Pohľad späť - 72. ročník festivalu v Cannes

V prímorskom meste Cannes sa ako každoročne už po 72-krát zišli minulý mesiac tvorcovia a fanúšikovia filmu. V 11 dňovom maratóne sa tu

pridal Danica Pauličková 2.6.2019 o 12:26

Pohľad späť - 72. ročník festivalu v Cannes


V prímorskom meste Cannes sa ako každoročne už po 72-krát zišli minulý mesiac tvorcovia a fanúšikovia filmu. V 11 dňovom maratóne sa tu premietalo 154 filmový premiér. Hotely boli preplnené náročnými hosťami, hair stylistami, make up artistami a designermi pripravenými pomáhať hviezdam pri prezentácií nápaditých rób svetových designerov.

Festival prišiel aj s niektorými novinkami - zákaz nosenia nízkych podpätkov pre dámy bol zrušený, porota bola počtom žien zrovnoprávnená štyri ženy a štyria muži. Samozrejme na každom kroku bdela ochranka a za prísnych bezpečnostných opatrení sa vchádzalo do kinosál.

Všade pútal pozornosť plagát z filmu nakrúteného v roku 1955 - La Pointe  Courte - režisérky Agnés Varda, ako pocta dielu tejto francúzskej režisérky držiteľky Zlatej Palmy z roku 2015, ktorá odišla do hviezdneho neba 29. marca tohto roku ako 90. ročná.

Prezident festivalu Thiérry Frémaux novinárom vyhlásil: "Chcem, aby sa tu každoročne premietali tie najlepšie filmy, ktoré vznikli za posledný rok a Cannes sa stalo medzinárodným centrom creativity, kde sa vzájomne všetci inšpirujú."

Minulý rok, keď tu pochodovalo 82 žien z filmového priemyslu a žiadalo svoje zrovnoprávnenie, sme podpísali memorandum, že od roku 2020 sa bude podieľať na festivale 50-50% mužov a žien. Už teraz je zapojených 48%. Snažím sa dodržať sľub, ale výber filmov nikdy nebude na báze pohlavia. Ako povedala aj Agnes Varda: "Ja som človek a tak ma posudzujte, nie len podľa toho, že som žena."

V sále sa nachádza v momente premietania srdce filmového sveta a vzájomne sa dokážu všetci spolu zasmiať i plakať. Literatúra nemá hranice a dokážeme sa preniesť do každého kúta sveta a obsiahnuť všetky generácie.

Je našou povinnosťou uchovať poklady kinematografie pre budúce generácie. Premietame aj zreštaurované filmy a pripomíname ľudí, ktorí celý život obetovali filmu. Jednou z nich, dnes už legendou je aj 83 ročný Alain Delon. Viem, že jeho ocenenie za celoživotný prínos nie je udelenie Nobelovej ceny a sú rôzne pripomienky k tomuto rozhodnutiu, ale on si to za jeho tvorbu zaslúži. –

Alain Delon si tento rok nakoniec prebral dojatý v slzách Zlatú palmu za celoživotné dielo z rúk svojej dcéry Anušky. Stretol sa ja s fanúšikmi a mal workshop pre mladých tvorcov.

Festival otvoril Jarmuschov film The Dead don´t die. Premietali ho v tom istom čase vo viac ako 400 kinách po celom francúzsku. Zahrali si v ňom hviezdy ako Tilda Swinton, Selena Gomez, Bill Murray, Adam Driver či Chloë Sevigny. Dej sa odohráva v malom meste, kde sa zjavia zombee a napadnú obyvateľov.

Tento rok porota pod vedením Mexičana Alejandra G. Iñárritua a členov (štyria muži a štyri ženy), museli rozhodovať o víťazovi z 21 vybraných filmov, pričom prihlásených bolo neuveriteľných 1.845.

Zaradených do súťaže bolo 8 debutantov a ostaní i viackrát ocenení skúsení režiséri.

K nim patril Terrence Malick s filmom A Hidden Life zobrazil príbeh jednoduchej nemeckej rodiny v prostredí 2. svetovej vojny a následkov, keď odmietnu nasledovať Hitlera.

Ken Loach, ktorý je na festivale už po 14 krát a odniesol si niekoľko cien s filmom - Sorry We Missed You o ťažkej finančnej situácii obyčajných ľudí v UK.

Les Misárables - debut Ladj Ly, režiséra považovaného za následníka tvorcu Spike Leeho. Príbeh o tom, čo sa udeje, keď sa moc dostane do rúk ľudí, ktorí nevedia čo s ňou, boj dvoch gangov. Prirovnáva klasickú novelu od Victora Huga s rovnakým názvom a bol nakoniec ocenený – Ex-Aequo,

Portrait of a Lady on Fire - Celine Sciamma - príbeh mladej maliarky, ktorá dostane zvláštnu zákazku si odniesol Cenu za najlepší scenár.

