MÚZEUM VOSKOVÝCH FIGURÍN

MÚZEUM VOSKOVÝCH FIGURÍN

4.0

Filmová recenzia



Remake, remake, ďalší remake. Režisér menom Jaume prichádza na plátna kín s ďalším kúskom, tentokrát o zalievaní živých obetí do vosku. V hlavných úlohách sličné slečny Paris a Elisha...

 

Pokiaľ chcete v americkom horore slušnú premisu na odkrágľovanie nevinných študentov, neváhajte, nechajte ich nasadnúť do dvoch áut a pošlite ich napríklad cez kus USA na finále univerzitnej ligy amerického futbalu. Zaručene sa medzi nimi nájde problémový typ ako vševediaci Blake, ktorý dôveruje viac GPS na paneli svojho automobilového tátoša ako klasickým mapám a inštiktu. A tak keď auto zavelí a ukáže viac ako hodinovú skratku po nenápadných cestách x-tej triedy, skupina mladíkov neváha a vydá sa po nej. To, že to nebol najšťastnejší nápad, zistia až neskoro večer, keď sa odklonia od hlavného ťahu dosť ďaleko a sú nenávratne mimo. Návrat na diaľnicu by zabral kopu času, a tak sa rozumnejšie javí prenocovanie v divočine. Pekný lesík a čistinku znepríjemňujú dve veci – dotieravý neznámy pick-up, ktorého pošle do čerta jeden z mladíkov presnou trefou prázdnou fľaškou a vo vlnách plynúci odporný smrad z lesa... Setup je dokončený, začne napätie...

 

Teda začne ako začne, pretože Múzeum si žiada dlhšiu predohru ako by bolo zdravé a scenáristi vydržia neuveriteľných 40 minút naťahovať film bez toho, aby sa niečo poriadne stalo. Ospravedlnenie typu „necháme predsa diváka zoznámiť sa s hlavnými hrdinami“ veľmi neobstojí, ale skúsme ho akceptovať. Máme tu dvojičky Carly (Elisha Cuthbert aka Sexbomba odvedľa) – Nick (Chad Michael Murray ako okúzľujúci chalan z Modernej Popolušky). A aby bol výpočet cieľov kompletný, pridáme Carlyinho priateľa Wadea, Nickovho kamoša Daltona a párik Blank – Paige (Paris Hilton aka hviezda domáceho videa), ktorý by si to chcel všade rozdať (čo pri Paris nie je nič prekvapujúce).

Múzeum voskových figurín Múzeum voskových figurín Múzeum voskových figurín

 

Scenáristi majú neuveriteľný dar natiahnuť horor na celých 108 minút, no pravý gorefest vidieť na plátne sotva polhodinku. Tento fakt si uvedomíte po hodine a štvrť, keď sa pozriete na hodinky, zistíte, že do konca filmu ešte ostáva temer 30 minút a väčšina cieľov je už dole alebo pod voskom. Závan nudy našťastie trvá iba pár minút a potom sa rozbehne film do svojho explozívneho finále.

 

Ale aj tak nie je všetko v tomto horore poriadku. Pokiaľ chcete krvilačnú zábavu, musíte si tu pretrpieť až príliš veľa hluchého miesta – viac ako hodina pokojnej stopáže, kde nič nebafne a nikoho nemordujú, to je predsa len veľa pre fanúšika, ktorý tu prišiel najmä odpísať poltucet mladíkov. Niežeby sa nebolo na čo pozerať – s výnimkou niekoľkých minút nepôsobí film nudne a mužské osadenstvo sa môže pokochať Paris Hilton a najmä Elishou Cuthbert. Ale na pomery celkovej dĺžky je tu málo krvi, dosť málo napätia a za svoje peniažky chce hororový fanúšik trošku viac...

A keď dôjde na samotnú zabíjačku, všetko sa tu melie príliš rýchlo a divák si nestačí krviprelievanie ani poriadne užiť. Fluch, a už letí hlavička dole! Krach! Ďalšia nevinná obeť sa už váľa v kaluži svojej krvi. Ssssssssss, a už sa leje vosk na ďalšie neviniatko. Je to škoda, pretože s výnimkou jedného typického vybafnutia na nevinné publikum sa tu berie všetko ako samozrejmé a na pomery hororu to nemá žiadnu atmosféru. A to je najväčšie mínus filmu - osamelé mestečko nevzbudzuje skľúčujúci pocit a ani múzeum voskových figurín nepôsobí strašidelne. Vrahovia sú jasní od polovice filmu (niektorým dokonca zapne ich identita pri prológu alebo si ju prečítajú v niektorej zahraničnej recenzii) a akékoľvek mystérium je fuč.

