaboš KREATÍVNY PRODUCENT Alexandra Gunišová DRAMATURGIA Jakub Tabery, Josef Albrecht STRIH Michal Kondrla HUDBA Vladimír Martinka PRODUCENT Michael Kaboš KREATÍVNY PRODUCENT ČT Lenka Poláková HRAJÚ Tomáš Mischura, Peter Vaněk, Jana Stryková, Judit Bárdos, Ján Greššo, Kristína Svarinská, Marek Ťapák, Jana Oľhová, Anita Krausová, Arnošt Goldflam, Václav Neužil, Daniel Žulčák, Jan Vondráček a ďalší





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.