Le jeune Ahmed- bratov Dardennovcov, hovorí o dospievaní mladého muslima dostal Cenu za najlepšiu réžiu.

Po získaní Hlavnej ceny na filmovom festivale v Marseille jej dokumentárneho filmu Mati Diope – a jej film Atlantique o senetgalských emigrantoch a láske, si odniesol hlavnú cenu - Grand Prix.

Kleber Mendonca  brazílsky težisér s filmom Bacurau, ktorý sa zmienil v rozhovore o kríze v kultúre súčasnej brazílskej vlády, kde už neexistuje ministerstvo kultúry, ale je spojené so športom a dotácie sú krátené na polovicu bol ocenený Prize Ex-Aequo.

Najočakávanejší bol film čierna komédia Quentina Tarantina - Once Upon a Time ... in Hollywood s hviezdnym obsadením Leonarda DiCapria, Brada Pitta a Margot Robbie. Príbeh dvoch kamarátov, ktorí sa snažia pripomenuť a zmeniť zabudnutú slávu filmového priemyslu. Zahral si tu ako svoju poslednú úlohu dnes už nebohý Luke Perry. Hľadisko nepretržite burácalo potleskom sedem minút a režisér Tarantino si šťastný potriasal rukami všetkých divákov naokolo.

Nechýbal ani miláčik obecenstva, mladý úspešný kanadský režisér Xavier Dolan s filmom Matthias et Maxime – spomienky na začiatky formovania jeho osobnosti.

Pedro Almodóvarov film Dolor y gloria s účasťou Penélope Cruz a Antonia Banderasa, vytvoril homage starnúceho režiséra, portrét samého seba, ktorý oslávil 70. narodeniny. Snaží vyrovnať so svojim tvorivým životom, často plným utrpenia. Zlatú palmu dostal Antonio Banderas za herecké stvárnenie úlohy režiséra.

Jessica Hausner - rakúska režisérka vo filme Little Joe, rozpráva príbeh o matke - vedkyni, ktorá objavila kvet šťastia, dala ho synovi, ale nečakane sa všetko zmení. Predstaviteľka hlavnej úlohy Emily Beecham získala Zlatú palmu za ženský herecký výkon.

Marco Bellocchio priniesol životopisný film Il traditore - o sicílskej mafii Tommasa Buscetta. Rozpráva príbeh gangstera, ktorý na začiatku osemdesiatych rokov počas druhej vojny uteká a skrýva sa v Brazílii. Zatknutý a následne vydaný miestnou políciou sa Buscetta rozhodne stretnúť so sudcom Giovannim Falconem, čím sa stane prvou veľkou postavou Cosa Nostra.  

Abel Ferrara priniesol film Tommaso, v hlavnej  úlohe výborný Willem Dafoe. Dráma rozpráva príbeh amerického umelca žijúceho v Ríme so svojou mladou európskou manželkou a ich trojročnou dcérou (ktorú hrá režisérova skutočná manželka a dcéra).

It Must Be Heaven – komédia, kde si cestovateľ z Palestíny pripomína paralely so svojim domovom,  francúzsko-kanadského režiséra Elia Suleimana získal Špeciálnu cenu poroty.

Veľkou udalosťou festivalu bol životopisný film Eltona Johna muzikál - Rocketman režírovaný Dexterom Fletcherom (ktorý pracoval aj na filme Bohemian Rhapsody), v hlavnej úlohe s Taronom Egertonom uviedol sám Elton John s partnerom, ktorí boli aj producentmi.

Too Old to Die Young - Nicolas Winding Refn, dánsky režisér, predstavil časť svojej novej televíznej série a mal aj workshop, na ktorom sa venoval porovnávaniu práce na filme a TV seriáloch.

Family Romace, LLC – Werner Herzog sa prestavil po dlhšej odmlke s dokumentom o Japonsku. Hoci reč neovláda, výborne prenikol do spôsobu života v tejto krajine.

Claude Lelouch sa vrátil k svojmu známemu filmu Un homme et une femme. Obsadil Anouk Aimée a Jean-Louis Trintignanta, ktorý sa napriek svojmu veku 88 rokov zúčastnil na premiére. Hlavní predstavitelia filmu Les plus belles années d'une vie sa stretávajú a spomínajú na lásku aj po rokoch.

Úspešný bol tiež dokumentárny film Diego Maradona od Asifa Kapadia.

Vzácnym hosťom bol Silvester Stallone, ktorý predstavil svoj nový film Rambo: Last Blood a urobil aj workshop





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.