 

Spomínaná samozrejmosť sa odráža aj na ďalšom fronte. Múzeum dosť tlačí na pílu a zvýšená miera brutality je tu servírovaná bez okolkov, či už ide o odfaklenú hlávku, prepichnutú hlávku alebo len tak nemastno-neslano odfiknutý prstík. Dokonca aj zalievanie do vosku, ktoré by malo prispieť k vrcholom profilu vrahov, je brané ako bežná vec. Iste, pre nich áno, ale divákovi by malo pripadať ako niečo očakávané, keď už ide na horor Múzeum voskových figurín a vie, že k zalievaniu má dôjsť.

 

kde nie je poriadny kus napätia či poriadny hutný vraždiaci plán, tam ani herecké osadenstvo moc neberie, hoci sú k dispozícii tri zaujímavé mená. Paris Hilton je tu pre okrasu i zvučné doplnenie castingu, ale položme si ruku na srdce. Kto nechce vidieť to perfektné zahlušenie sličnej Paris, pri ktorom behá v spodnej bielizni a vrcholom jej hereckého výkonu je prasknutie lebky?! Je to brutálne? Áno, ale to je samozrejmosť tohto hororu, takže pokiaľ odmlievate už teraz, na film si berte pevné nervy...

Múzeum voskových figurín Múzeum voskových figurín Múzeum voskových figurín

A potom je tu Elisha Cuthbert, ktorá dokazuje, že aj slabší horor dokáže svojím spôsobom a jej prítomnosťou zaujať. A to tak, že navlieknete túto krásku do trička, v ktorom bude viac ako hodinu pobehovať po meste, kde sú aj nebezpeční vrahovia. Užijete si celky, polocelky i detail. Jednoducho, fanúšikovia tejto slečny si nemôžu nechať tento film ujsť. Pokiaľ ste boli ochotní isť na Sexbombu odvedľa len kvôli nej, teraz nemáte skutočne inú možnosť ako urobiť to isté, je sa na čo pozerať.

Aby sme nepopisovali len dvojicu slečien, prihodíme z ansámblu ešte aj Chada Michaela Murrayho, ktorý si strihol drsného chlapíka Nicka. Je to slušný odklon od sladkého princa strednej školy dokazujúci, že kus hereckého umenia tento chlapec ovláda.

 

K hororu patrí aj poriadny soundtrack, no ten tentoraz osciluje na tenkej hrane. Zatiaľ čo orchestrálna časť Johna Ottmana je slušná (aj na samostatné počúvanie), moderné songy miestami zvukovej stránke škodia, hoci som pochopil, že tvrdá hudba tu podľa režiséra znamená očividne aj tvrdé vyznenie.

 

A len tak mimochodom, režisér Jaume Collet-Serra si tu neodbil na svojom poste až taký zlý debut - otázne je, či si ho niekto v budúcnosti ešte všimne...

 

Osobne som však neodišiel z projekcie Múzea voskových figurín sklamaný. Nie, ale keď si prihodíme objektívny pohľad a trošku aritmetiky, v rámci ktorej má priemerný horor 5/10 a Múzeum túto hranicu dosiahnuť nedokáže, sú 4/10 snáď opodstatnené (hoci niektorí členovia redakcie by išli po projekcii podstatne nižšie). Hoci priznávam, že mnohým bude za jeden a pol boda z tohto hodnotenia stáť práve slintavý pohľad na spomínanú Paris Hilton a Elishu Cuthbert. Ale prečo nie, keď tu toľko nudy (no, žiaľ, ani napätia) nie je...

 

PS – Ľudkovia zodpovední za garderóbu hercov si zaslúžia za navlieknutie Elishy Cuthbert do pánskeho tielka metál. A to ste si mysleli, že Jessicu Biel z Texaského masakra žiadna slečna neprekoná... Voyeuri, hor' sa do radu na lístky!

House of Wax (USA, 2005, 108 min.)
Réžia: Jaume Collet-Serra. Scenár: Charles Belden, Chad Heyes a Carey Heyes. Hudba: John Ottman. Hrajú: Elisha Cuthbert, Chad Michael Murray, Paris Hilton, Robert Ri'chard, Brian Van Holt, Jared Padalecki.


autor Michal Korec 29.7.2005
Kinema
4.0
Diváci
9.1
Ohodnotiť

Žner: Horror/Triler
Minutáž˝: 105 min
Krajina: USA Austrália
Rok výroby: 2005
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
9.1
Ohodnotiť

Žáner: Horror/Triler
Minutáż˝: 105 min
Krajina: USA Austrália
Rok výroby: 2005
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.